Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik Vrgorca tvrdi:

Bivši savjetnik nezakonito je primao plaću

20.06.2016., Vrgorac - Ante Pranic s Nezavisne liste mladih (NLM) novi je gradonacelnik Vrgorca.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
27.07.2016.
u 21:30

Repovi su to koji se vuku još iz doba gradonačelnika Boriskava Matkovića, a sa slučajem je upoznato i Ministarstvo uprave

Bivši savjetnik vrgoračkog gradonačelnika Borislava Matkovića i dugogodišnji predsjednik HDZ-a Vrgorac Ivica Pandžić pet je godina protuzakonito primao plaću i time oštetio Grad Vrgorac za 996.488 kuna.

Tvrdi to Ante Pranić, gradonačelnik s Nezavisne liste mladih, bliske Mostu, koji je na dužnost stupio prošlog mjeseca, nakon drugih izvanrednih izbora. Zatražio je od Ministarstva uprave žurno provođenje inspekcijskog nadzora vezano za radno mjesto bivšeg savjetnika gradonačelnika.

Tog mjesta nema u pravilniku

Optužuje i svog prethodnika, također HDZ-ovca, bivšeg gradonačelnika Rudolfa Grljušića koji je Pandžiću dao otkaz, kako je znao za nezakonitosti i htio ih zataškati.

Matković je Pandžića, koji ima srednju stručnu spremu, zaposlio 2010., bez javnog natječaja na radno mjesto savjetnika za urbanizam, graditeljstvo, zaštitu okoliša i komunalne djelatnosti, iako to radno mjesto nije predviđeno aktima grada.

O zakonitosti njegova statusa Pranić je poslao upit Ministarstvu uprave u svibnju 2015., u vrijeme dok je bio predsjednik Gradskog vijeća Vrgorca, a odgovor nije dobio. No, dolaskom na mjesto gradonačelnika pronašao je odgovor Ministarstva uprave na isto pitanje koje je dobio tadašnji gradonačelnik Grljušić koji je bio u nedoumici treba li Pandžiću isplatiti otpremninu.

“Pitali ste o statusu važećeg savjetnika gradonačelnika, s obzirom na to da smatrate kako nije utemeljen na važećim propisima te namjeri da ga razriješite s dužnosti”, piše na početku dopisa u kojem se konstatira da “Ivica Pandžić, sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi te Pravilniku o unutarnjem redu upravnih tijela Grada Vrgorca, ne spada ni pod kategoriju službenika ni namještenika te njegovo radno mjesto nije propisano Sistematizacijom radnih mjesta Vrgorca, a nije zaposlen na temelju javno objavljenog natječaja što je inače zakonska obveza za prijam službenika i namještenika“.

Grljušić mu je dao otkaz, a dolaskom na mjesto gradonačelnika, Pranića je dočekala Pandžićeva tužba podnesena u siječnju ove godine jer smatra da je njegov otkaz nezakonit. Bivši savjetnik Ivica Pandžić ne vidi u čemu je problem.

Za skretanje pozornosti

– Dali su mi otkaz, imam pravo žalbe i žalio sam se. Ako sam u pravu, vratit će me na posao, ako nisam, idem čuvati ovce. Pozvana je inspekcija, postoji sud pa neka odluče – rekao nam je Pandžić.

Željko Primorac, predsjednik vrgoračkog HDZ-a, kaže da je očekivao da će Pranić postupati kako je najavljivao u predizbornoj kampanji, odnosno da će gledati u budućnost, a neće tražiti propuste u prošlosti kao alibi za strah od neuspjeha i početno nesnalaženje.

– Ako je ugovor sa savjetnikom sklopljen mimo zakona, mi smo u HDZ-u za to da odgovaraju stručne službe Grada i onaj tko im je takav nalog dao, ako je nezakonit. Ante Pranić ovim slučajem želi skrenuti pozornost sa svojih nepopularnih poteza i grešaka koje je napravio u prvih mjesec dana. Svoga je oca postavio u odbore u Gradskom vijeću, poslove legalizacije daje svojim prijateljima, službeno vozilo vozi čovjek koji nije zaposlenik Grada, a uz to je poskupjela voda zbog čega raste nezadovoljstvo ljudi – poručuje Željko Primorac i dodaje da je cilj ove priče zamagliti Pranićev strah od neuspjeha.

>> Vrgorački gradonačelnik prvi radni dan srezao plaće gradskim djelatnicima

Ključne riječi

Komentara 3

YN
yes_no
01:17 28.07.2016.

ovo je naslov članka koji svi mi čitatelji vidimo a podebljanih je slova a onaj još bitniji dio naslova ste ostavili umanjenim slovima kako bi se ogradili vi sami od pravosudnog progona: Bivši savjetnik nezakonito je primao plaću 2010. - - u tekstu iz članka razvidno je kako ne postoji sudsko rješenje, pa ja pitam list večernjak : od kuda vama pravo imputirati čitateljima da je nešto nezakonito ako se oni koji tumače zakon nisu izjasnili o zakonitosti ili nezakonitosti u ovom slučaju. da sam na mjestu ovog čovjeka ja bih vas utužio i kazneno gonio pa bi si namirio toliko plaća da ne bih niti pomislio raditi ništa do kraja života. - - od kada je sedma sila postala pravosudni organ i u kojoj državi pojasnite mi ?!

RI
rikavac
22:48 27.07.2016.

Nemogu ce je to pa on je domoljub i veliki hrvat pa nerade to pravi domoljubi oni rade u interesu drzave i svih hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije