Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK SABORA

Petrov: O osnivanju novog ministarstva za Gorana Marića treba tek raspravljati

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
21.10.2016.
u 15:36

Velika državna imovina zahtjeva zaista dobro upravljanje i na korist svih hrvatskih građana i investitora, što u ovom trenutku baš i nije tako, rekao je Petrov

O osnivanju novog ministarstva za aktualnog ministra bez portfelja Gorana Marića treba tek raspravljati, poručio je danas čelnik Mosta i predsjednik Sabora Božo Petrov, ali i dodao kako vjeruje da bi se novo ministarstvo moglo ustrojiti.  

– Ovisno o argumentima, ako oni budu kvalitetni, mislim da će se to čak i napraviti. Razlog je što upravljanje državnom imovinom treba biti još bolje. Velika državna imovina zahtijeva zaista dobro upravljanje i na korist svih hrvatskih građana i investitora, što u ovom trenutku baš i nije tako. U posljednjih deset do 15 godina bilo je situacija da se zbog mizernih 20 do 30 četvornih metara nisu mogle dogoditi investicije niti se sve što je u katastru moglo rasporediti na način da je lokalna samouprava mogla to koristiti da bi razvijala svoje područje. To moramo stubokom promijeniti. Ako će to novo ministarstvo to pospješiti i omogućiti svim građanima da žive bolje – zašto ne – komentirao je Petrov. Osvrnuo se i na kritike kako se Most zalaže za smanjenje svih troškova, no istovremeno se zbog promjene imena ministarstava stvaraju novi troškovi zbog promjene tabli, memoranduma...  

– Uvijek ocjenjujemo dobro i loše. S obzirom na ono što će se promijeniti, tih 50 tisuća ne može se mjeriti s onim što će se dobiti. Ja to na takav način promatram. Sa strane, mi ćemo smanjiti državnu birokraciju, ukidat će se zamjenici ministara, umjesto pomoćnika bit će ravnatelji birani putem javnih natječaja, smanjivat će se broj politički imenovanih ljudi. To su za mene vrlo dobre stvari koje će se dogoditi u Hrvatskoj – pojasnio je Petrov.  

Saborom predsjedava tjedan dana, raspravlja se o Mostovim jamstvima, a rasprave su uglavnom usmjerene protiv Mosta.  

– Znam da je Most trn brojnima. Mi nismo ljudi koji će popustiti na različite pritiske pogotovo ne medija koji se već mjesecima bave Mostom zato to smo im stali na žulj iz razloga što smatramo da građani ne trebaju ovrhe plaćati 400 do 600 kuna, ako mogu plaćati 100 kuna. Odvjetnička društva ne moraju živjeti na grbači prosječnih hrvatskih građana, neka se bave onim čime bi zaista trebali. Naravno, u trenutku kad takva odvjetnička društva vode određene medije mi s tim imamo problem. Mi smo i očekivali da ćemo imati taj problem zato što se u Hrvatskoj masu toga treba počistiti, a Most se od početka zalaže za politiku čistih ruku i borbu protiv korupcije. Na tome inzistirati iduće četiri godine, a onda će nas napadati jer ćemo brojnima stati na žulj i neka nas napadaju, mi ćemo svoj posao raditi – naglasio je Petrov.  

Komentirao je i cjelodnevnu raspravu o tzv. "lex Vlahušiću" iako se iščitavanjem zakona kojim se zabranjuje kandidiranje na izborima određenim osobama vidi da se to ne dotiče dubrovačkog gradonačelnika.  

– Smiješno je govoriti da se zakon piše zbog jedne osobe, svaki zakon zahvaća neku osobu ili skupinu. Nema govora da se radi o gospodinu Vlahušiću, želimo samo da osobe koje se žele baviti javnim djelovanjem zaista budu na potrebnoj razini, da ispunjavaju norme koje vrijede i za druge ljude koji se žele zaposliti i donijeti, primjerice, potvrdu o nekažnjavanju – primijetio je Božo Petrov.  

U medijima su se pojavili napisi kako se Petrov nakon dvije godine predsjedanja Saborom planira kandidirati za predsjednika države, no on odbacuje takve napise.  

– Mislim da je malo smiješno, najblaže rečeno, iz razloga što je ta priča puštena, a da nisam ni došao na poziciju predsjednika Hrvatskog sabora. Volim se baviti onim što u tom trenutku jesam i tome pristupiti odgovorno, samo toliko mogu reći. Što se tiče predsjednika, kandidiranja za bilo koje druge opcije, o tome zbilja nisam razmišljao, niti razmišljam – poručio je Petrov.

>> Pernar usporedio Most sa svinjama iz Životinjske farme: 'Petrov je licemjer'

Komentara 7

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:22 21.10.2016.

He he, tata Todorić se vratio iz lovišta u Belju, a nije napucao najvećeg medvjeda kao nekad drug Tito. I onda je na takvu lovačku muku otkrio da mu posilni nije dobio ni jedno ministrogovnarstvo u zemljici koju je kupio. A obečao mu je igračku dok je još radio u Agrokoru i fino nakrcao lovicu. E sad će biti belaja.

BU
bubimima
20:36 21.10.2016.

Sjeća li se itko najave Mosta na prethodnim izborima da će smanjiti vladu i broj ministarstava?

DU
Deleted user
16:01 21.10.2016.

most je najveće razočarenje izbora od tolike prekobrojne birokracije oni izmišljaju ministarstvo magle što radi DUDI?10 ministarstva je previše za ovu zemlju i 50 zastupnika ali oni se množe kao pirane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije