Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMEMORACIJA

Pahor i Grabar-Kitarović nazočit će pokopu žrtava Hude jame

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
26.10.2016.
u 21:28

Pogrebna misa s početkom u 14 sati održat će se u mariborskoj katedrali, a na groblju Dobrava pogrebna svečanost

Pogrebu i komemoraciji za dio žrtava komunističkih zločina ekshumiranih iz stratišta Huda jama u Mariboru sutra će prisustvovati slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Božom Petrovom, objavila je danas mariborska nadbiskupija.

Pogrebna misa s početkom u 14 sati održat će se u mariborskoj katedrali, a na groblju Dobrava pogrebna svečanost.

Misu i pogreb u spomen parku žrtvama poratnih komunističkih egzekucija na mariborskom gradskom groblju vodit će mariborski nadbiskup metropolit Alojzij Cvikl, a na komemoraciji će sudjelovati hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te slovenski predsjednik Borut Pahor, priopćila je nadbiskupija.

Javnim pogrebom posmrtnih ostataka dosad ekshumiranih žrtava partizanskog zločina, njih 800 iz Hude jame, simbolički se zatvara postupak počet 3. listopada. 

Tada je počeo prijenos posmrtnih ostataka prvih ekshumiranih žrtava iz stratišta kod Laškoga, napuštenog rudnika u kojemu je 1945. ubijeno oko 3000 ljudi, a obred je održao celjski biskup Stanislav Lipovšek istaknuvši da pomirenje postaje moguće tek onda kada smo spremni oprostiti i priznati istinu, ma kako ona bila bolna, teška i optužujuća.

"Samo istina oslobađa. Isus kaže da je zato rođen i da je zato došao na ovaj svijet - da posvjedoči istinu", kazao je tada biskup Lipovšek u propovijedi pred Hudom jamom.

Iako je imala rezerve prema načinu na koji su se do sada vodila iskapanja masovnih grobnica iz vremena poraća, Katolička crkva u Sloveniji ocjenjuje da su započeti prijenos žrtava iz Hude jame i predviđeni obredi uz prisutnost crkvenih dostojanstvenika i nazočnost svjetovne vlasti velik napredak.

Žrtve Hude jame koje će u četvrtak biti pokopane u Mariboru u zajedničkoj grobnici anonimne su, ali se ističe da će pokop biti izveden tako da će naknadno, u slučaju potrebe ili želje, biti moguća njihova identifikacija.

>> Jednako kao u Hrvatskoj - ni u Sloveniji nitko ne osuđuje Titov režim. Leljak: Likvidirano je oko 140.000 Hrvata

Komentara 19

BA
bakulušić
22:18 26.10.2016.

Nisu oni žrtve Hude jame nego partizanskih zločina kakve svijet nije vidio i doživio. A da sve bude još tragičnije, zločini i njihovi počinitelji i danas imaju spomenike, po njima se zovu ulice, trgovi... Grozno i nezamislivo!

ZA
zaokica
22:14 26.10.2016.

Svim pogubljenimai stradalima pokoj vjecni !!!Predsjednici svaka cast!!!Suosjecam sa svim zrtvama jer i moj otac je prosao i prezivio krizni put od blajburga do bele crkve i pricao o svim strahotama a imao je samo16 godina danima je prepricavao patio i plakao nabrajao imena onih koji se nisu vratili poubijani su u tijeku kolone pa i jasenovac je opisivao tu su 3 noci nocili a mitraljezi su stektali cijelu noc strah muk a poslije pitanja gdje je ante pero mijo pojela ih noc

DU
Deleted user
21:33 26.10.2016.

Baš me zanima koliko ih se sada srami što su im roditelji bili u partizanima????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije