Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolnica u gornjoj bistri

'Bolesnoj djeci ljubav treba više nego materijalna pomoć'

09.08.2015., Zagreb - Specijalna bolnica za kronicne bolesti djecje dobi Gornja Bistra vec je 15. godinu zaredom domacin volonterskom kampu kojega vodi talijanski svecenik Ermanno D'Onofrio. Udruga Vrt plavih ruza (Il giardino delle rose blu) svake godine
Foto: Grgur Žučko/ PIXSELL
10.08.2015.
u 07:30

U bolnici se brinu za kronično oboljelu djecu, a jučer je održana i misa koju je predvodio nuncij Alessandro D'Errico

Pljeskom, pjesmom i dvojezičnim molitvama ispunjena je bila jučerašnja misa u dvorištu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Predvodio ju je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico za talijanske i hrvatske volontere, zaposlenike i bolesnike te ustanove koja se brine za najteže slučajeve. Improvizirani oltar postavili su u dvorište bolnice, gdje se od 3. kolovoza smjestio i XV. ljetni kamp međunarodne udruge "Vrt plavih ruža", u sklopu kojeg svake godine na stotine volontera dolaze pomoći bolesnicima kojih je 110.

– Volonteri nadopunjuju medicinsku pomoć koju dobivaju pacijenti od djelatnika bolnice. Kada sam u bolnicu došao 1998., nas desetak pomagalo je vršeći popravke, fizičkim radom. No uskoro sam shvatio da onima koji tu ostaju više treba ljubav od materijalne pomoći – kaže don Ermano D'Onofrio koji svake godine dovodi volontere iz Italije. Ove godine u kampu je 90 Talijana i 13 Hrvata, a u 15 godina kroz kamp je prošlo 8500 volontera. S pacijentima će se volonteri u deset dana trajanja kampa igrati na 78.000 četvornih metara vrta, voditi ih u šetnju, stimulirati njihovu pozornost, a s nepokretnima provodit će, pak, vrijeme u sobi. Novost je ove godine i montažni bazen, u kojem se volonteri kupaju s bolesnicima.

– U Bistru dolazim od 2006.godine. Svaki volonter ima svog miljenika, no svi su oni posebni – kaže Mery Troni iz Brescie, dok Zagrepčanka Iva Topić dodaje da im pomažu da jednostavno – budu djeca. Volontira se u svako doba, a bolnicu je potrebno samo – nazvati.

>> Susret s njima pamti se cijeli život, a njima samo treba ljubavi i njege

Komentara 1

PU
Pulchrum
10:32 10.08.2015.

Pomozimo bolesnoj djeci, budimo humani, drugačiji, čovječni. Onaj koji osjeća samoću, najbolje može ispuniti tu prazninu ljubavlju i dobrotom prema potrebnima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije