Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijepori

Bez obzira na kontroverze, uloga HOS-a u ratu bila je pozitivna

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
12.02.2016.
u 23:30

Hrvatski oslobodilački pokret (HOP) politička je organizacija koju je osnovao Ante Pavelić, Hasanbegović demantira da je bio njen član

I 25 godina nakon njihova osnutka, o Hrvatskim obrambenim snagama (HOS) pletu se brojne kontroverze: da su prošli obuku sličnu onoj u Legiji stranaca, da su bili najbolje opremljena jedinica u Hrvatskoj, da su strojevi za ubijanje, da kad jednom krenu, neće stati do Zemuna, da ta vojska sluša samo Paragu...

Mistifikacija, koja i danas prati nikad dovoljno rasvijetljenu priču o ulozi HOS-a u Domovinskom ratu, ovih je dana ponovno pod povećalom javnosti zbog afere s kapom ministra Zlatka Hasanbegovića. Za povjesničare o ulozi HOS-a u nastanku hrvatske države nema dvojbi. “U bitki za Vukovar i Bogdanovce djelovanje HOS-a valja posebno cijeniti ponajprije zbog silnih žrtava Samostalne satnije. Riječ je o postrojbi s vjerojatno najvećim gubicima u ratu u kojoj je više od pola ljudi poginulo, a među preostalima gotovo ih je 80 posto ranjeno. Tako je bilo i na drugim ratištima”, ističe povjesničar Tomislav Šulj, a ulogu HOS-a iznimno pozitivnom ocjenjuje i dr. Ante Nazor. “Bez obzira na kontroverze vezane uz nazive postrojbi HOS-a i oznaku HOS-a na kojoj piše “za dom spremni”, uz podatak da su se pripadnici HOS-a tijekom Domovinskog rata borili časno i srčano, ne čineći zločine, najvažnija činjenica vezana uz sudjelovanje pripadnika HOS-a u Domovinskom ratu, jest da su dragovoljno odlazili tamo gdje su borbe bile najteže, tamo gdje mnogi koji moraliziraju o njihovim motivima nisu imali hrabrosti ni domoljublja biti”, kazao je dr. Nazor.

Istodobno, ministru Hasanbegoviću prišivalo se i članstvo u HOP-u, Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, što on oštro demantira. HOP je politička organizacija koju su izjavom od 8. lipnja 1956. utemeljili u Argentini Ante Pavelić i suradnici, a u izjavi o utemeljenju stoji da je HOP nasljednik Hrvatskog ustaškog pokreta. Svrha HOP-a bila je “ponovna uspostava NDH na cijelom njegovu povijesnom i etničkom području između Mure, Drave, Dunava, Drine i Jadranskog mora”. Dugo su djelovali iz emigracije, sve do izlaska na izbore u Hrvatskoj 1992., no kako nisu polučili ozbiljan rezultat, ubrzo nestaju s političke scene.

>>Po kapi se ministar poznaje

>>Marko Skejo: Ministar Hasanbegović na fotografiji ima vojničku kapu HOS-a

Komentara 77

BU
budagigo
23:47 12.02.2016.

samo uloga saveza komunista hrvatske-sdp nije bila pozitivna u ratu,a od mnoštva primjera izdvojiti ču dva.nekoliko dana prije hdz-ovog preuzimanja vlasti skh-sdp je predao oružje hrvatske teritorijalne obrane jugo vojsci,a i od toga oružja su u ratu ginuli hrvati.drugo član skh-sdp budimir lončar najzaslužniji je za nametanje embarga na uvoz oružja zemljama bivše juge,koji embargo je najviše štetio hrvatskoj..inače za rata skh-sdp je stajao po strani i isčekivao kako če se situacija rasplesti.

DA
Djeca_Arbata
01:35 13.02.2016.

Posjedujem jednostavnu kemijsku olovku, crne boje koja po sredini ima crven, bijeli , plavi prstenove, a na kvačici za pričvršćenje grb HOS-a i natpis HOS...takav grb je i bio na spomenutoj kapi Hasanbegovića...ja sa tom olovkom potpisujem sve važnije dokumente...u bankama...na policiji...FINI...neka me stoga netko uhapsi ako se usudi...

AN
Ante1956
00:19 13.02.2016.

Putnice 2000 fred matic nije dragovoljac domovinskog rata ,samo oni koji su dragovoljno pristupili Hrvatskim oruzanim snagama su dragovoljci sto sa Maticem nije slucaj.Njega su nasilu izvukli iz podruma pred pad Vukovara i tako je postao Hrvatski mobilizirani vojnik.Tosu cinjenice a vi gospodine izvolite trazite dokaze da ovo sto napisah nije istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije