Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poskupljenje

Bez najave cijena jedne plinske boce narasla s 80-ak na 105,99 kuna

14.10.2013., Sibenik - Boce plina u skladistu.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
16.02.2017.
u 07:33

Iz Ine kažu da je to zbog više nabavne cijene propan-butan smjese na tržištu, koja je od rujna prošle godine narasla 45 posto

Kupci koji su posljednjih dana na benzinske postaje došli da bi se opskrbili bocom plina za svoja domaćinstva nemalo su se iznenadili kad su čuli cijenu. Boca od 12 kilograma sada košta 105,99 kuna. Velika je to razlika u odnosu na cijenu od šest mjeseci prije, kada je boca koštala osamdesetak kuna. Iznenađeni su bili i u Udruzi Potrošač, koji zbog toga nisu primili nijednu pritužbu.

– Kad bilo što poskupi, odmah se ljudi jave s pitanjima. Budući da je toliko velika razlika u cijeni, čudi me da se još nitko nije javio – kaže Igor Vujović, predsjednik Udruge Potrošač, dodajući da nije bilo ni najave poskupljenja. Iz Ine kažu da je viša cijena plinske boce rezultat nabavne cijene propan-butan smjese na mediteranskom tržištu, koja je od rujna prošle godine do danas porasla čak 45 posto.

– Navedeni rast cijena prouzročen je snažnom potražnjom za plinom na svjetskim tržištima, osobito u Aziji, te dugom i hladnom zimom na europskom i azijskom kontinentu – kažu iz Ine. Plinske su boce poskupjele i na Croduxovim, Petrolovim, ali i privatnim benzinskim postajama. S obzirom na to da se boca plina u kućanstvu mijenja prosječno svaka dva mjeseca, na godišnjoj razini to znači i 120 kuna veće troškove. 

>> Plinska boca nikada ne eksplodira, eksplodirati može samo plin

Komentara 16

DU
Deleted user
07:55 16.02.2017.

Nabavna cijena je porasla za 45% a prodajna za 25%. Nešto u INA-i ne štima.

DU
Deleted user
08:24 16.02.2017.

PDV je problem..Zamislite koliko bi sve bilo jeftinije kad država ne bi uzimala 25% sebi za financiranje svojih uhljeba..Zamislite da je pdv 5%..Eh..

SD
sdpesticid
08:25 16.02.2017.

na zapadu poskupljenja od 0.5 % daju ljudima razlog za veliku brigu. kod nas pak, 20 % ni sim, ni tam. ima se, ima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije