Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je za koga u SDP-u

Bernardić ide dalje, Miljenić i Ostojić u utrci za drugi krug?

Narodne koalicija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
26.10.2016.
u 15:15

Devet je kandidata, a bira se po principu jedan član – jedan glas pa je doista teško dati jasan odgovor na pitanje tko će biti novi lider oporbe

Tko će biti novi šef SDP-a, pitanje je na koje se u SDP-u trenutačno nitko ne usudi dati jasan odgovor. Devet je kandidata, od čega četiri favorita – Davor Bernardić, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić i Tonino Picula, a bira se po principu jedan član – jedan glas. Iako nitko ne zna kako će članstvo u konačnici postupiti, već se sada zna kako dišu predsjednici SDP-ovih gradskih i županijskih organizacija, što nije nebitno. Isto je tako jasno da se vodi bitka za svaku organizaciju i da je vodstvo poprilično podijeljeno.

Promjena dresa

Iz razgovora s desetak članova SDP-a koji znaju kako stvari na terenu stoje, doznajemo da je Vukovarsko-srijemska županija za Bernardića, a vodstvo Požeško-slavonske za Orsata Miljenića.

U Sisačko-moslavačkoj županiji situacija je vrlo podijeljena. Dio dobiva Ranko Ostojić, ali i Tonino Picula preko Davorka Vidovića koji mu je dao podršku. Miljenić tu pak dobiva dio glasova zahvaljujući Mirandu Mrsiću koji je na zadnjim izborima tu bio izborni koordinator, ali zbog istog razloga na glasove u toj županiji računa i Bernardić jer je čovjek iz njegova tima Rajko Ostojić tu bio koordinator prije Mrsića.

Vrlo je podijeljena situacija u Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, dok u Koprivničko-križevačkoj navodno bolje stoji Miljenić koji je na svoju stranu, priča se, dobio i neke značajne članove koji su na prošlim izborima bili za Zlatka Komadinu. Vodstvo Križevaca podržava, kažu naši izvori, Piculu. U Osječko-baranjskoj županiji najbolje stoji Domagoj Hajduković koji je i šef županijske organizacije SDP-a. Njega pak podupire i šef bjelovarsko-bilogorskog SDP-a, dok su Nova Gradiška i dio Slavonskog Broda navodno za Bernardića. Inače, u Osijeku na dio glasova računa i Miljenić, i to preko SDP-ove europarlamentarke Biljane Borzan. Miljenić ima većinu u Varaždinskoj županiji preko šefa županijske Marija Habeka, ali i u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je šef Siniša Hajdaš Dončić. Ipak, manji dio glasova iz Zagorja ide Bernardiću jer se priča da je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj za njega. U Zagrebačkoj županiji situacija je podijeljena, kao i u Karlovačkoj, dok u samom Zagrebu, koji broj više od 5500 članova, Bernardić može računati na polovicu izašlih, a računa se da će na birališta njih oko 4000.

U Ličko-senjskoj županiji prema našim izvorima Miljenić pak može računati na vodstvo SDP-a Gospića i Otočca, dok je za Bernardića vodstvo županijskog SDP-a. U toj županiji uporište ima i Ranko Ostojić za kojeg su SDP-ovci Donjeg Lapca i Plitvica. Interesantno će biti u Primorsko-goranskoj županiji. Preko župana Zlatka Komadine na većinu glasova SDP-ovaca u županiji može računati Bernardić, ali zbog Željka Jovanovića i još nekih viđenijih SDP-ovaca dio glasova dobit će i Ranko Ostojić. U samoj Rijeci bolje bi ipak mogao proći Orsat Miljenić jer se priča da će gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podršku dati upravo Miljeniću. I u Istri je vrlo šarolika situacija. Vodstvo Pule navodno je za Tonina Piculu, a značajnu podršku dobit će i Ranko Ostojić. Dalmacija je posebno zanimljiva. Ostojić dobro stoji u Zadru, dok je SDP Zadarske županije navodno za Bernardića. Uz Miljenića su, priča se, Obrovac i Kistanje. Šef šibensko-kninske organizacije Ivan Klarin otvoreno je podupro Miljenića, dok je šef šibenskog SDP-a Franko Vidović za Hajdukovića, a ako on ne uspije ući u drugi krug, potporu će dati Bernardiću.

Bitka za Split

Žestoka bitka očekuje se i u Splitu. Novi šef splitske organizacije Darko Parić je, priča se, za Miljenića. Međutim, Goran Kotur, njegov protukandidat s izbora u Splitu koji je izgubio za samo 20-ak glasova, navodno je za Bernardića. Tu će dio glasova dobiti i Picula zbog starijih članova. Miljenić u županiji pak računa na vodstva Trogira, Hvara, Vrgorca, Korčule, a Bernardić na Metković, Ploče i dio Dubrovnika.

Većina sugovornika drži da će u drugi krug Bernardić, i to s najviše glasova, a kao drugog najizglednijeg kandidata vide ili Miljenića ili Ostojića. Neki su uvjereni da Bernardić može dobiti i u prvom krugu, ali samo ako izlaznost bude izrazito niska. U svakom slučaju neće biti nebitno ni koga će javno, nakon prvog kruga, podržati svi kandidati za šefa SDP-a koji ne uđu u drugi krug, a koji također imaju određenu potporu.

Od devet kandidata četiri su favorita

Davor Bernardić

Njegova najjača uporišta su Grad Zagreb, Vukovarsko-srijemska županija, Primorsko-goranska županija, računa i na dio glasova u Splitu, Šibeniku, Sisačkoj, Ličko-senjskoj županiji, ima Metković i Ploče na svojoj strani, dio Istre...

Ranko Ostojić

Tip je kandidata koji svugdje uzima nešto. Ipak, najjača su mu uporišta Istra, zahvaljujući i Peđi Grbinu, ali i Sisačka županija. Ima i Donji Lapac, Plitvice, Zadar, a računa se da će dio glasova dobiti i u Šibenskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Orsat Miljenić

Ima većinu u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, dobar dio Požeško-slavonske i Koprivničko-križevačke županije, računa na Rijeku i većinu u Splitu, Šibensku županiju, Trogir, Korčulu, Vrgorac, na dio Sisačke županije...

Tonino Picula

Također kandidat koji u svim županijama računa na dio “kolača”. Dobro stoji u Istri gdje je gradska organizacija Pule za njega, podržava ga i SDP Križevaca, ima uporište i u Sisačko-moslavačkoj županiji, Splitu...

Komentara 9

Avatar plimni_val
plimni_val
16:29 26.10.2016.

Picula se čini najumjerenijim kandidatom. Bernardić nije zreo, a Ostojić i Miljenić su nepogoda za Hrvatsku. Ostojić je koncentrat zla, bio bi višestruko gori od Milanovića, izazivao bi nerede u društvu na svim razinama.

SO
Somelier
16:33 26.10.2016.

Potpuno je svejedno pošto se nitijedan od njih nije odrekao komunističke ideologije. Nastavlja se po starome. Promjene bi bile ili kako kažu tko bi crvenu petokraku zamijenio sa crvenom ružom a to bi bio onaj koji bi se odrekao onihh koji su napustili sjednicu kada se je izglasavala Neovisnost Hrvatske i oni koji bi se odrekli zločinca Tita. Međutim takovoga nema u ovoj garnituri jer to su sve okorjeli SKH-ovci.

DU
Deleted user
17:16 26.10.2016.

umjesto nabrajanja toponima, mogli ste lijepo reci da ranko ostojić ima najveću podršku u područjima gdje žive abolirani hrvatski državljani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije