Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj karijere?

Birači ga vole: Svi Bandićevi izborni trijumfi i poraz od Josipovića

Milan Bandić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
20.10.2014.
u 14:16

Prvi put je Milan Bandić postao gradonačelnikom 2001. godine, a na zadnjim lokalnim izborima u drugom krugu pobijedio je SDP-ovca Ranka Ostojića

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uhićen je zajedno s velikim brojem svojih suradnika i čini se da je njegova uspješna politička karijera time završila. Bandić je vladao glavnim gradom Hrvatske od svibnja 2001. godine. Tada je prvi put na lokalnim izborima vodio pobjedničku listu SDP-a koja je dobila 73 tisuća glasova. Na drugom mjestu bila je HDZ-ova lista koju je predvodio Davorin Tepeš, a dobila je 54 tisuće glasova.

Taj mandat mu nije dugo trajao jer je 2002. godine prouzročio prometnu nesreću pod utjecajem alkohola te je zbog pokušaja podmićivanja policajca koji ga je prijavio u ožujku te godine dao ostavku, a zamijenila ga je Vlasta Pavić. Godine 2005. Bandić se vraća na gradonačelničko mjesto. Na lokalnim izborima predvodi listu SDP-a, HSS-a i HSU-a, koja dobiva 102 tisuće glasova (40,95 posto), dok je HDZ-ova lista Marine Matulović Dropulić dobila samo 38 tisuća glasova, odnosno 15 posto.

Pobjegle mu pobjede u prvom krugu

Na prvim izravnim izborima za zagrebačkog gradonačelnika 2009. godine, Milan Bandić u prvom krugu dobio je 146 tisuća glasova ili 48,54 posto i pitanje gradonačelničkog mjesta riješio je zamalo bez drugog kruga u koji je ušao nezavisni kandidat Josip Kregar sa 23,18 posto. Treći je bio HDZ-ov kandidat Jasen Mesić sa 13,17 posto glasova. U drugom krugu Bandić dobiva 149 tisuća glasova i uvjerljivo pobjeđuje sa 61 posto glasova.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Nakon izbacivanja iz SDP-a 2009. godine, kada je Bandić mimo stranke objavio predsjedničku kandidaturu, još je jednom izašao na lokalne izbore, u svibnju prošle godine. U prvom krugu osvaja 142 tisuće glasova (47,30 posto) i ponovno mu malo nedostaje da izbjegne drugi krug u koji je ušao kandidat njegove bivše stranke SDP-a, Rajko Ostojić sa (22,71 posto glasova). Prvi put kao nezavisni kandidat, Bandić premoćnom pobjedom nad Ostojićem još jednom osvaja gradonačelnički mandat. U drugom krugu dobio je 170 tisuća glasova (ili 65,67 posto), dok je Ostojić dobio 84 tisuće glasova ili 32,37 posto. Na tim je izborima i Bandićeva nezavisna lista dobila najviše glasova u Gradskoj skupštini.

Poraz od Josipovića

Bandić je nakon nekoliko uspješnih izbora u Zagrebu odlučio 2009. godine natjecati se i na predsjedničkim izborima. Zbog objave kandidature izbačen je iz stranke. U prvom krugu Bandić je sa 293 tisuće glasova osvojio 14,83 posto glasova te je iza sebe ostavio HDZ-ova Andriju Hebranga i nezavisnog Nadana Vidoševića, dok je SDP-ov kandidat i aktualni predsjednik Ivo Josipović osvojio 32,42 posto glasova (ili 640 tisuća glasova). U drugom krugu Josipović je dobio milijun i 339 tisuća glasova ili 60,26 posto, dok je Bandić dobio 883 tisuća glasova (39,74 posto).

Put Milana Bandića obilježila je velika potpora među zagrebačkim biračima i poraz od Josipovića na predsjedničkim izborima. Nedjeljnim uhićenjem vjerojatno je završila politička karijera Milana Bandića.

Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

>>Nakon ureda pretražuju i Bandićev automobil u garaži Poglavarstva

>>Glavno pitanje: Tko mu je platio predsjedničku kampanju 2009.?

>>Zatvorio kafić u Bjelovaru jer je uhićen Milan Bandić!

Treba li Milan Bandić podnijeti ostavku?

Komentara 23

CR
crocro
14:32 20.10.2014.

Mislim da Bandić nije King Kong i da potragu moraju nastaviti dalje, sve dublje u šumi.

LA
larala
14:29 20.10.2014.

zanimljivo, treba li bandic podnijeti ostavku iako sve te optužbe još debelo vise u zraku al, kad je bila u pitanju lovric-merzel onda se ni nakon nekoliko mjeseci pritvora nije postavljalo to pitanje....nije li ovo samo dokaz politickih igrica? također,r, na osnovu cega novinari zakljucuju da je njegova politicka karijera ovim završena....jel mu išta dokazano? možda se varam al, ovo mi više lici na premijerovu osvetu da ne mora nadoknaditi štetu za klevetu...

MA
maklin
14:45 20.10.2014.

SDP ovo radi, pa to je izgleda gora mafija od HDZ-a. Čim dođe HDZ na vlast šta će biti istrage po SDP-u, a onda bu Milanović kupovao kartu za SAD, zato je išao sad po Americi da traži utočište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije