Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK SABORA

Petrov komentirao nagađanja da će se kandidirati za predsjednika

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
21.10.2016.
u 12:21

"Naravno da uopće ne razmišljam o kandidaturi za predsjednika Hrvatske. Prepoznali ste da obnašam odgovornu funkciju kojoj ću se potpuno posvetiti"

Predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov opovrgnuo je u razgovoru za bosanskohercegovački portal Vijesti nagađanja da se planira kandidirati za hrvatskog predsjednika, a za suradnju s premijerom Andrejom Plenkovićem kazao je kako se temelji na međusobnom povjerenju, a istaknuo je i kako Hrvatska ni na koji način neće nametati bilo kakva rješenja za probleme koji postoje u Bosni i Hercegovini.

U intervjuu koji je objavio portal Vijesti, Petrov je kazao kako mu je temeljna zadaća rad u Saboru te da o predsjedničkoj kandidaturi i ne razmišlja.

"Naravno da uopće ne razmišljam o kandidaturi za predsjednika Hrvatske. Prepoznali ste kako obnašam odgovornu funkciju kojoj ću se potpuno posvetiti. Moj cilj je vratiti povjerenje građana u Hrvatski sabor, uvesti novu razinu političke komunikacije i razviti svijest o tome da su zastupnici tu kako bi radili za boljitak građana. Nadam se kako ćemo nakon četiri godine svjedočiti upravo takvoj situaciji u Hrvatskoj", kazao je Petrov.

Komentirajući odnose u vladajućoj koaliciji, izjavio je kako se oni temelje na povjerenju izgrađenom tijekom pregovora vođenih s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem.

"Plenković i ja izgradili smo međusobno povjerenje, pregovori su bili iznimno konstruktivni, našli smo kompromisna rješenja za sva ključna pitanja. U tome smislu postavljeni su kvalitetni temelji za transparentnu suradnju. Naša očekivanja su konkretna – očekujemo redovito izglasavanje novih zakona i redovitost zastupnika na sjednicama. Svoja jamstva javno smo prezentirali i očekujemo njihovo skorašnje izglasavanje i provođenje", izjavio je čelnik Mosta.

Potvrdio je i kako za Most nema ničega spornoga u postavljenju Nine Obuljen Koržinek za novu ministricu kulture jer je to stvar odluke premijera. Kazao je kako će javnost biti ta koja će suditi o kvaliteti njezina rada.

Petrov je objasnio kako će u odnosima s državama u okruženju sadašnja vladajuća koalicija u Hrvatskoj inzistirati na jačanju dobrosusjedstva uz rješavanje otvorenih pitanja.  Kada je riječ o Srbiji, posebno važnim ocijenio je rješavanje pitanja nestalih u ratu.  

"U interesu i Hrvatske i Srbije jest rješavanje te situacije. Zakon o univerzalnoj jurisdikciji jest sporan i nastavit ćemo razgovore o tome", objasnio je Petrov.

Za odnose u BiH kazao je kako oni trebaju biti riješeni unutarnjim dogovorom, a odbacio je tvrdnje kako se Hrvatska pokušava miješati u unutarnje poslove te zemlje.

"Mislim da je tvrdnja o miješanju u unutarnje stvari BiH neutemeljena jer je Hrvatska supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obvezu zaštititi Hrvate u BiH koji se trenutačno nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva naroda. Vjerujemo da je budućnost BiH u ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda. Naravno da se unutarnji problemi BiH trebaju rješavati unutar same države, a mi smo tu da damo potporu svakom rješenju za koje legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH utvrde da je dobro. Nismo došli kako bismo nametali rješenja, to nećemo i ne želimo raditi. Došli smo u Stolac da osudimo nasilje na način na koji ga drugi nisu osudili i da podržimo vladavinu zakona i demokratske procese", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

>> Pročitajte biografiju novog predsjednika Sabora Bože Petrova

Komentara 3

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:09 21.10.2016.

Nigdje ne stoji jeli Božo odgovarao spontano ili negdje čitao odgovore , u saboru gleda onaj Bmetar za svaku sitnicu. Ne brinite kandidirat ce se taj i za predsjednicu zamislite komediju kad ga u duelu rasturi protukandidat Pernar ili Sincic he he

HR
hromcan
13:23 21.10.2016.

Petrove samo se ti kandidiraj ali bolje ti je da se držiš Plenkovića jer inače sigurno propadaš i ti i MOST.

JM
jezero-matica
13:17 21.10.2016.

Adezenjare drzite se vi vaseg Plenkya i njegovog socijalisticko-komunisticko bekgraunda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije