Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK IZ LA

Bivši ravnatelj SOA-e Buljević bit će savjetnik predsjednice za nacionalnu sigurnost

Josip Buljević
27.01.2015.
u 18:30

U 18 godina obavještajne karijere prošao je sve stepenice, modernizirao SOA-u, a predbacivali su mu bjegove Sanadera i Glavaša

Poznato je ime osobe koja će obavljati jednu od najodgovornijih funkcija u uredu izabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali i u hrvatskoj obavještajnoj zajednici – posao savjetnika predsjednice za nacionalnu sigurnost. Riječ je o Josipu Buljeviću (43), sada generalnom konzulu u Los Angelesu, no važnije, bivšem, do listopada 2012., ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Buljević je “karijerni obavještajac”, a do promjene posla već se 18 godina bavio tim poslom, u kojemu je prošao sve stepenice, od početnika s tek završenim Fakultetom političkih znanosti do prvog u hijerarhiji službe. Vlada Zorana Milanovića već je krajem 2012. bila devet mjeseci na vlasti, no on još nije dirao šefa središnje obavještajne službe. Buljević je godinama radio s Tomislavom Karamarkom, u vrijeme dok je on bio ravnatelj SOA-e, Buljević je bio na funkciji glavnog operativca, a kada je u listopadu 2008. Karamarko pozvan da hitno preuzme mjesto ministra policije – Buljević je postao ravnateljem SOA-e.

Svi objektivni kažu da je za te četiri godine svog mandata ovaj rođeni Splićanin od SOA-e učinio modernu službu. Premda su mu kasnije za grijeh predbacivali bjegove I. Sanadera i B. Glavaša. No nova Kukuriku vlast sumnjala je u njega i nije mu željela produljiti mandat. Tada se dogodila afera Hrvatski Watergate. U akciji prelistavanja telefonske komunikacije njegov je telefon “ukrižan” s telefonom jednog od poznatih pripadnika krim-miljea u Slavoniji. Milanović je odmah dao izjavu da bi Buljevića “odmah smijenio da je znao da komunicira s kriminalcima”. Buljeviću je u tom trenutku bila ugrožena cijela karijera jer se počelo pričati o nečasnom otpustu i bacanju na ulicu.

No predsjednik Josipović reagirao je puno umjerenije. Ubrzo se pokazalo da je Buljeviću netko poželio smjestiti. S onim kriminalcem kontaktirao je šef osječke SOA-e pa, kako je komunicirao i sa šefom u Zagrebu, tako se na ispisu našao i Buljevićev telefon. Uslijedilo je “preobraćenje” Milanovića, koji je ustvrdio da će “zaštititi Buljevića jer nije kršio zakon”. I tako bivši ravnatelj odlazi u L. A., “na kraj svijeta”. Tada je to bilo i logično rješenje jer Buljević je u svoje četiri godine šefovanja dobio zahvalnice iz SAD-a, s čijim je službama, kao i izraelskom, turskom i egipatskom, dobro surađivao. Ipak su mu neki mediji zalijepili i “opasku” da je “bio uglavnom usmjeren na borbu protiv međunarodnog organiziranog kriminala, kao i na preventivnu borbu protiv (islamskog) terorizma u regiji, kao da je šef CIA-e ili Mossada”. Bila je to poruga s kojom je ispraćen prije dvije godine. U međuvremenu je i doktorirao na temi islamskog terorizma. Dobro je predviđao.

Komentara 90

NV
novo vriijeme
19:28 27.01.2015.

Kolindu su građani birali vjerujući prije svega da će iščupati izdajničku korupcionašku hobotnicu koja uništava i guši Hrvatsku jer je to preduvjet razvoja. Izabrana je i sada je sve na njoj.

ST
stric5
19:26 27.01.2015.

...poslin dugi lita Hrvatska se budi....

GO
google385
19:24 27.01.2015.

sposoban I posten

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije