Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima li posla za DORH?

Božo Petrov podnio prijavu DORH-u protiv Ivice Todorića

Petrova na prijavu motivirala Solovjevljeva izjava o lažiranim financijama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.03.2017.
u 20:49

Lažiranje financijskih izvještaja i stvaranje znatne štete kažnjava se zatvorskom kaznom i do deset godina. Sudska praksa je ipak blaža

Predsjednik Sabora i Mosta Božo Petrov danas je, kako neslužbeno doznajemo iz Mosta, podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv Ivice Todorića i uprave Agrokora zbog lažiranja financijskih izvještaja. Na prijavu ga je motivirala izjava Jurija Solovjeva, prvog potpredsjednika ruske državne banke, koja je, istina, dan kasnije ublažena. Da bi iz redova Mosta moglo doći do kaznene prijave protiv Todorića dalo se naslutiti već dan prije iz izjave bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića.

– Ako je sumnja opravdana, postoji mogućnost podnošenja kaznenih prijava protiv odgovornih osoba, jer ako su Nadzorni odbor i uprava kompanije lažirali financijska izvješća, onda je to kazneno djelo – izjavio je Panenić.

Tako se i Most priključio oštrim kritikama koje su dolazile iz oporbenih stranaka, s time što su žaoke SDP-a išle na adresu ministra financija Zdravka Marića, dok Most “puca” izravno na Ivicu Todorića. Prije nego što je postao ministar u Oreškovićevoj vladi, Zdravko Marić je četiri godine radio kao izvršni direktor Agrokora za strategiju i tržište kapitala. SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić pozvao je Poreznu upravu, DORH i HANFA-u da istraže postoje li kakve financijske makinacije oko Agrokorovih bilanci, no ipak puno veću političku težinu ima potez Bože Petrova, pokaže li se točnim. Prozvane se institucije nisu oglašavale, a iza svog ministra stao je i premijer Plenković koji je s Malte opleo po oporbi i pozvao na smirivanje situacije. U trenutku kad je davao izjavu, premijer vjerojatno nije raspolagao informacijama o postupku koalicijskog partnera Mosta.

– Ne vidim koju korist mogu imati od prikupljanja političkih poena takvim izjavama. Svima bi nam trebalo biti u interesu smirivanje situacije i sustavno rješavanje problema – rekao je Plenković ponavljajući da Marić nije sudjelovao u izradi financijskih izvještaja, a više je puta potvrdio da je odličan ministar.

Lažiranje izvještaja, jednako kao i povreda prava vjerovnika u gospodarskom poslovanju, kazneno je djelo i po domaćim i po međunarodnim zakonima za koje se zbog “znatne štete” može dobiti i do deset godina zatvora. Zatvorsku kaznu može dobiti vlasnik, član uprave ili druga odgovorna osoba dokaže li im se da ne vode trgovačke knjige ili poslovne knjige koje su po zakonu obvezni voditi, ili ih vode tako da je otežana preglednost poslovanja ili imovinskog stanja, ili trgovačke ili poslovne knjige ili poslovne isprave koje je obvezan čuvati uništi, prikrije, u većoj mjeri ošteti ili na drugi način učini neuporabljivim. Zakonski su paragrafi jedno, a sudska praksa ipak nešto drugo, pa podaci o presudama pokazuju da su sudovi lažiranje financijskih izvještaja sankcionirali s nekoliko mjeseci uvjetne kazne ojačane duljim razdobljem kušnje.     

>> Ulagači histerično prodaju dionice tvrtki iz sastava Agrokora

>> Drama u finišu: ruski pritisak na Todorića

Komentara 126

Avatar juricamesko
juricamesko
20:54 30.03.2017.

Najprije Branko Roglic glavni financijer Mosta i Orbico puste zaduznice na naplatu a sad Bozo Petrov igra ulogu policajca i drzavnog tuzitelja.za ciji to racun igraju Roglic i Petrov i komu je u interesu rusenje Agrokora.

BK
branko-kockica
20:54 30.03.2017.

Božo Petrov ima jasan mandat: izručiti Agrokor austrijskim trgovačkim lancima. Sad malo gubi živce jer Rusi igraju svoju igru, a ni domaći igrači ne miruju.

ZA
zakrapina
21:23 30.03.2017.

Kakve gluposti ovaj izvodi i pokušava skupljati nekakve jefitine političke poene. Agrokor je jako dobro pročešljavan i seciran od više desetaka revizorskih kuća, ovaj Petrov je smiješan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije