Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Otkrivamo: Zašto su biskupi suzdržani o referendumu udruge 'U ime obitelji'

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
02.10.2014.
u 15:00

Krivo su “U ime obitelji” procijenili da će im župnici skupljati potpise

Crkva je rezervirana i suzdržana oko prikupljanja potpisa za referendum. To bi bila kratka ocjena nakon našeg jučerašnjeg razgovora s nekolicinom hrvatskih biskupa i nadbiskupa te vodećih svećenika, koje smo pitali zašto se crkveni vrh i crkveni službenici nisu izravnije uključili u ovaj referendum udruge “U ime obitelji”, kao što su to učinili i prošli put.

Politika, a ne moral

– Kao prvo, radi se o posve drukčijoj stvari. Ono je bilo moralno, a ovo je političko pitanje pa Crkva nije izravno zainteresirana – rekao nam je jedan od biskupa, želeći, kao i svi ostali sugovornici ostati anoniman, a tvrdeći da je sve rečeno u priopćenju Stalnoga vijeća HBK prije prikupljanja potpisa, koje je načelno podržalo referendum i dalo mogućnost postavljanja štandova ispred crkava.

No ni ta podrška Stalnoga vijeća nije bila rezolutna.

– Ona je namjerno sročena tako kako je sročena. S jedne strane, kako bi se dalo do znanja da smo nezadovoljni ovakvim političkim sustavom i političkim životom u Hrvatskoj, a s druge strane da nismo mi ti koji organiziraju referendum – rekao nam je jedan nadbiskup koji kaže kako je siguran da su svi njegovi kolege biskupi i nadbiskupi dali svoj potpis, a mnogi su i otvoreno pozivali vjernike.

– Nisam mogao pronaći štand gdje ću potpisati u svojoj biskupiji, što govori da organizatori nisu bili dobro pripremljeni kao prošli put. Potpisao sam, dakako, a i nekoliko sam puta pozivao u propovijedima ljude da potpišu. Međutim, imam zamjerki. Previše je pitanja! Da se pitalo samo o preferencijalnom glasovanju, bilo bi jednostavnije. Također, čini mi se da su u udruzi “U ime obitelji” krivo procijenili da bi im Crkva mogla prikupljati potpise. Ta ne mogu tražiti tako nešto od svojih župnika niti bi oni na to pristali! – rekao nam je jedan biskup koji misli da je inicijativa za referendum dobra, bez obzira na to prikupili se potpisi ili ne, tj. ako ih se čak i ospori na Ustavnom sudu.

Foto: Kristina Franić

– To je znak i poruka političkim strankama da je vrijeme za promjene i one tu poruku moraju shvatiti bez obzira na ishod prikupljanja potpisa – tvrdi on.

HDZ-ova pogreška

Jedan njegov kolega biskup misli da najveću krivnju za loše prikupljanje potpisa snosi Hrvatska demokratska zajednica.

– Oni su okrenuli leđa inicijativi, a prošli su put bili aktivisti. Logično je da je rezultat ovakav – kaže on tvrdeći da će osobno do kraja agitirati da se prikupi što više potpisa, ali da Crkva nije mogla dati logistiku prikupljanju ovaj put. Službeno se oglasio samo gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović i pozvao svećenike i vjernike da potpišu. Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić primio je predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, ali nijedna strana ne želi otkriti sadržaj razgovora. Ostali biskupi ne kane se, očito, izjašnjavati. Čak je i katolički tjednik Glas Koncila, koji jasno odražava službeni stav Crkve, ovoga tjedna izašao bez podrške referendumu, posvetivši mu samo jedan tekst, tj. spomenuti poziv biskupa Bogovića. To je također jasna poruka suzdržanosti crkvenog vrha.

>> Lesar na odboru: Kako će se potpisati zaposleni, ako uredi rade do 16 sati?

Komentara 33

RA
rament123456
15:57 02.10.2014.

Kako su biskupi suzdržani ako su potpisali "za"? Ja znam da je ovo hdz portal al što je previše je previše, ovo više ne mogu prodati ni djeci u vrtiću

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:18 02.10.2014.

skupiće se 500 000 potpisa koliko god partijski trubači radili protiv naroda

HR
HR4ever
15:32 02.10.2014.

Drugovi i drugarice,da je crkveno vodstvo tako glupo kako ih vi smatrate nebi crkva opstala 2000 godina.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije