Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikanska banka

Kardinal Josip Bozanić ulazi u nadzorni odbor vatikanske banke

Josip Bozanić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.07.2014.
u 20:56

Kardinal Pell dao je na znanje i da je od sada novi predsjednik IOR-a francuski financijski stručnjak Jean-Baptiste de Franssu

U nadzornu komisiju vatikanske banke (IOR) ulazi i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, obznanjeno je, među ostalim, na konferenciji za novinare u Vatikanu koju je predvodio pročelnik Tajništva za ekonomiju kardinal George Pell. Pell je predstavio nove inicijative radi poboljšanja ekonomskog i administrativnog vođenja Svete Stolice i Države Grada Vatikana. Promjene je pokrenulo Tajništvo za ekonomiju nakon detaljnih analiza stanja i sve promjene odobrilo je Vijeće za ekonomiju, kazao je Pell. Dodao je kako ima mnogo posla, a papa je, kaže, jasno kazao kako želi da promjene dođu brzo. Evo o kojim je promjenama riječ. APSA (Uprava za upravljanje imovinom Apostolske Stolice) postaje Tajništvo za ekonomiju, dakle ministarstvo ekonomije. To je, kazao je Pell, važan korak kako bi tajništvo moglo obavljati nadzor nad agencijama Svete Stolice te procedurama u upravljanju ljudskim resursima. Dio osoblja APSA-e bit će koncentriran na blagajnu Svete Stolice. Nastavit će se, dakako, transparentnost u bankarskom poslovanju.

Kardinalsko vijeće, koje je osnovao papa Franjo i u kojem je sada devet kardinala, Tajništvo za ekonomiju i dosadašnja Nadzorna komisija za IOR zajednički su odlučili, kazao je Pell, da novu skupinu uprave vatikanske banke vodi Jean-Baptiste de Franssu, koji je s jučerašnjim danom postao predsjednik IOR-a. U iduće tri godine izmijenit će se statut IOR-a i njegove aktivnosti. Promjene će ići prema jačanju biznisa, prema prebacivanju upravljanja bogatstvom na novu i središnju upravu VAM (Vatican Asset Management). IOR će svoju aktivnost koncentrirati na davanje financijskih savjeta i usluge plaćanja za kler, kongregacije, biskupije i laičke službenike u Vatikanu. Dakle, vatikanska banka ubuduće će davati financijske savjete svim biskupijama svijeta, pa tako i biskupijama u Hrvatskoj koje namjeravaju prodati ili dati u najam neke nekretnine.

Prva faza obnove vatikanske banke je zaključena. Učinjeni su veliki koraci u prihvaćanju međunarodnih standarda i transparentnosti banke. Uveden je novi sustav protiv pranja novca, detaljno je analizirano svih 18.000 klijenata banke kako bi se vidjelo jesu li imali pravo na račun u njoj. Petorici dosadašnjih članova Kardinalske nadzorne komisije pridružuje se kardinal Josip Bozanić. Mons. Alfred Xuereb, glavni tajnik Tajništva za ekonomiju, postat će i tajnik vijeća IOR-a, ali bez prava glasa. Mons. Battista Ricca postaje prelat IOR-a. Najavljeno je osnivanje Mirovinskog fonda do kraja 2014. te promjene na čelu vatikanskih medija. Imenovan je odbor za reformu vatikanskih medija koji će u idućih 12 mjeseci pripremiti plan reforme. Bit će ojačani digitalni kanali na osnovi pozitivnih iskustava Pope App i account Twitter Svetog Oca kako bi se Vatikan još više približio mladima.

>> Vatikanska banka ostvarila samo 2,9 milijuna eura dobiti

Komentara 12

DU
Deleted user
07:05 10.07.2014.

mozda budu odobrili hrvacki kredit bez kamata,pa mi smo najkatolickija drzava, zavredili smo.

Avatar morski covik 3
morski covik 3
11:04 10.07.2014.

JA sam mislio da ce tamo povesti kao savjetnika Don Roberto Zubovica?

CI
cicibela
22:35 09.07.2014.

Još jedan trgovac u hramu Božjem. Evanðelje po Ivanu 2 :Isus tjera trgovce iz Hrama. "15 Isus zasuče uže u bič te ih sve istjera iz Hrama, istjera ovce i volove, mjenjačima prospe sav novac po podu, a stolove ime im prevrne." Kako se uklapa vatikanska banka u Isusov nauk?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije