navigacija Hrvatska 117
NAKON UHIĆENJA

Bosanska Posavina u strahu: Sutra mogu uhititi cijelo Orašje

BiH je poprište raznih utjecaja i neki misle da mogu destabilizirati BiH te odnos Hrvatske i BiH, kaže izvor upućen u problematiku

Jedan od uhićenih Hrvata bio je član SIPA-e, specijalne jedinice, čiji su ga članovi sada i uhitili

Foto: Zoran Grizelj/Pixsell

Bilo kakva inicijativa za promjene u Bosni i Hercegovini nailazit će na otpore zbog nastojanja da se zaštite razni interesi, od onih globalnih do partikularnih, kao što je zadržavanje neke funkcije. Svi su u Hrvatskoj, u EU i šire toga svjesni. Govore nam to dobri poznavatelji političkih prilika koji u tom kontekstu tumače oštre reakcije koje – otkako je Hrvatska jasno naglasila kako je ta država prioritet nove Vlade – ne prestaju stizati iz BiH.

Približavanje zemljama EU

Stoga se u tom kontekstu može interpretirati i najnoviji događaj, uhićenje desetorice pripadnika HVO-a, državljana i RH u ponedjeljak Orašju pod optužbama za ratni zločin. Uhićenja dolaze samo dva dana nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića BiH, nakon poruka o potrebi izmjena izbornog zakona kako bi hrvatske predstavnike birali Hrvati te dan nakon intervjua predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojem tvrdi “kako je ugroženost Hrvata mantra”.

– BiH je poprište raznih utjecaja i neki misle da mogu destabilizirati BiH te odnos Hrvatske i BiH. Bilo bi im najdraže da Hrvatska nema artikuliranu politiku prema BiH, što je dugo i bilo tako – kažu upućeni. Hrvatska ne namjerava nametati rješenja, ali ima modela koji mogu poslužiti kao primjer ili inspiracija. BiH može imati dobre odnose i sa zemljama koje nisu u EU, no Hrvati su pozvani da budu faktor europeizacije, a oni nemaju kamo gledati nego prema EU, dodaju.

Za to vrijeme u Bosanskoj Posavini, a prije svega u Orašju i okolnim selima, građani su i dalje u šoku zbog uhićenja cijelog vojnog vrha 106. brigade HVO-a iz Orašja na čelu s generalom Đurom Matuzovićem i njegovim zamjenikom Ivom Oršolićem.

Njihova je jedina krivica što su branili i obranili ovaj dio bosanske Posavine

Ilija Mišković, predsjednik Udruge dragovoljaca općine Orašje

– Pa ti svi ljudi ovdje žive sve ove godine i nikad ih nitko nije ni za što krivio. Mislim kako se želi na neki način i nivelirati krivica za rat u BiH – kažu nam obiteljski prijatelji nekih od uhićenih.

– Ovo je klasično pokazivanje mišića, a bojim se da ovo neće biti zadnja uhićenja na ovim prostorima. Prema našim informacijama, postoji popis na kojem se nalazi 40-50 imena iz Orašja i okolice, a među njima su i neki bh. ministri – kaže predsjednik Hvidre općine Orašje Predrag Mišković dodajući kako braniteljske udruge razmišljaju i o mogućim prosvjedima.

Tvrdi kako poslije ovoga uhićenja nitko od branitelja više nije siguran i da već danas mogu uslijediti nova uhićenja osoba koje su branile Posavinu i koje svih ovih godina žive na tim prostorima.

– Njihova je jedina krivica što su branili i obranili ovaj dio bosanske Posavine – rekao je predsjednik Udruge dragovoljaca općine Orašje Ilija Mišković koji također strahuje od novih mogućih uhićenja. U isto vrijeme glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić objašnjava kako će sud, nakon istražnog ročišta, donijeti odluku o pritvoru za privedene. Hrvatska je strana reagirala konzultacijama premijera Plenkovića s ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom i ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Hrvatska je izrazila zabrinutost – što je u diplomaciji jaka poruka – preko veleposlanstva u Sarajevu i kontaktirali su s nadležnim institucijama BiH. Ministar Stier objasnio je kako je dao instrukciju veleposlaniku RH da zatraži stupanje u kontakt s uhićenim hrvatskim državljanima, koji su i državljani BiH pa ih institucije BiH tretiraju kao svoje državljanine.

Komentirajući upit zašto je do uhićenja baš došlo sada, Stier je rekao kako će “Vlada RH ustrajati u politici potpore europskog puta BiH, da su svjesni kako ima izazova i da će ih biti i dalje, no da je Hrvatska odlučna nastaviti tu politiku da se BiH pridruži Hrvatskoj i ostalim zemljama EU u velikom projektu europske pomirbe, mira i sigurnosti”.

Stvaranje nesigurnosti

Upitan znači li to da ne vjeruje institucijama BiH, Stier je ponovio kako će Hrvatska ustrajati da BiH krene europskim putem koji je zahtjevan, a i Hrvatska ga je prošla.

– Mi ćemo poduprijeti da se ispune svi standardi, pa i u pogledu pravosuđa te da se dosegne jednaki standard, odnosno da ne bude nikakvog selektivnog pravosuđa – naglasio je Stier.

Ministar obrane Damir Krstičević ponovio je kako se želi maksimalno pomoći BiH na europskom putu, naglasivši da treba uvijek zaštiti hrvatske nacionalne interese, dok je bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH umirovljeni general zbora Josip Lucić kazao kako “nakon 21 godine podizanjem takvih optužnica stvara se stvarna nesigurnost za kompletno hrvatsko stanovništvo u BiH”.

>> Vlada Posavske županije: Hrvati i HVO su vodili obrambeni rat. Udruge branitelja: Uhićenjem se zastrašuju mještani Orašja!

General iz Bosanske Posavine koji je bio u Parlamentu BiH

U akciji SIPA-e u ponedjeljak ujutro uhićeni su Đuro Matuzović (64), Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51). General Đuro Matuzović, koji je i jedini general s prostora Bosanske Posavine, ustrojio je 106. brigadu HVO-a iz Orašja. Kasnije je postao zapovjednik zbornog područja. Prije nekoliko godina bio je i zastupnik u Parlamentu BiH. Interesantno je i kako je uhićeni Marko Dominković godinama radio upravo u SIPA-i čiji su ga pripadnici sada i uhitili.     

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (16 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

67
Registracija
 • smrad smrad

  02.11.2016 u 07:34h

  Bilo bi dobro da se naši ministri sjete tražiti i podizanje optužnica za pobijene hrvatske civile u Bosanskoj Posavini,koje su srpske postrojbe likvidirale kao pse,kada su ulazili u hrvatska sela.Nijedan starac koji je ostao kod svoje kuće nije nakon rata nađen živ.Gdje su ti branitelji hrvatskih interesa,kada nisu u stanju artikulirati tako važnu činjenicu?
  62 83% 13
 • ŠtoReći ŠtoReći

  02.11.2016 u 08:38h

  Posavino vi u strahu , a oni koji su sudjelovali u vašem razaranju u hrvatskom saboru
  44 77% 13
 • Point_of_view Point_of_view

  02.11.2016 u 08:03h

  Kad je Milanović rekao da je BiH (u pravnom smislu) "big shit" i da nemaš s kime razgovarati, onda su ga svi napadali i pravili od njega budalu. Napominjem, to je rekao braniteljima na temu postojećih/nepostojećoh spisaka, traženih, odnosno krivično gonjenih osoba. Upravo na ovo, što se sada događa je mislio.
  44 75% 15
 • Gjuro-Mrki Gjuro-Mrki

  03.11.2016 u 08:20h

  koje se ovdje fore prodaju "uhitit će cijelo Orašje".jedna digresija,1991 u naselju (selu)Orašje živjelo je 2000 muslimana,800 srba,600hrvata i ostalih 1000.iz popisa 2013,naselje Orašje nema srba i ostalih ,a muslimani prepolovljeni.zna se da u posavini pod kontrolom srba,hrvate moš prebrojiti u jednom danu,isto je u sarajevu(nestali hrvati i srbi).izrodi iz sva tri naroda činili su zločine,normalno neko više neki manje.zar im treba te zločine oprostiti ili još gore da naša država pokušava to zataškavati.
  2 100% 0
 • Ivan2706 Ivan2706

  02.11.2016 u 20:39h

  A što kažu naši Hercegovci? Nista! Što se njih tiče Orašje je trebalo pasti jer sad samo smeta prijateljstvu sa Srbima. Posavci iz Hrvatske su na žalost digli ruke od Bosne. Imaju dovoljno para ali na žalost pokazuju da im je to jedino bitno. Zaboravili su izginulu mladost a Posavine se sjete jednim godišnje kad idu na dernek na Plehanu. Povraća mi se od takvih Hrvata.
  1 33% 2
 • poprikusa poprikusa

  02.11.2016 u 20:16h

  draga moja posavino jest te ,,kerenulo'' prvo poplava sad cetnici opet!!
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare