Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed od 555 dana

Branitelji iz Vukovara protiv dostavljanja šatora u muzej Domovinskog rata

Demontiranje šatora branitelja u Savskoj 66
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
28.04.2016.
u 15:00

– Neka rade sa šatorom što god žele, ali njemu nije mjesto u Vukovaru. Mi smo se za braniteljska prava borili davnih dana i taj šator sada ne može biti simbol ničega, a posebno ne Domovinskog rata, vukovarskih branitelja i njihove žrtve tijekom 1991. – rekao je Branko Borković – Mladi Jastreb

Zapovjednici obrane Vukovara kao i većina branitelja protivi se najavi čelnika braniteljskih prosvjeda u Savskoj 66. kako će šator, koji je tamo bio postavljen 555 dana, nakon prosvjeda biti prevezen u Vukovar.

– Tako nešto je nedopustivo i skandalozno. Neka rade sa šatorom što god žele, ali njemu nije mjesto u Vukovaru. Mi smo se za braniteljska prava borili davnih dana i taj šator sada ne može biti simbol ničega, a posebno ne Domovinskog rata, vukovarskih branitelja i njihove žrtve tijekom 1991. Ne znam iz kojeg razloga bi se taj šator trebao nalaziti u Vukovaru i zašto je to uopće netko i predložio, kaže ratni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković – Mladi Jastreb.

Dodaje i kako je protiv takve ideje većina vukovarskih branitelja, ali i samih građana Vukovara, te da dobiva brojne pozive iz cijele Hrvatske koji traže da se spriječi taj plan.

– Svi oni koji su proteklih mjeseci prolazili kroz šator imali su prilike biti u Vukovaru 1991., ali ih tada 99 posto ovdje nije bilo. Ako to ipak naprave, onda bio to bilo silovanje i vrijeđanje dostojanstva Vukovara, njegove žrtve tijekom rata, kao i samih branitelja, rekao je Borković.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Protiv ideje čelnika prosvjeda da se šator poslije svega spremi u Vukovaru i predsjednik je Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić koji kaže da tako razmišlja najveći dio Vukovaraca.

– Tome šatoru nije mjesto u muzeju Memorijalnog centra. On nema nikakve veze s Domovinskim ratom, ali ni s Vukovarom. Isto tako smatram i da u muzeju Memorijalnog centra, u nekoj budućnosti, nema mjesta ni za dvojezične ploče iz Vukovara i čekić kojim je Marijan Živković razbio jednu od njih, rekao je Josić.

Kada bi se počelo u muzej Memorijalnog centra stavljati i takve eksponate, smatra da to više neće biti muzej Domovinskoga rata nego muzej predmeta i svega drugoga vezanoga uz Domovinski rat.

O stajalištu vukovarskih branitelja upoznat je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji će, zajedno s Upravnim vijećem Javne ustanove, donijeti konačnu odluku hoće li šator na kraju ipak biti postavljen u sklopu memorijalnog centra.

>> Demontiran šator u Savskoj 66

Ključne riječi

Komentara 94

Avatar anlaser
anlaser
15:25 28.04.2016.

Ako se dobro sjećam taj šator je vlasništvo Crvenog križa a ne nečija privatna svojina.

DU
Deleted user
15:22 28.04.2016.

Branitelji iz Vukovara su upravu. Da ne bi i muzej imenovali po šatorašima? Što je taj šatorizam donio braniteljima ( osim onih iz šatora) ?

JO
jozomali
15:53 28.04.2016.

Borković je ovoga puta u cjelosti u pravu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije