Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki četvrtak

Biskup Gorski: Bez djelatne ljubavi euharistija je neučinkovita

Zagreb: Kardinal Josip Bozanić predvodio Misu Večere Gospodnje
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/9
13.04.2017.
u 23:13

Biskup Gorski podsjetio je kako euharistija nema svrhe bez nade u vječni život

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodio je na Veliki četvrtak Misu Večere Gospodnje u zagrebačkoj prvostolnici u zajedništvu s pomoćnim biskupima Valentinom Pozaićem, Ivanom Šaškom, Mijom Gorskim i okupljenim vjernicima, a biskup Gorski u propovijedi je istaknuo da je 'bez djelatne ljubavi euharistija neučinkovita'.

Dodao je kako je Isus ljudima kao oporuku ostavio najljepši dar – otajstvo svoje blizine u kruhu i vinu.

"Htio je da njegova dobročinstva ostanu trajno kod nas, da se naše duše, otkupljene njegovom krvlju, uvijek posvećuju njegovom mukom i stoga nama učenicima naređuje da neprestano vršimo ta otajstva vječnoga života", naglasio je mons. Gorski. Dodao je kako je činjenica da je Krist prisutan, istinski, stvarno i bitno - nepromijenjena vjera Crkve i samo onaj koji tako vjeruje smije sjesti za euharistijski stol i blagovati, priopćeno je iz Zagrebačke nadbiskupije.

Tu stvarnu Kristovu prisutnost, naglasio je, treba posebno naglašavati u vremenu u kojem 'realno' postaje 'virtualno'; nestaje intima tijela i duše, u kojem se sve želi kao u izlogu iznijeti na ulicu, a od euharistije se često želi učiniti samo zanimljiva predstava, ili je oblikovati prema svojim prohtjevima.

Biskup Gorski podsjetio je kako euharistija nema svrhe bez nade u vječni život. "Kako nam je potrebna ta nada u ovom sveopćem kaosu i kako je potreban cilj u našim lutanjima", kazao je biskup Gorski.

Osvrnuvši se na Isusovu gestu pranja nogu, rekao je da je ona daleko iznad našeg razumijevanja kršćanstva.

"Krist se i danas saginje u poniznom činu služenja, saginje se u svojem Tijelu koje je Crkva. U svojim vjernima služi u ljubavi po našim bolnicama, staračkim domovima, ustanovama za djecu, našim župnim Caritasima. Ta ljubav ima različite oblike služenja, a svi se nadahnjuju i izviru iz otajstva euharistije", zaključio je biskup Gorski, dodavši da "nas ništa ne smije pokolebati u nasljedovanju ponizne geste našeg Spasitelja, da služimo braću i sestre u ljubavi Kristovoj".

Po završetku homilije uslijedio je obred pranja nogu, a nakon popričesne molitve, kardinal Bozanić prenio je Presveti oltarski sakrament u Oltar Svetoga Križa, pokrajnji oltar zagrebačke katedrale.

>> 'Hrvatski jezik na udaru je svaki put kad se želi razgraditi hrvatske vrednote'

>> Danas je Cvjetnica. Znate li što se slavi?

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije