Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicije

BiH tvrdi da će Ina istraživati naftu u Dinaridima, Ina šuti

ina
Foto: Robert Anić/Pixell
10.10.2015.
u 17:54

O interesu hrvatske i mađarske kompanije počelo se govoriti nakon odustajanja nizozemskog Shella od koncesije

Konzorcij INA-MOL mogao bi, može li se vjerovati političarima u BiH, krenuti u istraživanje nafte i plina u Dinaridima. Informaciju koja je neslužbeno kružila javnošću potvrdio je predsjednik vlade Federacije BiH.

– Ina i Mol su zainteresirani za uključivanje u istraživanje mogućih nalazišta nafte i prirodnog plina na području Bosne i Hercegovine – izjavio je Fadil Novalić za sarajevski "Dnevni avaz". U Ini pak nemaju komentara na takve izjave, pri čemu nisu ni demantirali ni potvrdili informaciju, čak ni neslužbeno.

Poput Hrvatske koja je morala odustati od istraživanja nafte i plina u Jadranu zbog niske cijene nafte na svjetskom tržištu koja je "potjerala" američki Marathon Oil i njegova partnera OMV, tako je i BiH prošli mjesec primila obavijest Shella da odustaje od provedbe Memoranduma o razumijevanju potpisanog još 2011. godine.

Tim je dokumentom ugovoreno istraživanje nafte i plina u Dinaridima koji se kroz BiH protežu od Bihaća do istočnog dijela Hercegovine. Zavod za geologiju FBiH procijenio je da na tom području ima oko milijardu barela nafte, što je po tržišnoj cijeni od 54 dolara po barelu bogatstvo od 54 milijarde dolara.

Za početak istraživanja bilo bi nužno uložiti oko 400 milijuna dolara, a Novalić tvrdi da je odustajanje Shella povezano isključivo s niskom cijenom nafte te kao argument podsjeća da je Shell zbog istog razloga napustio Grenland. Uvjerava da su nalazišta potentna, a interes MOL-a i Ine koristi kao dokaz da zbog odlaska naftnog diva BiH neće mijenjati svoje planove.

>> Od bušenja se odustalo zbog niske cijene nafte, a ne zbog izbora

Komentara 1

FL
Flashover2
01:06 11.10.2015.

BiH nije niti prava država, a pola političara u njoj je polunepismeno. Tko bi njima vjerovao i njihovim izjavama... Fadile pokrij se ušima i šuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije