navigacija Hrvatska 32
Danas u Večernjem

Boca izvorske vode skuplja od litre mlijeka i benzina

Vrijednost jednog barela nafte danas je niža od vrijednosti same bačve (engleski: barell) u koju se ona toči

Boca izvorske vode skuplja od litre mlijeka i benzina

Foto: VL

Još prije dvije godine, kada je cijena barela nafte bila oko 120 dolara, naziv za nju crno zlato bio je sasvim opravdan. Naftu i danas kolokvijalno nazivaju istim imenom, no ona je danas daleko od pojma za bilo kakvu dragocjenost. Upravo suprotno. Vrijednost jednog barela nafte danas je niža od vrijednosti same bačve (engleski: barell) u koju se ona toči.

I nisu bačve jedino što pokazuje na koliko je nisku razinu pala cijena nafte. Tako je barel nafte sada oko pet puta jeftiniji od barela vode Jane, dok je cijena crnog zlata prema svjetski razvikanoj vodi Perrier znatno drastičnija. Za jedan barel Perriera moguće je kupiti nešto manje od 64 barela, odnosno oko 10 tona nafte!

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u našem e-izdanju

U tiskanom izdanju donosimo i sljedeće priče:

>>Ćorušić: Zapelo je oko moje kandidature za ministra. Karamarko i ja ostajemo prijatelji

>>Tigrovi: Prevareni smo. Crnoja nije naš kandidat za ministra

>>Eric Nielsen: Ako HNB ne ostane neovisan, pozvat ću ulagače da se povuku iz Hrvatske

>>Uspjeh Borova! Slavni Vogue za proljeće predlaže: Nabavite startasice

>>Lovre Kalinić s bonusima najskuplji u povijesti, oko 8 milijuna eura

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (3 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

22
Registracija
 • @rlando @rlando

  19.01.2016 u 22:28h

  Tko kaže da je ta voda iz flaše, još plastične, bolja od vode iz slavine. To je jedna od najvećih prijevara u današnjem monopolističkom svijetu.
  14 88% 2
 • zgdomorodac

  19.01.2016 u 21:21h

  Js jana je izvorska voda koju monopolist domoljub ivek prodaje pod kupujmo hrvatsko za masnu lovu dok je ta ista voda ko i drugi njegvi proizvodi tri puta jeftiniji u srbiji i njihovoj regiji a ivek tak radisan jos dobiva i poticaje jako izsasne al tak se dela taj zna posal
  9 90% 1
 • message_in_a_bottle

  19.01.2016 u 22:21h

  U Njemackoj je "gajba" od 12 boca mineralne 2,5€ Ako bas biras pa kupujes vodu u staklenim bocama "gajba" 12 boca je 5€ A kako bi Todoric bio najbogatiji Hrvat? Valjda svojim radom i znanjem??
  9 90% 1
 • comparator

  20.01.2016 u 09:55h

  Nekad je dobro dugo pamtiti ,a ja dugo pamtim . Plašili su nam nestankom crnog zlata i okretanju alternativama na što su i „naši“ političari prihvatili kao za gotovu stvar. I kad netko ima takvo pamćenje onda vjerojatno može doći do logičnih zaključaka i jedan od takvih je kako su politike stihija i kako u pravilu lutaju između stvarnih opasnosti do podložnosti raznim lobyjima . Politika je ipak po meni vezana uz kapital bez obzira na ideologiju i ni jedna pa ni ekstremna politička opcija nema nikakve šanse za prođu bez novčane podrške . Zato vjerujem svojoj intuiciji koju svakodnevno oplemenjujem novim podacima i razumijevanju što većeg broja interesa unutar kretanja financijskih tokova novca i mogućnosti primjene principa koji novac zahtjeva . Kad bih imao mogućnost podrobnije analize brzine kretanja kapitala u odnosu na neku granu privrede intuicija mi ne bi trebala pa zato iskustveno osjećam kako energetika i posebno naftna industrija ima nedvojbenu jednu od presudnih uloga u prevlasti nad svim kretanjima unutar industrija. Ono što želim posebno naglasiti je podatak koji prijeti promjeni cijelom svjetskom poretku zbog priznanja svjetskih moćnika o velikim rezervama crnog zlata te podatku koji je promijenio stav prema Bliskom istoku i do sad ekskluzivnim proizvođačima tih rezervi. Ako to povežemo s događanjima unazad desetak godina onda moramo biti svjesni kako je SAD vodio vrlo dugoročnu politiku i kako je još uvijek svjetski vladar koji se s ostatkom svijeta može poigravati i ugroziti privrede koje nemaju dugoročnu strategiju. Dakle energija je ujedno bogatstvo ,oružje i politika . Pitam se ima li Hrvatska dovoljno pameti za predvidjeti sve opasnosti pogotovo sad kad je toliko zadužena i nema dovoljno mjesta za manevar i samostalno odlučivanje ?
  0 0% 0
 • Tiranosaur

  20.01.2016 u 08:01h

  Znam samo da će voda biti skuplja od našte bar deset puta, jasno čista izvorska voda! Auti će za 10-tak godina iči na struju i potrebe za naftom će se smanjiti! A izvori u EU su manje-više zaraženi! E, pa samo Vi dajte, plaćat ćete čašu zdrave vode zlatom!
  2 100% 0
 • kinez14 kinez14

  20.01.2016 u 07:29h

  Da narod ne kupuje flasiranu vodu ista se ne bi niti prodavala ili bi cijena bila bagatela. Neki dan u Istri naručim cedevitu a tip mi donese vrećicu cedevite i bocu flasirane vode. I onda se pita zasto nema posla.
  3 100% 0
Pregledaj sve komentare