Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska postala uzor

Baukov zakon o partnerstvu pomogao je i talijanskim gay osobama

Revellers take part in the annual Gay Pride parade in Rome, Italy  Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/PIXSELL
1/3
03.08.2015.
u 18:00

Argument: Talijani su, navodeći hrvatski primjer, tvrdili da nema prepreka da im Italija prizna zajednicu

Unatoč referendumu i ustavnoj definiciji braka kao zajednici žene i muškarca, i svemu što su protivnici referenduma, ali i zagovornici, govorili, Hrvatska je postala pozitivan primjer za osobe istoga spola i izvan naših granica. Tri homoseksualna para iz Italije naš su Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola koristila kao argument na Europskom sudu za ljudska prava. Spominjući nas kao primjer uz Maltu, obrazlagali su kako nema prepreka da i Italija konačno učini isto.

U predmetu Oliari dobili su spor jer Italija njihovoj stabilnoj vezi ne pruža nikakav oblik pravnog priznanja, njihova veza nije priznata ni kao civilna zajednica ni kao registrirano partnerstvo niti kao brak. Već 24 od 47 članica Vijeća Europe u svome zakonodavstvu opredijelilo se za nešto od toga priznajući homoseksualnim parovima neka ili sva prava koja imaju i heteroseksualni parovi.

Rasprave traju 30 godina

U Italiji se rasprave o tomu vode već tri desetljeća, unatoč tomu što je prihvatila europsku Direktivu iz 2000., a i njihov Ustavni sud 2010. zauzeo je stajalište da je država to obvezna zakonski urediti. Trenutačno desničarske stranke amandmanima blokiraju donošenje zakona. Zbog kršenja njihovih konvencijskih prava na privatan i obiteljski život, ESLJP je svakom od šestorice homoseksualaca dosudio 5000 eura za nematerijalnu štetu i još ukupno 14.000 za troškove postupka.

Hrvatska je priznala sva prava osim pravo posvojenja djece, premda postoji partnersko skrbništvo, nedavno i realizirano u jednom slučaju, što prema viđenju udruge "U ime obitelji" otvara i put prema posvojenju. I stoga su tražili ocjenu ustavnosti Zakona o životnom partnerstvu, o čemu se Ustavni sud, znakovito, ne izjašnjava. Još uoči referenduma Ustavni sud je priopćio da u slučaju ustavnog definiranja braka to ne smije imati nikakvog utjecaja na razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva.

Bauk likuje

Tako se potvrđuje praktična besmislenost referenduma o braku, a to je, imajući na umu razvoj homoseksualnih prava u Europi i s tim povezan dinamičan pristup ESLJP-a, na početku referendumske inicijative govorila prof. dr. sc. Sanja Barić. Istodobno, pokazalo se da ustavno osiguranje pojma brak za heteroseksualne parove ne krši prava homoseksualaca, kako je tvrdila pravobraniteljica Lora Vidović. Pokazalo se to i u svibnju na međunarodnom skupu u Crnoj Gori, gdje je ministar Arsen Bauk likovao jer je istraživanje homoseksualne udruge ILGA Hrvatsku smjestilo na peto mjesto po priznanju homoseksualnih prava od 49 europskih zemalja.

 

Komentara 39

DU
Deleted user
18:11 03.08.2015.

Ja sam u braku ,, ,zajednici muškarca i žene ...plod ljubavi je dijete a vaše ?

IA
Iago
18:21 03.08.2015.

Bljak

Avatar Idler 3
Idler 3
18:24 03.08.2015.

Znači aktualna vlast nam je peta u Europi po nečem kaj je sasvim nebitno al je med TOP 10 odostrag u svijetu po nečem i više neg bitnom....svaka čast !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije