Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
orsat miljenić

'Blokirat ćemo srpske pregovore s EU ako ne procesuiraju ratne zločine'

Orsat Miljenić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
24.11.2014.
u 22:19

Radi se o govoru mržnje, nijekanju genocida i veličanju četništva, pojasnio je ministar pravosuđa

Europski parlament pripremio je rezoluciju o Vojislavu Šešelju u kojoj oštro osuđuje njegov govor mržnje i poziva vlasti Srbije neka se odlučno ograde od njegovih izjava.

Osudili govor mržnje

- EP najoštrije osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i uvrede žrtava rata na području bivše Jugoslavije, uključujući i njegovu sramotnu izjava na dan sjećanja za žrtve Vukovara - piše u radnoj verziji dokumenta u koju je Tanjug imao uvida. EP će, kako stoji u radnoj verziji, od Vlade Srbije tražiti da se distancira od izjava vođe radikala, "u kojima on poziva na prekrajanje granica na Balkanu i pogrdno govori o drugim narodima i njihovim predstavnicima".

O konačnom tekstu rezolucije kojeg su inicirali hrvatski zastupnici, Europski parlament će raspravljati u četvrtak kada će je i usvojiti.

Blokiranje pregovora

O provokacijama ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon puštanja na slobodu govorili su danas europarlamentarci HDZ-ov Andrej Plenković i SDP-ov Tonino Picula te ministar pravosuđa Orsat Miljenić u emisiji Pressing Dubravka Merlića na televiziji N1.

- Ovu inicijativu smo pokrenuli da se Srbija očituje o tome. Srbija ovakvo ponašanje ne smije tolerirati - kazao je Plenković dok je Picula istaknuo kako "treba pogledati evolucijsko stablo srpske politike koja ima i Šešeljeve grane." Obojica su se složila da je hrvatska diplomacija reagirala preblago na slučaj dok je Miljenić upozorio kako ''Srbiji mora biti jasno da je to test koji mora položiti".

- Blokirat ćemo srpske pregovore s EU, ako ne procesuiraju ratne zločine - poručio je Miljenić.

- Šešljelj je sporan i s kazneno-pravnog aspekta. Radi se o govoru mržnje, nijekanju genocida i veličanju četništva - pojasnio je ministar pravosuđa i dodao: ''Šešelj je povod, ali Srbija se mora suočiti s pitanjem ratnih zločina. A drugo pitanje koje mora rješiti je odnos prema četništvu. Ako je to kazneno djelo u Hrvatskoj, mora biti i u Srbiji''.

Na pitanje voditelja je li riječ o smišljenom potezu s ciljem destabilizacije Srbije i regije ili je u pitanju obični šlamperaj Haškog suda, Picula je kazao da se radi o šlamperaju.

- Ovaj potez pokazuje slabašnost suda, a to će se vidjeti u prosincu kada će o radu Haškog suda raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a - rekao je Picula.

"Hrvatska si ne može dopustiti da uđe u dijalog sa Šešeljem"

O temi Vojislava Šešelja se pričalo i u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković rekao je da su zastupnici u Saboru velikim dijelom usuglasili tekst rezolucije o Šešelju. - Važno je da smo osudili odluku suda u tom tekstu. U tekstu piše da očekujemo da Šešelj bude vraćen u zatvor - kazao je Jandroković.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Željko Kuprešak je kazao da je Hrvatska na puštanje Šešelja brzo i ozbiljno reagirala. - Hrvatska si ne može dopustiti da uđe u dijalog sa Šešeljem. Vodimo dijalog sa institucijama koje odlučuju o Šešeljevom boravku na slobodi i povratku u zatvor - kazao je pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Željko Kuprešak te dodao da je Hrvatska  "Vijeću sigurnosti uputili pismo i ono će raspravljati o radu Haaškog suda 10. prosinca u New Yorku".

"Nije opasan Šešelj, nego vlast u Srbiji"

Plenković je, također, kritizirao politiku ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i njezinu izjavu u kojoj je izrazila sućut srpskoj vlasti zbog puštanja Šešelja. - Nije opasan Šešelj, nego vlast u Srbiji koja se ne odriče ideologije koju on propagira - rekao je Gordan Jandroković i podsjetio da su trenutni nosioci najviših funkcija u Srbiji ranije bili najbliži Šešeljevi suradnici.  

- Neće biti dodatnih uvjeta za Srbiju. Ali kriteriji se neće spuštati u pregovorima. Mi imamo jasne stavove prema Srbiji što ćemo tražiti od njih u pregovorima s Europskom unijom - rekao je Kuprešak.

>>'Mi želimo odmah reagirati na Šešelja, Josipovićeva akcija je sporovoznija'

>>Sabor na korak od donošenja Deklaracije protiv Šešelja
 

Komentara 51

A9
AAA-999
22:42 24.11.2014.

Dok su Josipović i Pusićka na položajima Srbija može nekažnjeno činiti što joj je volja.

19
1995josip
22:38 24.11.2014.

Možda neka druga Hrvatska vlada , ovoj nevjerujem jer ne poštuje HVIDR-a i Hrvatske branitelje ! Zašto branitelji prosvjeduju u Savskoj 66 , zašto Milanović ignorira one koji su bili spremni dati svoje mlade živote za Slobodnu Hrvatsku dok jeje on bio pre mlad sa 30 godina da brani Domovinu ??????

ST
sttipe
22:29 24.11.2014.

a da je bilo tražit da plate šta su srušili???e za to nam triba ministar koji za to ima vrimena..ovaj očito radi u fušu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije