Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel oca djevojčica iz Gunje

Bolesnoj djeci ne mogu dati više od paštete

30.09.14.,Gunja-u obitelji Zijada Veje dvije kcerke Elma i Belma su ozbiljno bolesne. Kuca im je jos uvijek neobnovljena, ne dolazi pomoc, a nemaju niti od cega gotovo iivjeti.Posjeti lijecniku trebali bi biti gotovo svakodnevni.  Photo:Goran Ferbezar/Pix
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/6
01.10.2014.
u 17:15

Malenoj Belmi najviše nedostaje mješanac Floki koji je nestao u poplavi. Nada se da će ga netko naći i da će joj ga vratiti

Za sestre Elmu i Belmu Vejo iz Gunje, kojima je samo 12, odnosno 10 godina, već sada se može reći da ih život nije mazio. Obje su bolesne i pod stalnom paskom liječnika, a uza sve zdravstvene probleme, proživjele su i svibanjske poplave.

– Najviše mi je žao njih dviju. Mi bismo se već nekako snašli pa, ako treba, bili i gladni. Ali one su još djeca, a ja im ne mogu osigurati ni ono najosnovnije. Žalosno je što se ni općina ni županija ni država ne brinu za bolesne. Mislim da se mora voditi briga prije svega o obiteljima u kojima ima bolesnih, a onda ići dalje. Nažalost, Elma i Belma nisu jedine – kaže njihov otac Zijad Vejo dok nam pokazuje u poplavama stradalu kuću kao i liječničku dokumentaciju.

Zabrinuti roditelji

Elma je rođena s problemima na srcu pa je sa samo sedam godina operirana. Sada je dobro, ali mora na stalne kontrole te se i dalje brzo umara. Belma ima deset godina, a kako je visoka 113 centimetara i teška samo 16 kilograma, sumnja se na sindrom koji usporava rast i razvoj. Usto, alergična je na mnogo toga, a ima i problema s desnim bubregom koji ne radi dobro. Svaki njezin korak roditelji Ševala i Zijad prate s velikom zabrinutošću.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

(Foto:Goran Ferbezar/Pixsell)

Poslije svega, ne iznenađuje što su djevojčice povučene u sebe. Kažu da se obožavaju igrati s vršnjacima, ali i novim igračkama koje su najvećim dijelom stigle od nepoznatih ljudi. Elma voli igre loptom, koliko joj to zdravlje dopušta, dok se Belma najviše voli igrati barbikama. Kaže da joj je žao što nema više svojih starih igračaka, ali i da je svjesna da su ih morali baciti. Ipak, najviše joj nedostaje mješanac Floki, koji je nestao s poplavom. I danas sa sjetom govori o ljubimcu kojem je lakirala i nokte na šapama i nada se da će ga netko naći i vratiti im ga.

– Bio je super. Znao je otići od kuće, ali se uvijek vraćao. Odonda se nije vratio – kaže Belma.

Poplava uništila sve

Svjestan koliko djeci nedostaje ljubimac, Zijad je nedavno nabavio novoga psića, ženku koju su nazvali Dona. Tu je i mačak Ogi pa su oni sada glavni u dvorištu kuće na kojoj se i dalje vide tragovi poplave. U tom dijelu Gunje voda je bila visoka 240 centimetara i uništila je sve. Obitelj Vejo živi od socijalne skrbi, a pomoć za poplavljene iskoristili su da postave prozore. Kako dalje, zabrinuti su. Svaki kutak kuće govori o tome da obitelj jedva sastavlja kraj s krajem.

– Trebamo uskoro početi obnovu kuće, ali kako? Na koju god stranu se čovjek okrene, naiđe na zid. Mi ne uspijemo dobiti ništa iako imamo dvoje bolesne djece, a neki prodaju koliko su toga dobili. Nitko nas nije posjetio da vidi kako je toj djeci, treba li im što. Žalosno je sve to... Ne znam samo tko bi bio kriv da im se zdravlje pogorša. Trebao bih im osigurati i bolju hranu, ne samo paštete i nareske, ali od čega? Iskreno, dođe mi da plačem, ali ni to ništa ne bi riješilo – zaključuje Zijad Vejo.

>> Šuker u Gunji: Trnci me i sada prolaze

Komentara 8

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:40 01.10.2014.

Tako je to u našoj državi, jedni imaju novaca da sinovima plate kartu i turneju o americi, a drugi nemaju djetetu za paštetu...nažalost ovi drugi su u večini

BS
bstrabi2
17:58 01.10.2014.

Evo sad će im Milanović donjet iz amerika.Žalosno što sve kod mas ima,a ova okolo putuje i baš ga briga.Šta je Opačićka .Zar ova djeca nisu naša?Gdje je novac i hrana što se skupljala.Novac je otišo nešta u Australaiju nešte u Ameriku....

Avatar krumpirsky
krumpirsky
18:36 01.10.2014.

zato zoki krstari po americi sa sinčekom na obiteljskom izletu , a tko je malom platil hotele, klopu, a avionske karte od seatla pa do san franciska pa new yorka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije