Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Banovac

Branitelji koji rade na čuvanju kulturne baštine

Predsjednik Udruge Mirko Adžaga
Foto: Branimir Bradarić
1/4
10.02.2016.
u 21:00

Udruga Banovac je i njeni članovi, već godinama, opremljeni detektorima za metal i ašovima sustavno rade na pronalasku i čuvanju kulturne i arheološke baštine ovoga dijela Hrvatske

Na prvi pogled udruga Banovac iz Nuštra, sela nedaleko od Vinkovaca, samo je još jedna od nizu udruga koje djeluju na području Hrvatske. Međutim, udruga Banovac je i mnogo više od toga jer njeni članovi, već godinama, opremljeni detektorima za metal i ašovima sustavno rade na pronalasku i čuvanju kulturne i arheološke baštine ovoga dijela Hrvatske. Rezultat toga je na tisuće pronađenih predmeta od kojih su najreprezentativniji izlošci predstavljeni i na izložbama „Spašena baština“, u Gradskom muzeju Vinkovci, i „Klasični Rim na tlu Hrvatske“ u Klovićevim dvorima. U Domu kulture u Nuštru članovi udruge su postavili izložbu pod nazivom „Srednjovjekovno prstenje istočne Slavonije“.

-Članovi udruge redom su umirovljeni branitelji koji na ovaj način troše svoju energiju ali i održavaju zdravlje. Ovo je nama svima jedan lijep hobi ali i na neki način terapija, kaže predsjednik udruge Mirko Adžaga dok nam je na polju demonstrirao kako pretražuju teren.

Tom prilikom u jednoj ruci je detektor metala, a u drugoj ašov. Detektori registriraju metal na dubini do 20-30 centimetara, odnosno, dubini koju zahvaća traktor prilikom oranja  i uništavanja predmeta. Prema riječima Adžage najveći broj signala detektora je otpad, smeće, čahure i geleri zaostali iz Domovinskoga rata… Pronađeni stari predmeti se prijavljuju Gradskom muzeju Vinkovcima, s kojim u suradnji sve ovo i rade, fotografiraju i upisuju.

-Treba znati da mi ne djelujemo unutar zaštićenih arheoloških područja nego hodamo po njivama oko sela i gradova. Znamo da ima svakakvih priča oko pronađenih starina i crnoga tržišta, kao i u svakom hobiju i poslu ima nepoštenih ljudi ali rezultat našega rada se vide na izložbama kao i što Najveća zbirka srednjovjekovnog prstenja u Hrvatskoj. Da nije nas ne bi niti bilo svih tih predmeta koji su pohranjeni u vinkovačkom muzeju i mogu se vidjeti. Upravo mi smo pomogli da se pronađe avarsko groblje, ističe Adžaga dodajući kako su za sada, koliko oni imaju informacija, pioniri u svojoj djelatnosti.

Kaže kako je ljubav prema arheologiji stekao sa svojih deset godina života kada je pronašao staro koplje. Od toga dana arheologija je njegova velika ljubav kojoj se vraća na ovaj način sada u mirovini.

-Cilj nam je u suradnji s općinskim vlastima obnoviti i urediti dvorac u Nuštru gdje bi mogli izložiti sve predmete koje smo do sada pronašli. Mislim kako bi se upravo preko nas možda moglo doći i do sredstava iz fondova EU i tako da cijelo društvo ima koristi od našeg hobija, zaključio je Adžaga. 

>> Milijan Brkić: Što su Novosti? Tjednik? Čiji je to tjednik?

Komentara 2

Avatar Pavel ic
Pavel ic
21:16 10.02.2016.

kakav asov.novinari daj se uozbiljite i trazite posla u srbij vise.naucite se hrvatski

MA
Marinko1970
21:12 10.02.2016.

Mirko imaš li kakav detektor za bakar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije