Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u HSS-u

Beljak: Idući tjedan ukinut ćemo neke suspenzije

14.09.2016., Zagreb - Predsjednik Hrvatske seljacke stranke Kreso Beljak u prostorijama stranke u Zvonimirovoj 17 odrzao je konferenciju za novinare.  Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
04.01.2017.
u 11:25

Još od rujna na čekanju su odluke od 21 suspenziji, a tome je pridodana i posljednja iz prosinca - suspenzija Nenada Matića

Hrvatska seljačka stranka 14. siječnja u Kongresnoj dvorani Globus ima izbornu glavnu skupštinu, a aktualni predsjednik HSS-a Krešo Beljak jedini je kandidat za novog predsjednika stranke. Oni koji su razmišljali o tome da mu budu protukandidati, odnosno oni koji su o tome javno govorili – predsjednik zagrebačkog HSS-a Nenad Matić, koprivničko-križevački župan Darko Koren i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir – suspendirani su uz objašnjenje da su radili na štetu stranke.

Na čekanju od rujna

Petir i Koren su sa stotinjak drugih članova suspendirani još u rujnu nakon parlamentarnih izbora, no dio suspenzija je izbrisan, a Nenad Matić suspendiran je tek u prosincu, točnije dan uoči otvaranja kandidacijskog postupka za unutarstranačke izbore, i to nakon svoje najave o službenoj kandidaturi za predsjednika stranke. Upravo te 22 suspenzije, odnosno činjenicu da do danas još nisu riješene dio članstva zamjera Beljaku. Naime, redoviti unutarstranački izbori koji se moraju raspisati nakon parlamentarnih izbora prvotno su bili zakazani za 22. listopada, ali su otkazani.

– HSS kao demokratska stranka želi omogućiti svima da se kandidiraju za bilo koju funkciju. Kako je u ovom trenutku u javnosti stvoren pogrešan dojam da su kandidature pojedincima onemogućene, odlučeno je da se izborni proces u HSS-u provede nakon što budu okončani svi postupci pokrenuti zbog političke odgovornosti, u rokovima koji su utvrđeni Statutom stranke – priopćeno je tada iz HSS-a, da bi se u međuvremenu ipak raspisali novi izbori iako suspenzije nisu riješene. Nezadovoljni dio članstva, koji ne želi u javnost izlaziti imenom i prezimenom jer, kažu nam, strahuju da i oni ne budu suspendirani, tvrdi da Beljak nikada nije ni želio riješiti suspenzije prije izbora, već je to razdoblje odgode izbora iskoristio za jačanje vlastite pozicije.

– Obećao je riješiti suspenzije, a u biti je rješavao situaciju u općinskim, gradskim i županijskim organizacijama – prigovaraju Beljaku.

Slična je stava i suspendirani Nenad Matić koji kaže da je Beljak napravio sve da bude jedini kandidat za predsjednika stranke te da se pri tome nije libio govoriti neistine kako bi se politički obračunao sa svojim protivnicima unutar stranke.

– Moja suspenzija je novijeg datuma, no primjerice Petir i Koren, koji su suspendirani još u rujnu, još nisu ni saslušani. Najveći je problem naš Statut u kojem ova tema nije definirana do kraja pa u teoriji možemo ostati u vakuumu i 20 godina čekajući odluku – kaže nam Matić.

A upravo komplicirane procedure predsjednik HSS-a Krešo Beljak navodi kao razlog zbog kojih još nisu riješene suspenzije 22 člana.

Bira 800 delegata

– Problem je što imamo prilično zamršene procedure koje dugo traju, prvo se pokrene postupak suspenzije, pa se formira Komisija koja mora saslušati suspendirane prije donošenja bilo kakve odluke, tu su i rokovi žalbe. Ono što mogu sada reći jest da je komisija za dio predmeta već donijela mišljenja, odnosno da će idući tjedan objaviti ukidanje dijela suspenzija, a preostali dio tek treba riješiti – objasnio nam je Beljak.

Na stranačkoj skupštini očekuje se više od 800 delegata, koji će uz predsjednika HSS-a birati i pet potpredsjednika te ostala stranačka tijela.

Komentara 4

DH
dalibor.hren
12:13 04.01.2017.

Idući tjedan, zbog štednje i osobnih potreba, gasim svjetlo na parkiralištima u Samoboru!

Avatar kravata
kravata
11:52 04.01.2017.

Malo cudno i upitno seljacka buna je bila protiv ugnjetavanja seljaka a sada se hns-ovci medusobno svadaju sigurno na stetu na par preostali seljaka.

Avatar plejer_as
plejer_as
12:03 04.01.2017.

veliko hvala Beljaku šta je od HSS-a učinio samostalnu stranku... da ne bude više privjesak HDZ-a. Trenutno je HDZ postao privjesak MOST-a pa se očekuje da i oni jednog dana budu imali nekog s mudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije