Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANKA ZBOG INE

Bernardić: Pozivamo Vladu da nam u Saboru objasni kako će braniti nacionalne interese u slučaju Ine

sabor bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.12.2016.
u 14:51

HDZ-ov Branko Bačić rekao je da cijeni Bernardićev istup, njegovo pozivanje kako je Ina strateška nacionalna kompanija i vitalni interes, a cijeni, dodaje, i što poziva da ne strančare.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je danas Vladu da Hrvatski sabor izvijesti što točno Europska komisija traži od Hrvatske po pitanju usklađivanja Zakona o privatizaciji Ine iz 2002. godine s europskom pravnom stečevinom te što će poduzeti da zaštiti hrvatske nacionalne interese u toj priči, radnike i proizvodnju Ine. HDZ-ov Branko Bačić se složio s njime da je Ina tvrtka od nacionalnog interesa te objasnio da će HDZ poduzeti sve da tako i ostane.

- Danas smo tražili stanku da progovorimo o jednoj od najvažnijih tema za Hrvatsku, o energetskoj neovisnosti RH te Ini koja direktno utječe na 5 posto BDP-a. Ta tvrtka ima velike prihode, a uz nju su se zadnjih desetak godina vezale brojne afere – Hernadi, Sanader, Konzultantica... Zbog svega što se događalo u interesu nam je da znamo što se događa u postupku oko Ine – kazao je Bernardić. Podsjetio je da je Europska komisija tražila od Hrvatske da izmjeni zakon o privatizaciji Ine iz 2002. godine temeljem kojeg je MOL dobio sva upravljačka prava koja danas ima. 

- Svjesni smo da Hrvatska ima vrlo ograničenu mogućnost utjecaja na budućnost Ine. Zato ovim putem pozivamo Vladu da nas u Hrvatskom saboru izvijesti što Europska komisija traži od Hrvatske i što će poduzeti da zaštiti interese – radnike i proizvodnju, a Sisačku rafineriju na prvom mjestu. Ovo nije predmet za strančarenje, riječ je o hrvatskim nacionalnim interesima, posebno kad govorimo o Ini, to je iznad stranaka. Obrazložite koji su poduzeti koraci u slučaju ovog zahtjeva, jer energetska neovisnost je stup suverenosti – objasnio je Bernardić te još jednom pozvao Vladu da izvijesti Sabor kako će braniti hrvatske nacionalne interese u slučaju Ina. 

HDZ-ov Branko Bačić rekao je da cijeni Bernardićev istup, njegovo pozivanje kako je Ina strateška nacionalna kompanija i vitalni interes, a cijeni, dodaje, i što poziva da ne strančare. 

- Međutim, upustio u prozivanje afera, proziva bivše vlade, ali propustio je reći da je zbog Zakona o privatizaciji Ine iz 2002. MOL postao strateški partner. Kako to da tada strateški partner MOL s 25 posto dionica dobiva upravljačka prava koja su bila izjednačena s pravima RH koja je bila 75 posto vlasnik dionica? Kako je dobio upravljačka prava koja nisu bila sastavni dio ugovora? - zanimalo je Bačića koji je ipak priznao da je to sve prošlost, da treba prijeći preko toga i sačuvati Inu.

Podsjetio je, međutim, da je vlada Zorana Milanovića 2013. dobila od Europske komisije opomenu da zakon iz 2002. godine uskladi s pravnim stečevinama EU.

- Bernardić je propustio reći da je ta vlada Zorana Milanovića Komisiji odgovarali s tako usklađenim prijedlozima zakona te da ih Komisija nije prihvatila, pa je sad ponovno tražila da se to napravi. Dok traje arbitraža u Washingtonu i Ženevi, dok se ne riješi odnos između MOL-a i vlade, nije lako uskladiti taj zakon dok se jasno ne riješe vlasnički odnosi. Mi u HDZ-u također tražimo načina da Ina i dalje ostane strateška hrvatska nacionalna kompanija, da bude vertikalno integrirana, da se provede potpisani ugovor, posebice kad su pitanju rafinerije u Sisku i Rijeci – poručio je Bačić te zaključio kako svi moraju biti jedinstveni oko budućnosti Ine.

>> EK dala rok Hrvatskoj: U roku od dva mjeseca uskladite Zakon o privatizaciji Ine s pravom EU

Komentara 25

MM
mmaraci4
12:10 12.12.2016.

Bernardić je to pitanje trebao uputiti Liniću i račanu kad su 2003 prodali inu u naftna polja "bijele noći" u bescjenje.

BI
bijelocrveni
12:30 12.12.2016.

Ovi kao da zadnjih godina nisu bili na vlasti!? Što onda niste tako vrištali u saboru?

FI
Fisherman
12:13 12.12.2016.

I u tom SDP -u je na snazi....sjasi Murta,da uzjasi Kurta.Kad bi se morao odluciti za trojicu najnesposobnijih ljudi u toj partiji.....nebi se mogao odluciti,a to nije zato jer sam neodlucan vec zato jer su svi tamo takvi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije