Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠIO SASTANAK HDZ-MOST

Božo Petrov: Ja i Karamarko ulazimo kao potpredsjednici Vlade

Božo Petrov i Tomislav Karamarko
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/17
04.01.2016.
u 16:48

- Išli smo u redukciju broja ministarstava, ne bih sada spominjao koja jer Most sutra to mora raspraviti među sobom, predvidjeli smo 17 ministarstava plus jedno novo, dakle, ministarstvo obitelji, useljeništva - rekao je Karamarko

Nakon sastanka koji je trajao oko dva sata, čelnici Mosta i HDZ-a izašli su zadovoljni.

- Domoljubna koalicija je dala prijedlog novog modela Vlade, a tema je bilo i osnivanje Holdinga, razgovarali jesmo, vidjeli smo da postoje određene pozitivne stvari za koje smo se i mi sami zalagali za vrijeme izborne kampanje, dakle i depolitizacija kadra, profesionalni menadžment, kao i jasni kriteriji unutar javne uprave. Govoreći o formiranju novih ministarstava i ukidanja nekih, postoje određene stvari koje su nama zanimljive, neću još prejudicirati odluku našeg zajedničkog tijela, ali pitanje je koliko je sada vremena dovoljno i imamo li ga dovoljno da bismo mogli odmah implementirati tu odluku. Očekujemo da će se određene stvari mijenjati tijekom vremena, ali teško da će to sad sve biti implementirano u roku od 15 dana - kazao je Božo Petrov.

- Išli smo u redukciju broja ministarstava, ne bih sada spominjao koja jer Most sutra to mora raspraviti među sobom, predvidjeli smo 17 ministarstava plus jedno novo, dakle, ministarstvo obitelji, useljeništva, s obzirom na tešku demografsku situaciju. Ovo je bio dobar okvir za razgovor, ovo je doista jedan reformski zahvat i drago mi je da je pozitivno doživljen, slažem se da sigurno nećemo u ovih 15 dana moći napraviti velike promjene, ali nakon što Nacionalno vijeće Mosta to raspravi, imat će sigurno i neke svoje sugestije. Krenimo u te reforme, a ono što želimo je da što prije počnemo raditi. Već nakon prve sjednice Sabora da počnemo raditi s nekom Vladom, u ovom sastavu, mislim na broj ministarstava, kao i sada, a nakon toga kreće reduciranje tog broja i racionalizacija svih poslova - dodao je Tomislav Karamarko.

Krenimo u te reforme, a ono što želimo je da što prije počnemo raditi

Tomislav Karamarko

Božo Petrov rekao je da sad, nakon što su Čuli prijedloge HDZ-a, Most među sobom mora donijeti odluku slaže li se s njima. Zato sutra ujutro imaju sjednicu Nacionalnog vijeća, a do 12 sati će, vjeruje, imati odluku Mosta.

- Slažemo se i s racionalizacijom i ukidanjem određenih ministarstava i agencija i drugih javnih ustanova, taj dio podržavamo, samo je sada bitno definirati vrijeme u kojem se to može provesti jer treba uključiti i stručnjake iz Domoljubne koalicije i sve druge koji su pomagali Mostu kroz ovih šest mjeseci, i uz to provesti javnu raspravu. To će biti teško napraviti u 15 dana, ali definitivno postoji prostor i slažemo se da se taj dio treba provesti - kaže Petrov. Razgovor oko Holdinga je bio kratak, dodaje, jer sada nedostaje vremena.

- O tome ćemo morati puno više prodiskutirati i mnogo je kompleksnija priča u odnosu na prvu temu koju smo imali, pa zasada ne bih ulazio u ocjene, trebam čuti i naše sugovornike od strane Mosta - tvrdi Petrov. Podsjeća da je Most već jasno poručio da će inzistirati na određenim ministarstvima za koja smatraju da imaju stručne osobe.

- Trenutno traju pregovori pa se ne bih volio zalijetati s bilo kakvim izjavama koliko ćemo tražiti, bitno je na lijep i korektan način odraditi pregovore, imamo ih idućih tjedan dana. Ako pregovori budu korektni, mislim da će završiti uspješno. Mi smo jasno rekli za koje resore smatramo da imamo stručne osobe, ne bih volio sada ulaziti u bilo kakve ocjene što će biti na kraju pregovora. Znamo da nam je izuzetno važan resor MUP-a i Ministarstva pravosuđa jer želimo se obračunati s određenim stvarima za koje smatramo da su rak rana hrvatskog društva zadnjih 20 godina i vjerujemo da ćemo tu imati i potporu druge strane. No bitno je pustiti još tjedan dana pregovora, bitno je usuglasiti se ne samo oko resora nego i stručnih osoba koje će ih voditi, kako od strane Domoljubne koalicije, tako i od strane Mosta, tako da u ovom trenutku ne bih volio izlaziti s bilo kakvim ultimatumima, mislim da to nije dobro za nastavak pregovora - pojašnjava čelnik Mosta.

Na pitanje zašto inzistiraju na MUP-u, odnosno smatraju li da HDZ nema dovoljno kvalitetne kadrove za taj resor, Petrov odgovara da ne misli to.

- Ne, smatram da mi imamo isto tako stručne osobe, a voljeli bi taj dio napraviti jer smatramo da je i naš ulazak u političku arenu prije dvije i pol godine bio isprovociran određenim pojavama, odnosno anomalije i karcinomi kojih bi se trebalo riješiti. Zbog toga smo se odlučili baviti politikom, a drugim dijelom nam je bilo važno provesti reforme, i zato smo se uključili u bitku na nacionalnoj razini. Osim toga i reforme javne uprave, ostaju još dvije reforme koje želimo provesti i zato smatramo da smo dobri kandidati za to - kazao je Petrov.

Karamarko pri tome podsjeća da je baš on pokrenuo "neke procese u borbi protiv kriminala". - Od 1993. godine broba kriminala u pretvorbi, bio sam načelnik policijske uprave, od 2008. kad sam bio ministar, tako da ovo od Mosta ne doživljavam kao kritiku, dapače, moram priznati da sam jako zaodovljan ovim prijateljskim tonom kojim smo danas započeli, kolegijalnim, i kao zaključak svega danas možemo izvući da doista i jedni i drugi želimo reforme, i to oštre reforme, ali smo isto tako svjesni da je za to potrebno neko realno vrijeme. Nemojmo obećavati nešto što ne možemo napraviti u 15 dana, napravit ćemo u 2, 3, 4 mjeseca, u pola godine, to je bitno. Nema ucjena ni podcjenjivana što se tiče resora, rekli smo jednu stvar, hajdemo naći najbolje ljude, razgovarat ćemo o njima, diskutirat ćemo o ljudima koji imaju dobre dosjee, radne dosjee, reference... - objašnjava Karamarko.

O imenima ministara danas, kaže, nisu razgovarali. - Mislim da se i među nama i kolegama vrte nema imena, ali kad dođe vrijeme, pričat ćemo o tome - tvrdi Karamarko. Priznaje da on i Petrov ulaze u Vladu.

- Ja ulazim kao potpredsjednik Vlade, A što se tiče Karamarka, i on kao potpredsjednik Vlade, s tim da postoje određene moguće izmjene koje su predložili iz Domoljubne koalicije, treba se još usuglašavati, pa je teško reći egzaktno - kaže Petrov, a Karamarko dodaje da je pitanje hoće li biti zamjenik premijera ili prvi potpredsjednik s ovlastima zamjenika.

- A on je potpredsjednik i to je ta politička dimenzija i podrška koju novi mandatar mora imati od nas dvojice, ta stabilnost je bitna - dodao je Karamarko. Mandatar Tihomir Orešković nije bio na sastanku, no o svemu će ga, kažu, izvijestiti.

- On će biti obaviješten o našem dogovoru, s njim smo bili ujutro u pola devet. Svaki dan ćemo imati sastanake, pa i s mandatarom - zaključio je šef HDZ-a.

Petrov prije sastanka: Uvijek je otvorena mogućnost novih izbora ako se dvije strane ne dogovore

Podsjetimo, sastanak čelnika HDZ-om predvođene Domoljubne koalicije i Mosta koji nastavljaju pregovore o sastavljanju vlade započeo je u 14.30 sati u sjedištu HDZ-a.

Nakon sastanka Nacionalnog vijeća Mosta, a uoči sastanka s Domoljubnom koalicijom, čelnik Mosta Božo Petrov kazao je da je s izabranim zastupnicima Mosta razgovarao o ključnim točkama koje žele provesti unutar resora koje žele voditi.

– Mi od njih nećemo odustati, na njima ćemo inzistirati i u pregovorima. Danas imamo sastanak s Domoljubnom koalicijom, oni će predložiti novi model vlade za koji se zalažu. Vidjet ćemo o čemu se radi, nadam se da će biti konstruktivna rasprava, a onda možemo i mi nakon toga imati ponovo sastanak i odlučiti hoće li se ići u tom smjeru ili ćemo napraviti određene izmjene ili možda odgoditi. U ovom trenutku ne želim ništa prejudicirati jer nismo upoznati s detaljima – kazao je Petrov. Dodao je da se o imenima ministara još raspravlja.

– Svi naši članovi imat će mogućnost predložiti stručne osobe, ali u ovom trenutku ne bi bilo dobro izlaziti s imenima jer smo dogovorili da ćemo se o ljudima koji će voditi resore usuglašavati s Domoljubnom koalicijom i mandatarom – tvrdi Petrov. Nije želio komentirati najave da će HDZ predložiti smanjenje broja ministarstava na 17 te je rekao da o tome ne želi govoriti dok ne vidi cjelovit prijedlog, što očekuje da će se dogoditi na sastanku s predstavnicima HDZ.ove koalicije. Podsjetio je da traže ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa i uprave, gospodarstva, poljoprivrede i zaštite okoliša.

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

– To su ministarstva za koja imamo stručne osobe i znamo što bi se u njima trebalo točno odraditi da bi stvari funkcionirale bolje u Hrvatskoj. Na tome ćemo i dalje inzistirati – naglašava Petrov, a na pitanje što ako i HDZ bude inzistirao na istim ministarstvima, odgovara da će razgovarati.

– Mislim da nam slijedi tjedan dana pregovora, ali smatram da možemo postići dogovor – tvrdi Petrov.

Novinare je zanimalo je li Mostu prihvatljivo da na čela resora dođu osobe iz uprava PBZ-a, Agrokora i sličnih korporacija.

– Mislim da će se svi prijedlozi morati argumentirano obrazložiti, i s naše i s njihove strane. Nakon toga može se reći je li neka osoba stručna i prihvatljiva – objašnjava Petrov. Osvrnuo se i na najave spajanja i ukidanja državnih agencija.

– Od početka smo se zalagali za racionalizaciju kroz prijedlog reformi javne uprave i lokalne samouprave. Jesmo za smanjivanje broja, ujedinjavanje ili ukidanje pojedinih agencija, ali na temelju analize koja se treba provesti. Treba napomenuti da su prije pola godine već izišle vrlo kvalitetne analize smanjenja i rješavanja proračuna, no ostalo je nejasno zbog čega se one nisu koristile. Postoje već dobra uputstva što bi i kako trebalo raditi, potrebna je samo politička volja i mi smo zbog toga i krenuli u ovo – naglašava Petrov.

Holding javnih poduzeća koje HDZ predlaže, Mostu je zasad nepoznat pojam, tvrdi Petrov.

– Nismo imali prilike poslušati prijedlog. Trebamo vidjeti u čemu se sastoji njihov prijedlog i na koji bi način mogao funkcionirati – kaže Petrov.

Diktira li ovoga trenutka HDZ tempo?

– Ne bih se tako izrazio, oni imaju svoj model, nešto na čemu su oni radili, a s druge strane, mi smo dobrih pet tjedana govorili o reformama, imali smo više od sto stranica različitih prijedloga po resorima koji se trebaju provesti, mi smo postigli ono što smo htjeli, usuglasili smo se i s jednom i s drugom stranom. Sada je na njih red, oni imaju svoje prijedloge i mislim da je pošteno saslušati drugu stranu jednako kao što su oni nas saslušali – objašnjava Petrov te zaključuje kako je "uvijek otvorena mogućnost novih izbora ako se dvije strane ne dogovore."

– Međutim, ja bih volio vjerovati da nismo potrošili sve ovo vrijeme bez veze. Nadam se da će i s jedne i s druge strane postojati dobra volja i mogućnost da se dogovorimo – zaključio je Božo Petrov.

>> Grmoja: Ako HDZ ne prihvati naše zahtjeve, izlazimo iz pregovora

>> Most želi borbu protiv korupcije, HDZ gašenje agencija

Komentara 241

MI
Mimizo
10:58 04.01.2016.

ttreba uvesti i reda u informiranje a ne ovako novinari njih hrpa napadnu petrova ili bilo koga sa stotinu pitanja bez reda samo postavljaju uglavnom provokatorska pitanja a ne stručna po nalogu bahatog nego tiskovnu konferenciju sazvati i da sese prijave novinari i konkretna pitanja postavljati a na provokacije ne odgovarati

CA
cagaljb
12:19 04.01.2016.

Istražite mafijaša Milanovića i sve njegove zlouporabe u represivnom aparatu, istražite Krešu Milanovića koji lobira za tvrtke koje peru novac mafije. Porezna sve zna.

IC
ICCO
10:41 04.01.2016.

Odjednom družbi Bože Petrova nisu bitne reforme nego najvažnije da dobiju MUP! Daj se uozbiljite ili odstupite, ovo medijsko predpripetavanje je milanovićevski oblik funkcioniranja a ne ozbiljno pregovaranje o sastavljanju Vlade. Član družbe Grmoja svaki dan malo priprijeti novim izborima ko malo dijete kad zaziva mamu kad mu stariji klinac uzme autić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije