Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zasjedanje HBK

Biskupi traže od države da rasvijetli istinu o jasenovačkim logorima

Biskupi
Hrvoje Jelavić/Pixsell
15.10.2016.
u 14:33

- Time će se žrtvama pokazati dužno poštovanje, a istinom unijeti više mira u živote obitelji čiji su članovi nastradali, kažu biskupi.

Hrvatski biskupi sa svoga ovotjednog zasjedanja pozivaju državu da „uloži poseban napor“ kako bi se „na transparentan način, u skladu s najboljim suvremenim znanstvenim metodama i kulturološkim pristupima rasvijetila istina o jasenovačkim logorima, kao i događaji nakon Drugoga svjetskoga rata“.

- Time će se žrtvama pokazati dužno poštovanje, a istinom unijeti više mira u živote obitelji čiji su članovi nastradali. Važno je to isticati jer smo u zadnjim desetljećima iskusili koliko zla mogu donijeti ideologije, podupirane političkim mitovima jer nisu utemeljene na činjenicama i povijesnim istinama pa često predstavljaju hrvatski narod i državu kao genocidne i zločinačke – kažu biskupi, dodajući kako je sve očitije da se u posljednje vrijeme nastoji nastaviti s manipuliranjem okolnostima i s brojem žrtava u Drugome svjetskom ratu, osobito u iznošenju neistina i neutemeljenih tvrdnja gledom na logor u Jasenovcu.

Biskupi, također, drže neprihvatljivim i štetnim sadašnji odnos mjerodavnih hrvatskih ustanova i države općenito prema žrtvama komunističkoga režima, posebice kada se radi o masovnim grobištima i ostatcima stradalnika, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama, osobito Sloveniji.

- Primijećeno je da se s nadograđivanjem poznatih velikosrpskih mitova zanemaruju stradanja hrvatskoga stanovništva u Domovinskom ratu, uništavanje imovine, među kojom je osobito bolno razaranje kulturnih i duhovnih dobara, te nedovoljno uvažavanje uloge hrvatskih branitelja u ostvarenju slobode i nezavisnosti – kažu biskupi i pozivaju narod i društvo na zajedništvo i zrelost kako bi imali snage nositi se s novim pokušajima stvaranja mitova i širenja neistina, dodajući da to nije poziv "vraćanja u prošlost", nego poticaj i želja osloboditi se tereta i utega koji iz prošlosti opterećuju sadašnjost i zamagljuju pogled prema budućnosti.

Komentara 135

Avatar abakus
abakus
15:42 15.10.2016.

Evidentno je da se pravo znanstveno istraživanje ovih događaja nije moglo napraviti za vrijeme bivšeg režima kojem je odgovarala samo jedna "istina". Zato ga je potrebno napraviti danas. U svakom slučaju, istina je nešto čega se nitko ne treba bojati - osim onih koji su svoju egzistenciju i svoju "moralnu vertikalnost" utemeljili na lažima. Samo takvima ovakvo istraživanje može predstavljati prijetnju.

JP
josip.pivar11
15:17 15.10.2016.

I što je loše u tome da se istraži Jasenovac? Sad više nije važno, a prije se nije moglo ni smjelo.

PS
PLETER S PLIVE
15:22 15.10.2016.

Istinu na svjetlo dana, kako bi se razotkrile srbokomunističke laži...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije