Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o pobačaju

Biskup Mate Uzinić: Odluka Ustavnog suda je politička zadaća

Mate Uzinić
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
02.03.2017.
u 18:00

Biskup Uzinić je rekao kako Ustav čini cjelinu i da se niti jedna odredba ne smije tumačiti bez povezanosti s drugima te da je pravo na život preduvjet svim drugim pravima koja iz njega proističu

„Nakon što sam preslušao konferenciju za medije moj je dojam da je Ustavni sud dobio domaću zadaću koja je imala već unaprijed zacrtano rješenje, a onda se potrudio da ono što će napisati uskladi s tim rješenjem. Mislim da je ovo prije svega politička nego pravna odluka", komentirao je odluku Ustavnog suda za Hrvatski katolički radio predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić.

Biskup Uzinić je rekao kako Ustav čini cjelinu i da se niti jedna odredba ne smije tumačiti bez povezanosti s drugima te da je pravo na život preduvjet svim drugim pravima koja iz njega proističu, da bi se odmah nakon toga s tim pravom izjednačilo pravo na slobodu i pravo na privatnost.

- Ako je pravo na život preduvjet svim drugim pravima, kako se onda druga prava izjednačuju s tim pravom - rekao je biskup Uzinić, dodavši kako mu se čini "da se radi o unaprijed pripremljenoj zadaći s konačnim rješenjem, a sve ostalo što je u priopćenju rečeno – počinjući od moralnog pitanja do iznošenja ustava drugih zemalja koji nemaju nikakve veze s hrvatskim Ustavom – samo je dokaz svemu tome".

Na upit može li Katolička Crkva nešto učiniti ili se oslanja na djelovanje različitih udruga i inicijativa koje su za život, biskup Uzinić je odgovorio da "mi nismo pozvani mijenjati zakone, mi smo pozvani davati određene smjernice i to nastojimo činiti", o da "podržavamo udruge koje se legitimno bore za zaštitu života od njegovog začeća do prirodne smrti".

- Mislim da je pozitivno što se dao rok za izradu novog zakona koji će biti usklađen s Ustavom, i tu postoji prilika da se stvari poboljšaju. Osobno pozdravljam završne poticaje da se uz novi zakon odrede i mjere koje Ustavni sud smatra svrhovitima: da se naprave edukativni i preventivni programi, da se odredi vrijeme razmišljanja prije konačne odluke osobe o prekidu trudnoće kako bi joj se ponudile informacije o mogućnostima brige za nju i dijete. Taj pokušaj Ustavnog suda koji želi iznivelirati ovu odluku koja je neprihvatljiva, pretvara ipak pobačaj u nešto što bi trebalo biti iznimno - rekao je biskup Uzinić.

>> Biskup Uzinić čestitao premijeru Plenkoviću na rođenju djeteta

Komentara 12

JA
jasnaherc777
20:39 02.03.2017.

Čitam komentar da živimo u 21stoljecu to je točno pa se pitam da su naše mame činile popačaje otkud bi mi danas pisali komentare.Tko ne želi dite jednostavno neču ni trudnoču a ne ostane u drugom stanju pa tko zna zbog čega odluči bit ubojica svog vlastitoga diteta i to još u svome tilu ajme to je užas i na samu pomisao ja jednostavno to nemogu svatit.

Avatar niwrad
niwrad
18:45 02.03.2017.

Ustav je mrtvo slovo na papiru jer su današnje sudačko-političke elite samovoljno uvele standard tumačenja ustava u skladu sa aktualnim društvenim prilikama. Ako u Ustavu jasno stoji da svako ljudsko biće ima pravo na život, suci jednostavno naprave apel na svoj standard i presude onako kako glasne društvene skupine traže. Ako će se sutra tražiti čedomorstvo, suci će i to bez problema omogućiti. Današnja odluka je pokazala da Ustav faktični ne postoji, nego je to skup praznih fraza čije tumačenje može biti i oprečno nominalnom tekstu. Od danas više poštujem lopova Sanadera od sudaca Ustavnog suda.

SD
sdpesticid
21:31 02.03.2017.

podrška svima koji zagovaraju život. kritika svim hipokritima koji budućim majkama ne daju dovoljnu psihološku i materijalnu podršku pri stvaranju novog života, a u mogućnosti su to učiniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije