navigacija Hrvatska 16
S. MESIĆ PONOVNO IZGUBIO SPOR

Bivšem predsjedniku odbijena ustavna tužba zbog teksta o aferi Patria

Mesić se treba ostaviti tužakanja jer gubi sporove u kojima je tvrdio da je oklevetan, dok je kao tuženik triput osuđen

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću bilo bi pametno da se ostavi tužakanja. Učinio bi uslugu sucima, a ponajviše sebi. Odbijena je još jedna njegova ustavna tužba u povodu parnice kojom je tražio 40.000 kuna odštete zbog teksta na portalu Dnevno.hr: “Cvitan mora optužiti Mesića – ili netko mora dignuti optužnicu protiv njega i Bajića”.

Svojedobno mu je Ustavni sud odbio i tužbu u slučaju politologa Darka Petričića u kojem nije dokazao kako ga je s namjerom klevetanja prozivao da mu kampanju financira albanski lobi. Zatim, pravomoćno nije uspio dokazati ni da ga je Večernjakov novinar Dražen Ćurić oklevetao pišući u povodu afere Patria.

I sporni tekst na Dnevno.hr autora Marcela Holjevca bavio se tom aferom. Mesić se žalio kako je prikazan kao kriminalac i sudionik koruptivnih radnji te da mu nisu objavili ispravak iako je iz teksta proizlazilo da je primio mito u procesu nabave vojnih vozila za Hrvatsku.

Spominjao se iznos od 630.000 eura, ali na temelju optužnice finskog javnog tužitelja. Naši sudovi uvidom u izjavu za tisak glavnog državnog odvjetnika u Finskoj od 28. lipnja 2013. utvrdili su kako se finski optuženici sumnjiče da su putem posrednika sudjelovali u davanju obećanja ili davanju mita predsjedniku Republike Hrvatske i Bartolu Jerkoviću, direktoru Đure Đakovića.

Pri tom su mediji obaviješteni kako se istraga nastavlja u Austriji i Hrvatskoj. Sudovi su dali za pravo novinaru da prenese sporne informacije od javnog interesa s obzirom na to da je Mesić javna osoba. Novinar je postupio u dobroj vjeri na temelju dovoljno provjerenih informacija, pri čemu nije dovedena u pitanje presumpcija nevinosti, utvrdili su sudovi.

Mesić je i u ustavnoj tužbi tvrdio kako mu je naprotiv presumpcija nevinosti prekršena na najgrublji način tvrdnjama da je “primio mito” i “nedvojbeno sudjelovao u kriminalnim aktivnostima”. Međutim, Ustavni sud je rutinski, ograđujući se kako ne može preuzeti ulogu redovnih sudova, zaključio da ne nalazi nikakva ustavnopravnog prigovora u postupcima sudova.

S druge strane, zbog toga što je “brz na jeziku” Mesić je svojedobno osuđen da francuskom odvjetniku Ivanu Jurašinoviću plati 70.000 kuna jer ga je “slao” na liječenje u Vrapče.

U Kopru je kažnjen s 2000 eura jer je slovenskog buntovnika Joška Jorasa nazvao “redikulom u nečijoj funkciji”. A zbog Mesićevih izjava u aferi Maestro Republika Hrvatska je odlukom Europskog suda za ljudska prava morala ondašnjem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Robertu Peši isplatiti 150.000 kuna.

Očigledno, iako je pravnik, Mesić još nije naučio temeljnu lekciju. Kao javna osoba mora tolerirati odnosno trpjeti puno teže riječi nego obični građani, a istodobno kao dužnosnik i političar mora pokazati daleko veći stupanj odgovornosti za vlastite riječi osobito u odnosu na građane koji nisu jednakopravni akteri u političkoj areni.

I kad je vijeće pod predsjedanjem Mate Arlovića odbilo njegovu ustavnu tužbu u slučaju Petričića Mesić je tvrdio kako je zakazala pravna država te je dodao kako iza te odluke stoje “suci koji su ispali iz torbe Vice Vukojevića, pa nek’ sad oni mene tuže” što oni nisu učinili. Ovaj put jednoglasno je presudilo šesteročlano vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ingrid Antičević Marinović.

>> Ministarstvo objavilo: Preuzeli smo zgradu bivšeg ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (31 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

69
Registracija
 • BEASY BEASY

  09.01.2017 u 15:15h

  Ma ljudi šta čekate zatvorite toga lopova(bradavičastu svinju),dosta je pljačkao po Hrvatskoj i izdao Hrvatske rodoljube Haškom sudu,i još sa Pusićkom,Teršelićkom rovari protiv Hrvatske. Samo mi nije jasno dobivao je 1.000.000.00 Kn godišnje apanaže,i da nitko nije kontrolirao kuda su zamračena ta sredstva. Da sam na mjestu bivšeg ministra Rončevića,gdje ga je udbaški lopov Mesić optužio za kamione,došao bi pljunuo bi mu o facu. Stvarno je dosta o tom izdajici Hrvatskog naroda.
  47 92% 4
 • tkozna tkozna

  09.01.2017 u 15:16h

  I on pravnik, najobičniji kafanski stručnjak.
  43 88% 6
 • Zonasumraka4 Zonasumraka4

  09.01.2017 u 15:16h

  Bit će tako još dugo dok narod ne popizdi...,svi znaju da je kriminalac osim valjda DORH-a i drugova novinara koji još liju suze za njim...,sad će me valjda banirat zbog ove objave...
  42 89% 5
 • demokršćanin demokršćanin

  10.01.2017 u 00:00h

  Da li je ostala nerješena još koja njegova tužba Ustavnom sudu?Bivši predsjednik po struci pravnik davno je zaboravio što su ga učili na Pravnom fakultetu.
  1 100% 0
 • Ponikvarac Ponikvarac

  09.01.2017 u 21:30h

  Jeli Mara naučila Engleski?
  1 50% 1
 • 777CRO 777CRO

  09.01.2017 u 21:11h

  Mesic- josipovic- Račan - pupovac- pusici -jovanovic-ostojic - stazic-stsnimirovic... sve antifašisti isto kao i Milošević -mladić- Martić-Rašković-opacic-seselj-grcic-Milanović...koliko samo ovih antifašista???
  5 100% 0
Pregledaj sve komentare