Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nova seoba naroda'

Biskup Uzinić o izbjeglicama: Oni nam mogu dati nastavak života

Mate Uzinić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
28.08.2015.
u 08:00

– Mi nudimo neke vrijednosti, ali nemamo dovoljno mogućnosti za nastavak života – kazao je biskup

– Ne smije se postavljati pitanje treba li primiti izbjeglice, nego treba postavljati pitanje samo kako ih primiti – kazao je u Dnevniku 3 HRT-a biskup dubrovački Mate Uzinić te dodao kako na to pitanje trenutačno nitko ne zna odgovor.

– Trebamo napraviti što možemo da tim ljudima pred našim vratima pomognemo jer im je pomoć potrebna – kazao je biskup. Naglašava da se trebamo prisjetiti da smo i sami bili izbjeglice, a drugi su nas primili.

"Postoji potreba njihova dolaska"

– Kad drugi sada kucaju na naša vrata i mi ih moramo otvoriti i učiniti što možemo učiniti – rekao je Uzinić i upozorio da te izbjeglice nisu ugrožene samo ratom već i materijalnom neimaštinom.

– Europa zbog poprilično niske stope rađanja ima sve više starijeg stanovništva, u što se sve više uključuje i naša domovina, pa postoji potreba njihova dolaska – kazao je Uzinić, a i naglasio da je potrebno stvoriti uvjete da se u svoje domovine vrate oni koji to žele.

– Moje je mišljenje da se sada ponovno događa nova seoba naroda. Mi nudimo neke vrijednosti, ali nemamo dovoljno mogućnosti za nastavak života. Očito je to ono što nam oni mogu dati. U tom smislu na sve ovo moramo gledati pozitivno, naravno negativno je što su razlozi njihova dolaska uništenje njihovih domovina – zaključio je Uzinić.

>>50 izbjeglica pronađeno mrtvo u kamionu u Austriji, Merkel: Ovo je upozorenje!

>>Pusić: Hrvatska ne planira graditi zidove zbog migranata

Komentara 77

DM
dr_max
08:10 28.08.2015.

Ako je ova izjava imalo istinita, što zvuči nevjerojatno, onda ih sve prvo treba pokrstiti, civilizirati, školovati, usaditi im volju za radom pa tek onda ova izjava ima smisla. U protivnom pustinja Hrvatistan.

US
Usora110
08:54 28.08.2015.

Biskupe moj, pohodi ti malo svoje stado po vjeri tamo odakle izbjeglice dolaze, ako je tko uopce preostao. Kad se vratis donesi nam izvjesce o vrijednostima koje ovi ljudi sa sobom nose, o svetosti pogleda na zivot i na bliznjega svoga koji se tamo njeguje i koji je u njima usadjen. Bojim se da ova vasa izjava vise ima puno toga sa vasim apetitima visokog pozicioniranja u crkvenoj hijerarhiji nego sa realnoscu, o realnosti nas bolje moze pouciti pripravnik na bogosloviji.

SI
sisu
08:32 28.08.2015.

Tragično je, biskupe moj dragi, što vi govorite o vrijednostima koje mi nudimo i o tome da oni mogu dati ono što mi nemamo - nastavak života. Prvo, njih naše vrijednosti ne zanimaju, osim materijalnih. Bojim se da taj nastavak života znači ponajprije prekid naših života i načina na koji ih živimo. Neće više biti slobode tiska, slobode govora, odijevanja, spolne ravnopravnosti... Sveti je Jeronim pisao o stravi koja ga je obuzela kad je pao Rim. Bila je u pitanju jedna druga seoba naroda. Onda je nestala Salona, zasad je nestala Palmira. Kad počnu gorjeti crkve, opet dajte intervju. Ja ću vjerojatno već biti mrtav na nekom od europskih ratišta. Moji će sinovi vjerojatno ležati pored mene. Vi nemate sinove? Zbogom, rimokatolička crkvo, morituri te salutant.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije