Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGNUTA PUNA SUGLASNOST

BiH: dogovor Hrvata, Srba i Bošnjaka o mehanizmu koordinacije odnosa s EU-om

EU
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/Pixsell
17.08.2016.
u 15:23

Tekst mehanizma koordinacije finaliziran je u cijelosti. To je rezultat zajedničkog rada Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada kao i drugih sudionika u procesu njegovog donošenja. Hvala svima - kazao je Zvizdić

Čelnici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlada Federacije BiH i Republike Srpske postigli su u srijedu konačnu suglasnost oko ustroja mehnizma koordinacije odnosa s Europskom unijom čime bi trebale biti otklonjene napetosti koje su se pojavile u odnosima najveće bošnjačke i hrvatske političke stranke u toj zemlji.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Danis Zvizdić nakon sastanka u Sarajevu potvrdio je novinarima kako je postignuta puna suglasnost o načinu na  koji će BiH ubuduće donositi odluke u procesu pregovora s EU-om čime je stavljena točna na višegodišnje međustranačke prijepore o tom pitanju. 

"Tekst mehanizma koordinacije finaliziran je u cijelosti. To je rezultat zajedničkog rada Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada kao i drugih sudionika u procesu njegovog donošenja. Hvala svima, kao i liderima političkih stranaka na potpori ovom procesu", kazao je Zvizdić.

Istaknuo je kako je dogovor pokazatelj da je u BiH moguće postići konsenzus o važnim pitanjima te kako je sada jasno da svi u zemlji podupiru nastavak procesa europskih integracija.

U pregovorima vođenim u srijedu uz Zvizdića su sudjelovali njegovi zamjenici u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) i Mirko Šarović (Srpska demokratska stranka) te premijeri FBiH Fadil Novalić (Stranka demokratske akcije ) i RS Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata).

SNSD kojemu je na čelu Milorad Dodik je dugo bio zapreka usvajanju mehanizma koordinacije jer su u toj stranci inzistirali na entitetskom pravu veta na donošenje odluka. Cvijanović je u srijedu kazala kako je sigurna da postignuti dogovor znači uspostavu mehanizma koji će dobro funkcionirati.

Potkraj srpnja u izravnim su pregovorima taj problem pokušali rješiti Dodik i predsjednik SDA Bakir Izetbegović no to je izazvalo nezadovoljstvo hrvatske strane.

HDZ BiH je zamjerio to što njih dvojica u proces donošenja odluka nisu uvrstili županije unutar Federacije BiH što je sada ispravljeno pa je i hrvatska strana tako prihvatila ponuđena rješenja.

Ostalo je još da mehanizam koordinacije i formlano prihvate Vijeće ministara BiH te entitetske vlade što se očekuje narednog tjedna.

Time bi se stvorili uvjeti da tijela Europske unije otvore proces razmatranja kandidature BiH za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo.

Ukoliko bi iz Bruxellesa za to tijekom jeseni stiglo "zelelo svjetlo" BiH se kandidatskom statusu može nadati do kraja 2017.

Među državama regije koje su izvan EU uz BiH jedino još Kosovo nema status kandidata za članstvo.

>> Dodik će odcijepiti RS od BiH već 2018.

Komentara 2

DU
Deleted user
17:15 17.08.2016.

Moralno je da prvo u Europsku uniju uđe Bosna, a tek onda Srbija i ostali. Srbija može ući najranije kad i Bosna, da ne bi radila opet nerede u BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije