Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Joe Biden:

'Hrvati, ulažite odmah i postat ćete energetski centar regije'

Joe Biden
Foto: Reuters/PIXSELL
24.11.2014.
u 20:11

Potpredsjednik SAD-a poručio je da investirati treba odmah, uz pomoć novca iz EU i u suradnji sa susjedima

– Hrvatska je među zemljama koje imaju potencijal postati regionalni energetski centar. Uvjet je da pametno investira odmah, uz pomoć novca iz Europske unije, te da radi u suradnji sa svojim susjedima – poručio je potpredsjednik SAD-a Joseph Biden iz Istanbula, u kojem je o regiji govorio na energetskom forumu.

Financijska podrška

Snažna je to poruka najveće ekonomije na svijetu i to iz usta jednog od najutjecajnijih američkih političara. Pametno investiranje odnosi se, smatraju stručnjaci, na donošenje strategije o megaprojektima poput LNG-a, razvoja dijela plinovoda koji nedostaju za završetak hrvatskog dijela IAP-a (jonsko-jadranskog plinovoda) te mreže plinovoda i naftovoda koja bi nas još jače povezivala sa susjedima. Može li Hrvatska zaista postati energetski centar za jugoistočnu Europu? Iskoristimo li naklonjenost Amerikanaca, taj bi se cilj, kojim bi uz političku ulogu dobili i jeftinije energente u kontekstu rusko-ukrajinske krize, mogao ostvariti u godinama pred nama. Biden je u turskom megapolisu istaknuo i da cijeli istočni Mediteran treba raditi zajedno kako bi taj dio svijeta bio središnje tržište prirodnog plina. Američka energetska akcija odvija se u kontekstu ukrajinske krize pa tako Biden otvoreno upozorava na Rusiju i proziva je da koristi bogatstvo energentima kao “oružje vanjske politike protiv svojih susjeda”, pri čemu, kaže potpredsjednik Amerike, krši norme trgovačkog i međunarodnog prava. Amerikanci su očito spremni i financijski podržati projekte koji bi osigurali izvore plina alternativne ruskim zalihama te transportne pravce koji bi oslabili ovisnost Europe o Rusiji. Zato Biden poziva Europsku uniju da odobri financiranje svih projekata od LNG-a do novih plinovoda. Podsjetimo, na natječaj za istraživanje Jadrana prijavila se barem jedna američka kompanija, a Amerikanci podupiru i razvoj LNG-a na Krku koji bi trebala financirati Europska unija.

Aktivna uloga SAD-a

– Izjava potpredsjednika SAD-a Bidena pokazuje da svjetski čelnici priznaju Hrvatsku kao zemlju koja može odigrati važnu ulogu u energetici u regiji. Ovo je prvi put da visoki američki dužnosnik pokazuje kako su prepoznati napori koje su Ministarstvo gospodarstva i Vlada učinili da se uspješno iskoriste dosad neotkriveni potencijali energenata u Jadranu te pripreme projekt LNG-a i ostali infrastrukturni projekti u energetici – istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

– Amerika se dosta otvoreno uključila u odnose s Hrvatskom što pokazuju i česti posjeti američkih političara. Zbog svoje geostrateške pozicije Hrvatska može biti svojevrsna granična točka prema Rusiji. Treba pametno odigrati, donijeti strategiju kako bismo iskoristili trenutačnu situaciju jer bi ovo mogao biti svojevrsni javni poziv i ulagačima i Europskoj uniji da financijski podrže hrvatske projekte – mišljenja je naftni stručnjak Davor Štern.

Komentara 142

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
20:56 24.11.2014.

Umjesto "Regija" svaki put biste trebali napisati "Srbija" jer jedina "regija" Hrvatskoj otkad je Josipović predsjednik države i otkad je Milanović predsjednik vlade jest nesretna Srbija. Nikad "Regija" nije Slovenija i nikad "Regija" nije Mađarska niti Italija s kojom imamo granicu na moru.

TO
tolitol
20:36 24.11.2014.

Ovo je članak kojem je jedini cilj dati vjerodostojnosti pričama našeg dokazano sposobnog ministra Vrdoljaka. Inače, niti je jasno zbog čega je to Biden to rekao, u kojem kontekstu, a sve mi se čini da se doista radi o dvije kurtoazne rečenice koju je izrekao kao odgovor na pitanje nekog našeg novinara kako vidi budućnost Hrvatske ili slična "tradicionalna" pitanja naših novinara pred svjetskim moćnicima.

AI
airforceone1
21:40 24.11.2014.

ulagali bi mi, ali crveni sprječavaju razvoj Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije