Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovativna umjetnost

Bračni par kreirao senzaciju: Nada Žiljak slika dvije slike u jednoj

Slavonski Brod: Izložba slika umjetnice Nade Žiljak u Galeriji Ružić povodom Noći muzeja
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/12
29.01.2017.
u 13:05

- Infrared slikarstvo je slikarstvo budućnosti. Nastalo je u Hrvatskoj prije osam godina i putuje po svijetu. Obišli smo praktično cijeli svijet i pobrali sve svjetske nagrade – rekao je Vilko Žiljak.

Kada se bračno i stvaralački povežu fizičar i umjetnica, nastaje višeslojni uradak teško vidljiv oku. Brodska publika ovih dana ima jedinstvenu prigodu upoznati se s umjetničkim radom akademske grafičarke i slikarice Nade Žiljak, čija je izložba otvorena u Galeriji Ružić. Slike su rađene tzv. infra-crvenom tehnikom, te svaka skriva ispod sebe skriva još jednu sliku koja se ne vidi golim okom, već tek uz pomoć posebne infracrvene kamere.

Nada Žiljak jedina je slikarica u svijetu koja radi ovom tehnikom, pa stoga ne čudi što njezine izložbe predstavljaju pravu senzaciju. - Radi se o slikama koje nude jednu inovativnu, potpuno drugačiju perspektivu. Jedna slika vidljiva je prostim okom, a druga unutar nje infrared kamerom – kaže Nada Žiljak.

Njezin suprug Vilko Žiljak, pak, dugogodišnji je profesor Grafičkog fakulteta u Zagrebu i primijenjeni znanstvenik svjetskog glasa, poznat po svojim uradcima na području zaštite dokumenata. Na sajmu koji je prošle godine održan u Bruxellesu njegov je tim osvojio prvu nagradu i zlatnu medalju za inovaciju "Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom“. Time je uspješno ekstrapolirana tehnika "prikrivenog brendiranja", koju je Vilko izumio i patentirao na svjetskoj razini, na primijenjeni dizajn proizvoda.

- Infrared slikarstvo je slikarstvo budućnosti. Nastalo je u Hrvatskoj prije osam godina i putuje po svijetu. Obišli smo praktično cijeli svijet i pobrali sve svjetske nagrade – rekao je Vilko Žiljak.

Nada Žiljak od tehničke metode stvorila je umjetnost. Njezinu izložbu dvojnih slika "Infrared art" otvorila je poznata likovna kritičarka Branka Hlevnjak. - Neoklasične, koloristički izrazito pojačane slike postaju koprena za uradak vidljiv infracrvenom kamerom. Ulazak je to u drugu, skrivenu, koloristički reduciranu sliku. Profilirana vanjština jednostavnosti odvojena je od erosa skrivenog u podsvijetu infracrvenog – kazala je Hlevnjak. 

Skriveni uradak počesto je i erotičan u razmjeru zavodljive ljepote. Nije li takav i svijet u kojem živimo?

Komentara 1

SA
Saby
21:42 28.06.2017.

Iskrene cestitke na uspjesnoj izlozbi i jos mnogo takvih... srdacan pozdrav iz Goddelau gospodjo Ziljak 🌹

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije