Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Bivše milicajce u Srbiji će ispitati i o likvidaciji djeda Luke Modrića

modrici
Pixsell
30.06.2011.
u 10:28

Čelnici specijalnog voda milicije tzv. SAO Krajine sumnjiče se za ubojstvo još šestero staraca 1991. godine

Đorđe Jelić (51) i Bogdan Gagić (51), nekadašnji pripadnici milicije tzv. SAO Krajine, odnosno čelnici tzv. specijalnog voda milicije, u petak bi trebali biti ispitani na Specijalnom sudu u Beogradu, a po zamolnici Županijskog suda u Zadru.

Mučenja i likvidacije

Njih dvojicu (tada su imali hrvatsko državljanstvo, sada su nedostupni našem pravosuđu, op. a.) sumnjiči se za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, počinjen 18. prosinca 1991. u Jesenicama. Tada je ubijeno sedam civila, a među ubijenima bio je i Luka Modrić, djed hrvatskog nogometnog reprezentativca i nogometaša engleskog Tottenhama.

Jelić i Gagić sumnjiče se da su nepoznatim pripadnicima postrojbe kojom su zapovijedali naložili fizičku likvidaciju i mučenje civila hrvatske nacionalnosti. Sumnjiče se, nadalje, da su spomenute zločine počinili slijedeći velikosrpsku politiku etničkog čišćenja na privremeno okupiranim područjima Hrvatske.

Osim Luke Modrića, tada su ubijeni Stipe Zubak, Zorka Zubak, Ivan Maruna, Manda Maruna, Božica Jurčević i Martin Bužonja. Svi su bili starije dobi, a obdukcijski nalazi pokazali su da su ubijeni hicima iz vatrenog oružja, i to uglavnom s leđa.

Skrivali se u šumi

Tijekom istrage, koja je pokrenuta u listopadu 1993., saslušani su očevici događaja, konkretno rodbina ubijenih civila. Neki od njih skrivali su se po obližnjim šumama, a jednom od njih Luka Modrić donosio je hranu. Starac se nakon toga vraćao kući, kako bi pustio stoku na ispašu. Rođak Modrićevih koji se skrivao malo nakon starčeva odlaska vidio je dva automobila u kojima su bili pripadnici srpskih parapostrojbi. Čuo je da se automobil zaustavio, kako netko trči, nešto viče, a zatim prvo rafalnu, a potom pojedinačnu paljbu.

– Bio sam predaleko, tako da nisam vidio tko su ti ljudi. No bio sam uvjeren da je riječ o pripadnicima tzv. specijalnog voda milicije SAO Krajine. Otišli su u smjeru zaseoka, tamo se zadržali neko vrijeme te potom otišli put Obrovca – ispričao je taj svjedok.

Sljedeći dan rodbina je našla tijelo Luke Modrića.

Komentara 24

OB
-obrisani-
10:41 30.06.2011.

Gdje sada gospodin kamocemo da komentira na ovu temu.......??

OB
-obrisani-
10:52 30.06.2011.

10:41h LEGIONAR 2 A kako četničko bestijalni zločinački izrodi kogu biti gospodini?

MA
mališa
16:17 30.06.2011.

Neka zločinci odgovaraju, nemam ništa protiv, ali ne znam šta nije u redu sa velikosrpskom politikom. Ako može da postoji Velika Britanija što ne bi mogla da postoji i Velika Srbija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije