Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže istragu

Drama pred Ministarstvom: 'Dvojica braće su privedena, a bikovi omamljeni i odvezeni'

bikovi
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
03.07.2015.
u 19:57

- Zemlju prije nitko nije htio obrađivati, a sad kad su uveli poticaje, oduzimaju nam je - tvrdi Goran Markić

- Ostajemo ispred Ministarstva poljoprivrede sve dok se ne pokrene istraga. Ne tražimo ništa što nije naše - govorio je i jutros Zoran Markić iz Đurđanaca, jedan od trojice braće koji su jučer u parku pred resornim ministarstvom i Agencijom za poljoprivredno zemljište u središtu Zagreba “parkirali” pet bikova.

Bikovi su se, naime, i jutros izležavali u hladovini parka nadomak dječjeg igrališta, okruženi električnom ogradom. Jedan od braće, danas s ostatkom obitelji pokušao je sa 100-tinjak krava prosvjedovati i na Đakovačkim vezovima, no oko 200 policajaca spriječilo je njihov ulazak u Đakovo, priča Zoran. S dijelom krava pokušali su ući i u Slavonski Brod, dodaje, te ponavlja kako obitelj ne želi ništa osim onoga što je njihovo, a obrađivali su i kad nije bilo poticaja, već 20-ak godina.

- Zemlju prije nitko nije htio obrađivati, a sad kad su uveli poticaje, oduzimaju nam je - tvrdi Goran Markić. Braća ponavljaju kako Hrvoje Ciganović s farmom Lactis nije mogao dobiti zemlju jer u vrijeme natječaja 2011., na kojemu su oni bili jedini ispravni ponuđači, nije imao nijednu kravu. Natječaj je bio raspisan za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a sva goveda koja je Ciganović prijavio bila su imovina poduzeća Lactis. Nakon što se pokazalo kako je od 87 spornih hektara, koji su pripali Ciganoviću, obitelj Markić u međuvremenu kupila veći dio budući da se državna zemlja vraćala izvornim vlasnicima. Sporno je ostalo još samo 33 hektara od kojih Markići ne odustaju.

U sklopu interventnih mjera dodjele zemlje stočarima bezemljašima i onima koji nemaju dovoljan broj hektara po grlu stoke, Agencija za poljoprivredno zemljište Markićima je, koji u Đurđancima imaju četiri OPG-a na istoj adresi, 11. lipnja ponudila 184 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta koje su oni odbili. Tvrde kako ih ne zanimaju obrasla brda i planine. Samo žele što je njihovo, 33 sporna hektara koja su dali Ciganoviću, tvrdi Zoran Markić. Ciganović je, podsjetimo, jučer za Večernji list rekao kako zemlju neće na silu oduzeti, nego će čekati da institucije odrade svoj posao.

- Iz Ministarstva su nam prijetili kako će nam danas, ne odemo li, specijalna policija oduzeli stoku i uništiti je u kafileriji što će nam naplatiti 50.000 kuna po grlu plus kaznu zbog neprijavljenih prosvjeda - kaže Zoran.

Čuli su kako je ministar Jakovina jučer izjavio kako se zakoni moraju poštivati. - Pa neka se onda poštuju - poručuju.

Prosvjed ispred Ministarstva okončan je dramatično. Od Saše Markića, jednoga od braće koji danas nije bio u Zagrebu, doznajemo da su Zoran i Goran Markić privedeni, dok su njihovi bikovi uspavani i odvedeni na nepoznatu lokaciju.

- Ne znam gdje su bikovi trenutačno, ni što će biti dalje - kazao je u šoku Saša Markić.

>> Obitelj Markić sa stotinjak grla stoke krenula pješke put Đakova

Komentara 15

DU
Deleted user
12:20 03.07.2015.

Hajde što na ljude šalju policiju, ali dva policajca na jednu kravu ipak je previše! Zašto nisu zaprijetili Udruzi franak da će i njih u kafileriju, a transparente u stari papir. Ovaj prosvjed sa bikovima može djelovati i edukativno što se i vidi, ad gradska djeca uživo vide kravu.

Avatar antonija17
antonija17
20:40 03.07.2015.

E pajdasi namjerili ste se na kriminalne organe a ne na poljoprivredno ministarstvo. Oni zaraduju na zemlji za sebe bas njih briga za tvoju stoku ili drzavu.

OS
osica
14:10 03.07.2015.

"Jao bikovi , morati će Jakovina skinuti crvenu kravatu kad dolazi u ministarstvo ".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije