Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krediti u švicarcima

Lalovac: Bankari su bili bahati i podcjenjivali 50.000 dužnika

07.04.2015., Zagreb - Ministar financija Boris Lalovac dolazi na sjednicu Vijeca za nacionalnu sigurnost u Ured Predsjednice u vilu Prekrizje.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
16.09.2015.
u 09:04

- Kakve god mehanizme banke imale, država ima sve mehanizme - poručio je ministar Lalovac

-  Skeptičan sam prema projekcijama HNB-a. Vjerojatno ćemo pravu istinu znati kada konverzije počnu. Krajnji rok je 14.11. - izjavio je ministar financija Boris Lalovac u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

Ministar je istaknuo kako u sedam mjeseci teških pregovora HNB nije želio sudjelovati, a da su bankari bili bahati i podcjenjivali 50.000 dužnika.

- Kakve god mehanizme banke imale, država ima sve mehanizme. Bit će im uveden porez na aktivu, porez na financijske transakcije - poručio je ministar Lalovac i dodao da su prijetnje arbitražom spinovi bankara.

- Pokušavaju preplašiti hrvatsku javnost. Poručujem im da će to platiti same - rekao je Lalovac.

Ministar se osvrnuo i na već otplaćene kredite u švicarskim francima te je rekao kako se nažalost ti krediti nisu mogli ubaciti u konverziju. - Zbog retroaktivnosti, zakon bi mogao pasti na Ustavnom sudu - dodao je.

- Ostavljamo dobro stanje u blagajni, deficit je nikada manji - zaključio je Lalovac.

HNB: Trošak konverzije oko 8 milijardi kuna

Podsjetimo, saborski Odbor za financije jučer je jednoglasno podržao izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i izmjene Zakona o kreditnim institucijama kojima je Vlada predložila rješenje za problem dužnika kredita u švicarskom franku, dok je Odbor za zakonodavstvo zakone podržao s jednim suzdržanim – Josipom Kregarom. Iako je HDZ posljednjih dana govorio protiv vladinog rješenja krize s kreditima u švicarcima na odboru je za zakon glasovao i HDZ-ov Davor Miličević, dok drugi HDZ-ovi članovi nisu došli.

HNB je jučer na svojim internetskim stranicama objavio i izvješće koje su poslali saborskom Odboru za financije i državni proračun o problematici zaduženja građana kreditima u švicarskim francima i prijedlozima mjera za olakšavanje pozicije dužnika u švicarskim francima. U tom dokumentu stoji da bi konverzija kredita u švicarskim francima u eurske kredite stajala oko 8 milijardi kuna.

>> Udruga Franak pred HNB-om traži ostavku guvernera Vujčića

>> HDZ-ov Davor Miličević glasovao za konverziju kredita iz švicarskih franaka u eure

>> HNB: Trošak konverzije kredita u švicarcima - oko 8 milijardi kuna

Komentara 32

BA
balic
09:48 16.09.2015.

Ovaj ne zna ni koliko duznika ima ,do jucer ih je bilo preko sezdeset tisuca.Preko noci se broj umanjio . :)

TT
tTony
09:46 16.09.2015.

i sad ce ovaj u mjesec dana prije izbora rjesit problem za 50 tisuca ljudi a do sada nista nisu ucinili osim sto su nam zadudili unuke do grla.

ĆA
ćaćaća
11:13 16.09.2015.

ovi su smislili novu disciplinu u politici...ronjenje do glasa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije