Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Separatistički planovi

BiH: Distriktima protiv referenduma i trećeg entiteta?

Bosna i Hercegovina
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.10.2016.
u 15:45

Zamisao o "distriktu Stolac-Neum" je pak potpuna novina, a pojavila se nakon što su u toj općini zbog fizičkih sukoba 2. listopada morali biti prekinuti izbori za načelnika i općinske vijećnike

Nakon što su se tijekom nedavih lokalnih izbora Srebrenica i Stolac pokazali neuralgičnim točkama u Bosni i Hercegovini postoji mogućnost pokretanja incijative da se te dvije općine proglase distriktima po uzoru na Brčko, što bi uz mini reorganizaciju BiH ujedno bila zapreka provedbi separatističkih planova, kao i o onih o uspostavi trećeg entiteta, prenijeli su u srijedu lokalni mediji.

Agencija Fena je objavila tekst u kojemu se navodi kako se u akademskim i nevladinim krugovima u SAD razmatra prijedlog o "tri distrikta u BiH", a hoće li on zaživjeti uvelike će ovisiti o ishodu skorih američkih predsjedničkih izbora.

Prijedlog su navodno potaknuli akademski i nevladini krugovi iz Washingtona i Bostona, a prema toj zamisli preustroj BiH nakon izbora koji su ponovo izazvali međunacionalne napetosti trebao bi ići u pravcu stvaranja dva nova distrikta te bi se, pored Brčkog, distrikti formirali u Srebrenici te na području opisanom kao Stolac-Neum.

Ideja i disktriktu u Srebrenici nije nova. Ranije su je snažno isticali bošnjački povratnici u tu općinu ističući kako nakon počinjenog genocida iz 1995. nemaju povjerenja u vlasti Republike Srpske. To nepovjerenje dobilo je na značaju nakon što je postao izvjesno da će novi načelnik Srebrenice po prvi put nakon rata biti Mladen Grujičić kao kandidat kojega su istaknule stranke sa srpskim predznakom.

Zamisao o "distriktu Stolac-Neum" je pak potpuna novina, a pojavila se nakon što su u toj općini zbog fizičkih sukoba 2. listopada morali biti prekinuti izbori za načelnika i općinske vijećnike.

No izgredi koji su se zbili na dan izbora po svemu sudeći samo su povod za podnošenje prijedloga čiji je cilj razbiti koncept teritorijalnog ustroja koji je opisan kao  "temeljno segregirajući, etnički eksluzivistički i civilizacijski neodrživ".

"Rješavanje pitanja Stoca odlučuje i u kojem će se smjeru kretati država BiH, ka integraciji ili etničkog dezintegraciji. Dodatno, distrikt u Hercegovini bi imao i pozitivan utjecaj na razvoj demokratskih procesa u izborno zamrznutom i društveno podijeljenom Mostaru. Izgradnja magistralnog puta Stolac-Neum stvara neophodne prometne uvjete za realizaciju ove zamisli. Otvaranje ureda OESS-a u Stocu unijet će neku vrstu sigurnosti, ali tek na kraći rok", kazao je neimenovani, navodno diplomatski izvor.

Tri distrikta i jačanje unutarnje kohezije

Koncept  "tri distrikta" na tri rubna dijela BiH prema zamisli njegovih autora trebao bi ojačati unutarnju koheziju države i stoga je navodno prihvatljiv i za SAD, iako je svima jasno da bi oduzimanje teritorija od entiteta i "političkih elita koje teže secesiji i disoluciji" predstavljalo tešku zadaću.

Procjena je neimenovanog izvora kako će zapravo svaki budući izbori ponovo unijeti nemir i zaprijetiti krizom i u Srebrenici i Stocu, a u konačnici i krizom u cijeloj BiH.

Distrikt Brčko stoga bi mogao biti model za te općine jer je u njemu ostvaren "demokratski model dobrodošlice i razvoja za sve", dok Srebrenica i Stolac postaju mjesta nacionalnih sukoba.

Veleposlanik BiH u Washingtonu Haris Hrle, član Stranke demokratske akcije (SDA),  potvrdio je kako su mu poznati ovakvi prijedlozi iako je istaknuo kako na njih ne treba gledati kao na nešto što bi u ovom trenutku izravno podupirala američka vlada. 

"Prijedlog ne predstavlja stajalište washingtonske administracije ali BiH je iskra u oku velikom broju akademika, pravnika, političara. Svakako treba pričekati kraj izbornog procesa u SAD-u i vidjeti predstavljaju li one početne, akademske sugestije za nadolazeću američku administraciju. Sve što je u interesu mira i pomirenja, građana i naroda, što je u skladu s europskim načelima i NATO standardima, to će biti pozdravljeno", izjavio je Hrle.

>> Ponuda INA-e za kupnju dionica "Energopetrola" propala zbog "mizerne" ponude

Komentara 5

ČA
čarapan
20:39 19.10.2016.

Znaci "nama"je u interesu diskrit zona i to je u redu a teci entitet čitaj (Hrvatski) to ne dolazi ubobzir nije po Dejtonu a nezavisnu RS i da ne spominjem.Pravice Hrvati Dodika od zlata za desetak godina kad se ispuni san rahmetli babe Alije.

DU
Deleted user
16:53 19.10.2016.

pa za bih i jest najbolji preustroj u konfederaciju županija gdje bi se županije pravile po nacionalnoj osnovi sa visokim stupnjem autonomije

DU
Deleted user
10:01 20.10.2016.

nema ništa od toga, šuici nije prošao predlog... ne žele evropljani ni na glasanje da stave... ne cene vas baš tamo, ovo je ne znam koja u nizu anti srpska rezolucija koju vaši eu parlamentarci pokušavaju bezuspešno da proguraju... doduše kakve indijance šaljete u evropski parlament nije ni čudo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije