Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak u barceloni

Miletić i Flego na sastanku s predsjednikom Katalonije Arturom Masom

Valter Flego, Boris Miletić
Foto: Istarska županija
1/4
06.03.2015.
u 15:36

Istarska delegacija podržala zahtjev Katalonaca za održavanjem referenduma o nezavisnosti

Predsjednik Katalonije Artur Mas primio je istarskog župana Valtera Flegu i gradonačelnika Pule Borisa Miletića u sjedištu Regije Katalonije u Barceloni.

– S Arturom Masom smo razgovarali smo o aktualnim temama, od gospodarstva, turizma do sustava javne uprave. Naravno, najviše vremena razgovarali smo o zahtjevu za održavanjem referenduma o nezavisnosti Katalonije – kazao je Flego.

Predsjednik Katalonije Mas izvijestio je delegaciju Istre o tijeku njihove borbe za pravo na odražavanje referenduma, kao i o razlozima zašto to traže.

Naime, u studenom 2014. godine održan je savjetodavni referendum na koji je izašlo oko 2,3 milijuna katalonskih birača od kojih je 80,76 posto odgovorilo pozitivno na oba  referendumska pitanja: "Želite li da Katalonija postane država?" i "Ako to želite, želite li da ta država postane neovisna?".

Kako je kazao Mas, Katalonija Madridu godišnje plaća oko 16 milijardi eura poreza više nego što dobije natrag od središnje vlasti čime se koči razvoj četvrtog po redu najvećeg gospodarstva u Europi. Napomenuo je kako i je velika većina općina i gradova Katalonije za nezavisnost, kao i većina zastupnika u katalonskom parlamentu.

Istarska delegacija izvijestila ga je o situaciji u Istarskoj županiji, koja kao druga najrazvijenija regija u Hrvatskoj ima slična iskustva, te godišnje u centralnu blagajnu uplaćuje mnogo više sredstava nego li joj se vraća.

>> 'Ovakvi skupovi su neophodni za povećanje kompetitivnosti našeg gospodarstva'

Komentara 1

Avatar emilsalis
emilsalis
18:44 06.03.2015.

ja mislim ovi nasi sakupljaju informacije od Katalonaca za svoje otcepljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije