Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva slavlja

Bernardić: Političari na mise ne bi trebali ići reda radi

davor bernardić
Petar Glebov/PIXSELL
18.08.2012.
u 20:38

Bandić je na misi u Remetama svake godine, no sada mu se pridružio i Bernardić

Nakon nekadašnjih punih prvih klupa HDZ-ovih političara, rijetko se kojeg visokog dužnosnika iz sadašnje koalicijske Vlade može vidjeti na vjerničkim slavljima. Stopama Zorana Milanovića tako su krenuli gotovo svi njegovi stranački istomišljenici - uz nekoliko iznimaka. Uz Slavka Linića koji je na Veliku Gospu bio na misnom slavlju na Trsatu, od istaknutijih političara još je jedino viđen Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a i Gradske skupštine.

Sloboda vjere

On je na središnji blagdan posvećen Blaženoj Djevici Mariji misno slavlje odslušao u najvećem hrvatskom svetištu - Mariji Bistrici, a kasnije isti dan posjetio je i marijansko svetište u zagrebačkim Remetama. Ondje je nakon prve mise u zagrebačkom Stenjevcu gdje se također posebno slavi Velika Gospa, stigao i sveprisutni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Upravo se njih dvojica, suparnici u trenutačnom političkom životu metropole, spominju i kao najizgledniji kandidati u utrci za gradonačelnički mandat sljedećeg proljeća. I dok je Bandić već stari znalac te je nazočan na gotovo svim vjerskim obilježavanjima, Bernardić je u tome prilično nov. I Bandić je crkve obilazio dok je još bio član SDP-a i upravo je zbog toga i dobivao naklonost brojnih birača. Zaigra li sada i Bernardić na istu kartu, Bandićev lov na još jedan gradonačelnički mandat zasigurno će mu biti otežan. Sam Bernardić za sebe kaže da je prosječan hrvatski vjernik koji poštuje tradiciju i kulturu.

- Smatram da se život temelji na obitelji, zajedništvu, uzajamnoj pomoći i solidarnosti. Temelj našeg odgoja i zdravog društva je obitelj koja je uvijek, pogotovu u najtežim trenucima, naše najsnažnije uporište i zato su izgradnja i očuvanje obiteljskih vrijednosti važni za pojedinca i društvo u cjelini - kazao nam je Bernardić.

Dodao je da ga vjera čini potpunijim, da mu pomaže u promišljanju o životnim vrijednostima te da ga upućuje na koji način ih može nadograditi i učvrstiti.

– Svatko od nas u nešto vjeruje i to je osobna stvar, ali isto tako svatko ima pravo iskazivati svoju vjeru onako kako smatra da je najprimjerenije. To što javno iskazujem svoje vjersko opredjeljenje nije mi nikada u SDP-u stvaralo probleme – kazao je Bernardić.

Istaknuo je kako je SDP stranka svih hrvatskih građana i ljudi različitih vjerskih opredjeljenja, što možda nije toliko izraženo, ali da među istaknutim esdepeovcima ima mnogo vjernika.

– Mnogi naši članovi su vjernici, no to je njihova privatna stvar. Važnije od toga je da se kao socijaldemokrati zalažemo za solidarnost, ljudsko dostojanstvo, ravnopravnost, što su vrijednosti na kojima se temelji i kršćanski nauk – objasnio je Bernardić.

Uz crkvu i košarka

Istaknuo je i kako obilježavanje nekog vjerskog događaja i odlazak na misu prije svega mora biti odraz bliskosti i poštovanja prema vjernicima. Upravo zbog toga, smatra kako odlazak političara na takva slavlja ne bi trebao biti reda radi.

Svoju povezanost s Crkvom vezao je još u ranom djetinjstvu, a jedno je vrijeme igrao košarku za jedan katolički klub. Upravo zbog tih lijepih iskustava iz rane mladosti, kroz odgoj i razvoj na sportskom planu, posebno je vezan uz svećenički red salezijanaca.

 

– Zbog blizine Zagrebu, najčešće na hodočašće idem u Mariju Bistricu, ali imao sam prilike posjetiti i Međugorje, i nakon svakog vjerskog blagdana i hodočašća osjećam se potpunije kao osoba - zaključio je Bernardić.

Komentara 45

SA
santovena
07:42 19.08.2012.

Što se tiće Linića, svaka mu čast. Uvijek je bio dosljedan. On jedino vrijedi u Milanovičevoj slinavoj vladi.

OB
-obrisani-
20:49 18.08.2012.

Vjerovati u Isusa Krista i biti istaknuti član socijaldemokratske Partije u Hrvatskoj ne ide jedno s drugim! Bernardiću, tvoj predsjednik ratuje s Crkvom, inati se biskupima i Papi, odašilje ateističke poruke i siluje javno takav svjetonazor. Ili ćeš uskoro biti izbačen iz sedla kao nepoćudan element jer se ne razvijaš kako Partija očekuje ili si beskompromisni populist koji igraš na sve ne bi li se uvukao narodu i domogao položaja. Ako si takav, još si gori. Osobno si mi antipatičan, mladi karijerisički urbani kadar Partije na vlasti i ne ulijevaš povjerenje. Ne predviđam ti napredak niti te vidim dugoročno u politici, pojest će te vlastite nerealne ambicije i želja da se popneš na vrh. Ne mislim da si kapacitet za nešto veće od apartčika. Tako te ja vidim.

OB
-obrisani-
21:29 18.08.2012.

sdp i vjera u boga ne idu zajedno i točka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije