Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava o Zakonu o muzejima

Boro Grubišić: Mogu zamisliti kako ispred Spomen galerije I. Meštrovića stoji tabla "Danas dobar čobanac"

Boro Grubišić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.02.2015.
u 15:30

HNS-ov Igor Kolman zamjerio je što javnost i struka kritiziraju mogućnost da "neki muzej nešto povremeno i zaradi".

Tijekom saborske rasprave o Zakonu o muzejima najviše je kritika oporba iznijela na račun odredbe kojom se omogućava muzejima i galerijama obavljanje gospodarske djelatnosti sukladno posebnim propisima. Oporba je zakon još nazvala i antimuzejskim i lošim, a spomenuli su i pismo koje je potpisao niz ravnatelja važnijih hrvatskih muzeja i galerija s molbom zastupnicima da ne podrže ovaj zakon jer "dugoročno šteti muzejskoj djelatnosti".

HNS-ov Igor Kolman zamjerio je što javnost i struka kritiziraju mogućnost da "neki muzej nešto povremeno i zaradi".

- Da slučajno ne bi neka privatna inicijativa ušla u sustav i da slučajno ne bi neki marketingaš ili PR-ovac osmislio neku djelatnost ili izložbu ili postav približiti širem krugu ljudi. Naš problem je da smo mi društvo koje svako poduzetništvo, svaku inicijativu pokušava ugušiti u kolijevci. I ta kvazi intelektualna, a zapravo krajnje primitivna i snobovska poza da je izložba, muzej, umjetnost ili kultura vrijedna samo ako ju nitko nije vidio ili je izolirana, samo ako nije privlačna širem krugu ljudi, samo ako se sviđa onoj petorici koji su izložbu postavili i samo ako se plaća iz proračuna, je smrt svake umjetnosti i svake kulture i to je ono što je generalni stav – kaže Kolman te zaključuje da ovaj zakon nikoga na ništa ne prisiljava. Oni koji su odlučili "odumrijeti" slobodni su to učiniti, a oni koji su se odlučili boriti i raditi u skladu s vremenom i prostorom u kojem živimo, to mogu uz pomoć ovog zakona, dodaje Kolman.

- Zašto muzej ne može biti trgovačko društvo? Zato što kad ga proglasite takvim, a istovremeno mičete razinu potrebne dokumentacije i zaštite baštine u njemu, onda ste otvorili vrata i mogućnost za nešto drugo. Zapravo niste omogućili privatnu inicijativu, nego ste omogućili i da se neki drugi privatni subjekti prikopčaju na javni novac. Nitko ovdje nije protiv zarade, bože sačuvaj! - komentirao je HDZ-ov Jasen Mesić naglasivši kako je njegova stranka poticala privatnu inicijativu i da kultura bude gospodarski faktor, no ne može se u kulturi baš sa svime trgovati.

Nezavisni Branko Vukšić dodaje da su muzeji mjesta koja se moraju čuvati i ne smiju pretvoriti u restorane.

Potrebno je puno političke prepotencije i puno kreativne impotencije da se napiše takav zakon – kaže Vukšić koji ovaj "antimuzejski zakon" vidi kao još jedan eksces. Kolman mu odgovara da je bavljenje gospodarskom djelatnošću samo potvrda prakse koja postoji u hrvatskim, a posebno u svjetskim muzejima.

- Ozbiljni muzeji imaju cijele timove koji osmišljavaju način kako razviti partnerstvo i djelatnost s ciljem stjecanja vlastitog prihoda – kaže Kolman.

HDSSB-ov Boro Grubišić kaže da Muzej prekinutih veza već sada ima kafić.

- Mogu zamisliti kako ispred Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju stoji tabla "Danas dobar čobanac", kuha direktorica galerije – ironičan je Grubišić, a Kolman mu odgovara kako je u Londonu kafić na svakom katu muzeja.

HDZ-ovog Stjepana Milinkovića brine što će se događati kad se kraj muzeja otvori "birtija".

- Ovaj popije sedam, osam piva, možete zamisliti kakvu će instalaciju napraviti na muzeju – zabrinut je Milinković. 

HSU-ova Ljiljana Cvjetović pak smatra da je otvaranje pitanja usluga na tržištu nerazumno i predstavlja ugrožavanje interesa države te da zakon zanemaruje osnovnu ulogu muzeja i usmjerava se na dnevno-politikantsku i ekonomsku ulogu nauštrb opće društvene koristi. 

>> Sabor na ocjenu ustavnosti poslao referendume o outsourcingu i monetizaciji

Komentara 1

BA
bajo2
18:18 27.02.2015.

pa ispred mestrovicevog necu komentarisati,ali ispred mimarinog bi bas i moglo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije