Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel za spas

Branitelj i ratni invalid prodaje bubreg jer nema od čega živjeti

Zvonko Čulina
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
23.01.2014.
u 07:25

Država mu je obećala građu za kuću ako kupi parcelu, pa montažnu kućicu... Nije dobio ništa od toga

Potpuno napušten od svih državnih institucija, umirovljeni hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata Zvonko Čulina (49) prodaje bubreg da bi preživio! Čulina je bio hrvatski policajac, već je štrajkao i glađu, a sada je, kaže, potpuno stjeran u kut pa jedino rješenje za svoje stambene i druge probleme vidi u prodaji dijela vlastita tijela. Nakon Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘91., dramatičan apel za spas ovog Novogradiščanina i njegove četveročlane obitelji na rubu gladi uputila je i Hrvatska zora – stranka naroda.

Borba s birokracijom

– Ovakav socijalni položaj jednog neokaljanog i uglednog branitelja, kojemu su hrvatske institucije zadnjih 13 godina samo obećavale, krajnje je sramotan. Čovjek koji je u ratu proveo 1992 dana prisiljen je tražiti milostinju – ističe se u apelu.

Zvonko sa suprugom Željkom i dva sina, u dobi od 19 i 22 godine, godinama živi kao podstanar. Za svoj položaj krivi birokraciju s kojom se bori već četiri godine i koja ga je, kaže, zaboravila. Zahvaljujući dobrim ljudima iz dijaspore, Čulina je uspio kupiti građevinsko zemljište za podizanje vlastite kuće, za koju mu je država obećala građevinski materijal ako osigura parcelu. Sve je, međutim, ostalo samo na obećanju. Nije dobio ni obećanu montažnu kućicu, za koju mu je iz Ministarstva branitelja poručeno da ne ispunjava uvjete. Tako danas preživljava od donacija i skupljanja boca jer mu od 3600 kuna mirovine samo na stanarinu i režije odlazi 2000 kuna.

Dugovi rastu

– Supruga mi je teško bolesna i ovisna o tuđoj pomoći i njezi, pa se uz pozajmicu koju sam uzeo za zemljište i koju moram vratiti dugovi sve više povećavaju. U lipnju se moramo iseliti iz ove podstanarske kuće i ja ne vidim drugog načina da prehranim svoju obitelj osim da prodam bubreg – ističe Čulina.

Pisao je, kaže, na razne adrese, od Ministarstva branitelja do Ministarstva regionalnog razvoja, ali nikada nije dobio odgovor. Tvrdi kako se njegovo ponašanje prati i kako ga se nadzire na javnim skupovima jer se, kaže, boje da će nekoga ugroziti ili čak ubiti! Dodaje i kako su ga neopravdano optužili za razbijanje ćirilične ploče na pravoslavnom manastiru u Novoj Gradiški, iako je tog dana bio kod svog oca koji mu je poklonio drva za ogrjev jer ih sam ne može kupiti.

– Zbog oglasa o prodaji bubrega bio sam i na policijskom saslušanju. Kažu da je ljudske organe dopušteno poklanjati u humanitarne svrhe, ali ne i prodavati ih! Unatoč tome, ne odustajem od prodaje jer nemam izbora – kaže Čulina i dodaje kako je već imao nekoliko ponuda, ali se nije uspio dogovoriti o cijeni. Svi koji žele pomoći Zvonku mogu to učiniti uplatom na njegov tekući račun u Hrvatskoj poštanskoj banci IBAN:HR2523900013290146398, SWIFT: HPBZHR2X.

Komentara 89

Avatar comandante
comandante
07:59 23.01.2014.

Branitelj ili ne svi smo u istoj situaciji.... ni nama nitko nista ne poklanja

PO
peti.ortak
08:09 23.01.2014.

moja majka je završila faks, odradila punih 40 godina i ima 3100 mirovine, i ne prodaje bubreg...

DO
doktorica
07:58 23.01.2014.

jer mu od 3600 kuna mirovine samo na stanarinu i režije odlazi 2000 kuna.....a kako onda preživljavaju drugi sa VSS i 40godina staža sa takovom mirovinom i nitko im ništa nije dao?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije