Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemački ministar

Steinmeier počastio Hrvatsku brojnim pohvalama i nazvao je pouzdanim partnerom

milanović i steinmeier
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/10
30.04.2015.
u 22:15

Njemačka zagovara gradnju infrastrukture privatnim kapitalom te upravo takve projekte, koji su dio ispunjenja ciljeva Digitalne agende EU, želi vidjeti u Junckerovom planu davanja jamstava za investicije vrijednih 300 milijardi eura

Samo dobre riječi, pohvale i srdačne zahvale čule su se nakon sastanka hrvatske ministrice Vesne Pusić i njemačkog kolege Franka-Waltera Steinmeiera danas u Zagrebu. Kako je rekla hrvatska ministrica, razgovaralo se o europskim temama, kao što su migranti i humanitarna kriza te jugoistok Europe, ali i o nekim bilateralnim, poput pitanja slobode kretanja hrvatskih radnika, ulaska u Schengen te gospodarskoj suradnji koja je "intenzivna, ali može biti i bolja".

Ministar Steinmeier počastio je Hrvatsku brojnim pohvalama, podsjećajući na brojne Nijemce hrvatskog porijekla, ali i na "brojne njemačke investitore u Hrvatsku", nazvavši je pouzdanim partnerom s kojom kojom Njemačka uspješno surađuje na raznim područjima i na koju se može osloniti, prvenstveno oko krize u Ukrajini, a potom i "oko zapadnog Balkana". Nije propustio pohvaliti angažman Vesne Pusić koji je dao impuls stvaranju njemačko-britanske, a potom i europske inicijative oko BiH. Dvije su države partnerice i u rješavanju humanitarne krize na Mediteranu koja će se privesti kraju samo ako se krene u odlučan obračun s krijumčarima te stabiliziraju države iz kojih dolaze izbjeglice. No, napomenuo je Steinmeier, zajedničke europske strategije i plana oko prihvata migranata još nema.

Posjet njemačkog ministra vanjskih poslova prvi je od 2011., kad je u Hrvatskoj boravio Steinmeierov prethodnik Guido Westerwelle. Uz ministricu Vesnu Pusić, Steinmeier se sastao s premijerom Zoranom Milanovićem te kasnije navečer s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Steinmeier je u Hrvatsku stigao u vrijeme kad napokon treba podvesti crtu pod narušene odnose dviju država zbog slučaja Perković, ali i u vrijeme kad je Bosna i Hercegovina i ostatak jugoistočne Europe - jer upravo je danas Europska komisija poslala preporuku Vijeću da počnu pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom - u fokusu zanimanja Unije, ali i u jeku ekonomske krize u zemlji. 

- Tijekom razgovora Milanović i Steinmeier su konstatirali kako su bilateralni odnosi između Hrvatske i Njemačke jako dobri, a gospodarski odnosi u stalnom razvoju - kaže se u priopćenju iz Vlade.
Njemačka zauzima treće mjesto prema iznosu izravnih ulaganja u Hrvatsku. Izvoz u Njemačku, lani je iznosio 1,15 milijardi eura, a ukupna robna razmjena između dvije zemlje 3,74 milijarde eura i za 9,5 posto je veća u odnosu na 2013.

No uz ekonomske odnose vežu se i primjedbe njemačkih ulagača na prepreke na koje nailaze u Hrvatskoj, a kao posebno važno pitanje apostrofira se i njemačko negodovanje oko hrvatskog plana gradnje infrastrukture za širokopojasni internet prema projektu državne tvrtke Odašiljači i veze, a suprotno načinu na koji je infrastrukturu htio graditi Hrvatski Telekom u vlasništvu Deutsche Telekoma. Njemačka naime zagovara gradnju infrastrukture privatnim kapitalom te upravo takve projekte, koji su dio ispunjenja ciljeva Digitalne agende EU, želi vidjeti u Junckerovom planu davanja jamstava za investicije vrijednih 300 milijardi eura.

>> Njemačkoj prijeti tužba ne prizna li diplome hrvatskih arhitekata

Komentara 44

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
22:37 30.04.2015.

Odnosi s Njemačkom samo mogu biti još i bolji, na nesreću svih onih koji nam žele nesreću.

MA
Marko1337
22:13 30.04.2015.

Sa Kolindom konačno će nam doći doći i ljudi koji nešto znače, koji nam mogu nešto pomoći i sa kojima možemo razviti poslovne odnose. Sa partijskom bagrom samo su nam dolazili neki tipusi iz raznih guzistana, a i naše partijske bitange su posjećivale njih.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:22 01.05.2015.

Maksimalno ulizivanje Njemcima nece od Hrvatske uciniti Njemacku, stvarno je frapantno kako to ljudima nije jasno. Njemacka je Njemacka a Hrvatska je Hrvatska. Mozemo se mi Njemcima ulizivati koliko hocemo, time necemo nista dobiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije