Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenski predsjednik

Pahor o obustavi arbitraže: To bi bio težak udarac za slovensko-hrvatske odnose

Borut Pahor
Željko Lukunić/PIXSELL
14.02.2016.
u 12:38

Slovenski predsjednik Borut Pahor tvrdi da je arbitraža jedini način da se s Hrvatskom postigne mirno rješenje graničnog prijepora.

Slovenski predsjednik Borut Pahor tvrdi da je arbitraža jedini način da se s Hrvatskom postigne mirno rješenje graničnog prijepora, te bi prekid arbitražnog postupka, kako to očekuje hrvatska strana, unazadio međusobne odnose. - Sve dok arbitri rade, možemo biti mirni i očekivati nepristranu odluku. Arbitraža je jedini način da dođemo do mirnog rješenja spora - kazao je Pahor u razgovoru za ljubljansko "Delo" vođenom tijekom muenchenske konferencije o sigurnosti, što ga je list u nedjelju objavio u svojem on-line izdanju. Pahor je kazao da granično pitanje zato nije predmetom razgovora Ljubljane i Zagreba, a sa skepsom prima prijedloge Hrvatske da se nakon kompromitacije arbitražnog postupka postigne bilateralni dogovor, odnosno da se spor iznese pred neku međunarodnu pravosudnu ustanovu.

Hrvatska arbitražni postupak smatra kompromitiranim zbog arbitražnog skandala u kojemu su sudjelovali bivši slovenski arbitar Jernej Sekolec i bivša službenica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik koji su nedopuštenim kontaktima dogovarali strategiju utjecaja na prosudbe drugih arbitara. - Nadam se da će arbitražni sud ustanoviti kako te njihove pogreške nisu prekršaji takve prirode da bi zbog njih arbitražu trebalo obustaviti - kazao je Pahor, dodavši da ne može niti zamisliti što bi značila drukčija  odluka arbitara. - To bi bio težak udarac za slovensko-hrvatske odnose i ne znam kako brzo bismo mogli doći do bilo kakvih (drugih) dogovora - kazao je Pahor, dodavši kako iz Hrvatske dolaze signali da se dođe do obostrano prihvatljivog rješenja na bilateralnoj osnovi, ali da on u to rješenje ne vjeruje.

"Da bi do tog sporazuma došli, trebale su nam dvije godine teškog mukotrpnog rada"

- Ne mislim da bi to bilo tako jednostavno, kako se ponekad signalizira - rekao je Pahor koji je 2009. godine potpisao arbitražni sporazum s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. - Da bi do tog sporazuma došli, trebale su nam dvije godine teškog mukotrpnog rada, uz mnogo stresova - rekao je Pahor koji arbitražni sporazum iz 2009. smatra krunom svoje tadašnje premijerske karijere.

Njegova tadašnja sugovornica s hrvatske strane Jadranka Kosor izjavila je u subotu za ljubljanski list "Dnevnik" da je lanjska odluka sabora o izlasku Hrvatske iz arbitraže o granici sa Slovenijom obvezujuća za svaku hrvatsku vladu i da bi bilo realistično da to Slovenija prihvati, kako bi dvije vlade pronašle novo rješenje. Ono je po  njenom mišljenju u izlasku pred Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu.

>>Oxford: Hrvatsko-slovenska arbitraža skandal br. 1 u 2015.

>>Slovenci pozivaju novu vladu da nastavi arbitražu, HDZ odbija

Komentara 50

DU
Deleted user
13:17 14.02.2016.

Težak udarc Hrvatsko-Slovenskim odnosima bilo je pokušaj da se ucjenjivanjem otme dio hrvatskog teritorija a ovaj pokušaj manipuliranjja i nezakonitog utjecaja na sudište js sramotan. Pahoru bi bilo bolje da se pokrije ušima i vidi kako popraviti štete u odnosima dviju država nastale ljigavom i sramotnom slovenskom politikom.

AJ
ajmo
12:45 14.02.2016.

Gospon Pahor preboljet i preživjet čemo zahlađenje odnosa sa Deželom .Samo mir ako ste znali kuhat sad je vruće e sad pi puhali da ohladite no no.Hidići.

DU
Deleted user
12:57 14.02.2016.

"Ako ne može drugačije, onda pošteno..." (copyright FSJ, Terazije, Beograd) - to mi liči na čuvenu izreku iz protekle epohe odnosno oni su spremni na sve osim na ICJ u Den Haagu, tako je bilo oduvijek. Tko ne zna o čemu se doista radi, SLO je ispred Umaga sa zahtjevima o svom teritorijalnom moru, a RH traži zaljev po pola. Da skratimo priču! To bi bilo prvi put u povijesti međunarodnog prava i prava mora da se ispred obale, tj. teritorija države proteže teritorijalno more druge države!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije