Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raspuštanje parlamenta

Bivši mostovci i mali partneri HDZ-a teško će opet sjesti u saborske klupe

20.06.2016., Zagreb - Sabor je u na danasnjoj sjednici, koja je nastavljena nakon prekida u petak, donio odluku o samoraspustanju koja stupa na snagu 15. srpnja. Veljko Kajtazi, Milorad Batinic, Irena Petrijevcanin Vuksanovic, Mile Horvat.  Photo: Patrik
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
28.06.2016.
u 08:45

Postane li Andrej Plenković novi šef HDZ-a pitanje je hoće li biti darežljiv kao Tomislav Karamarko i u Sabor uvesti pravaše, Hrast, HDS, BUZ...

Podići ruku za raspuštanje parlamenta za neke je saborske zastupnike bila iznimno teška odluka. Ništa čudno s obzirom na to da će dio njih nakon jesenskih izbora saborske klupe teško opet vidjeti. Upravo takav scenarij najviše muči zastupnike koji su u Sabor ušli preko Mosta.

Posebice se to odnosi na Ivana Lovrinovića, Ivicu Mišića i Juru Martinovića, koji su se do zadnje minute, svjesni svog položaja, nadali da će preslaganje i stvaranje nove parlamentarne većine uspjeti. Iako im je u planu ponovno se upustiti u izbornu utrku, teško da će taj trojac, bez neke jače platforme iza sebe, ponovno doći do mandata.

Bivši mostovci upitni

U sličnoj je situaciji i Gordana Rusak, još jedna bivša mostovka, koja je iz te stranke izišla zajedno s Dragom Prgometom i Irenom Petrijevčanin-Vuksanović, da bi naknadno napustila i Hrid koji su osnovali i kao nezavisna zastupnica priključila se saborskom klubu HSLS-a.

Novi izbori bit će izazov i za Hrid, posebice za zastupnicu Irenu Petrijevčanin-Vuksanović.

– Idemo na izbore, idući ćemo tjedan raspravljati o detaljima. Uvjeren sam u uspjeh – kaže Drago Prgomet, koji je na proteklim izborima dobio oko 23 tisuće preferencijalnih glasova. Prgomet zasad ne otkriva hoće li na izbore s nekim u koaliciji.

I Stipe Petrina kaže da ide opet na izbore, a ne bi, dodaje, imao ništa protiv da ide zajedno s Hridi.

– U nekim sam pregovorima. Ako sve propadne, na izbore idem s Nezavisnom listom – kaže Petrina, koji je također uvjeren da će svoj mandat “vratiti”.

Budući da je na izborima osvojio mandat kao SDSS-ovac, a onda se već prije konstituiranja Sabora “presložio” u redove HDZ-a, Mirko Rašković neće osvojiti novi mandat.

Jesenski bi izbori mogli biti neizvjesni i za dio zastupnika Domoljubne koalicije. Posebice izabere li HDZ za novog predsjednika Andreja Plenkovića. Pitanje je hoće li i on biti darežljiv kao Tomislav Karamarko i u Sabor “uvesti” pravaše Ivana Tepeša, Peru Čorića i Ivana Kirina, ali i predsjednike HRAST-a i HDS-a, Ladislava Ilčića i Gorana Dodiga.

Manje stranke u novoj borbi

I predsjednik BUZ-a Milivoj Špika teško da će mirno spavati do jeseni. O “novom” HDZ-u i nekom budućem koalicijskom sporazumu mogla bi ovisiti i parlamentarna budućnost HSLS-a, koji se nakon dulje stanke u ovom sazivu vratio u Sabor sa čak dva mandata.

Za mandat će se ponovno morati uznojiti i Milan Bandić a pogotovo Sandra Perković, ali i Radimir Čačić.

Komentara 42

Avatar navijač
navijač
08:57 28.06.2016.

Za tu siću netreba ni glasati to su samo karijeristi spremni na sve koalicije kako bi se dokopali ladovine. Pogledajte samo te face.

Avatar grbadeva
grbadeva
09:13 28.06.2016.

Ne mogu shvatiti razloge radi kojih se ne ide u izmjenu zakona o izborima za sabor. Mišljenja sam da bi trebalo zabraniti predizborne koalicije, pa makar zbog toga trebalo spustiti i izborni prag na na primjer 3%. Poslije izbora tko sa kime hoće neka izvoli. Na način kao do sada su u medijima progovarali neki da eto Orešković nema izborni legitimitet, a to su ponekad govorili ljudi sa stotinjak glasova iza sebe. I još samo jedna stvar, manjincima bi trebalo na neki suptilan način onemogućiti glasanje o formiranju većine, a kada je većina formirana neka idu s kim god hoće. Također mi je teško razumjeti da je u vladi koju je predvodio Z. Milanović bilo tridesetak posto ministara i ministrica srba, a sa druge se strane manjinski zastupnik Pupovac buni da stanje srpske manjine nikada nije bilo lošije. Ih koliko ja toga ne razumijem da bi mogao još pola sata ovdje tipkati.

KO
kompakt
09:36 28.06.2016.

Prgomet prije izbora mora kupiti zavjese.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije