Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar uprave

Bauk: Poslijepodne objavljujemo popis birača, ima ih 3,7 milijuna

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.12.2014.
u 08:36

Bauk je kazao da je uvijek upozoravao skupljače potpisa kako broj s kojim računaju možda neće biti dovoljan

U emisiji Poligraf Hrvatskog radija gostovali su ministar uprave Arsen Bauk, pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak, Dragan Zelić iz GONG-a i Krešimir Planinić iz Inicijative ''U ime obitelji''.

Raspravljali su o biračkom popisu i o tome koliko građana ima pravo izići na predsjedničke izbore te Zašto inicijativa "U ime obitelji" traži smjenu ministra uprave?

– Danas popodne objavit ćemo birački popis, kazao je Bauk i dodao kako nije došlo ni do kakvih većih promjena te će broj iznositi 3,7 milijuna birača.

Planinić je kazao da ostavku Bauka traže zbog dva popisa birača.

– To je u našoj državi neodrživo. Imamo jedan broj u registru i jedan koji se svako malo izvuče i kaže da je aktualan. Ako pogledate broj punoljetnih građana, jasno je kako ne može biti četiri milijuna birača. Drugi je razlog da tražimo ostavku Bauka taj što je inzistirao da je za raspisivanje referenduma potrebno više potpisa nego što je zaista potrebno – kazao je Planinić.

Bauk je kazao kako je uvijek upozoravao skupljače potpisa da broj s kojim računaju možda neće biti dovoljan.

– Umjesto da moje dobronamjerno upozorenje bude pohvaljeno, napada me se, ali to je zato što je lakše napadati političare nego Ustavni sud – kazao je Bauk.

– Onog trenutka kad Hrvatska dobije podatak da je njen državljanin preminuo u inozemstvu, on se briše iz registra – rekao je Bauk i dodao kako se podaci redovito ažuriraju.

Planinić je rekao kako do sada nije postajala praksa Ustavnog suda.

– Omejec nije obrazložila odluku, a zašto je u obzir uzet pogrešan broj, nije objašnjeno – kazao je Planinić koji tvrdi da je Ustavni sud o obzir uzeo pogrešnu evidenciju.

Dragan Zelić rekao je da je Hrvatska specifična zemlja zbog velike dijaspore.

– Ovi koji u Hrvatskoj imaju fiktivno prebivalište neće biti na popisu birača na izborni dan – kazao je Zelić i dodao kako je važno da država utvrdi jednu evidenciju građana.

Ines Krajčak iz MUP-a kazala je kako se Zakon o prebivalištu pokazao uspješnim te da je potrebno vrijeme da se popis pročisti.

Bauk je kazao da se na izbore može izaći sa svakim službenim dokumentom s fotografijom.

Planinić je kazao kako će iz inicijative ''U ime obitelji'' na izborima kao volonteri sudjelovati 682 promatrača.

– Motivirali smo naše volontere da se aktiviraju i budu promatrači sa željom da se educiraju i pridonesu boljoj demokratizaciji Hrvatske – kazao je Planinić.

– Uloga promatrača važna je i zato što su birački odbori nestranački. Prema našim informacijama, nije reagirano na naš prijedlog da se u odborima bar nakratko zaposle nezaposlene osobe – kazao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Ines Krajčak kazala je kako građani sve nepravilnosti mogu odmah prijaviti DIP-u, GONG-u ili drugim promatračima.

O optužbama kako je Bandić pogodovao inicijativi ''U ime obitelji''  tiskanjem plakata i iznajmljivanjem štandova, Planinić je kazao kako su leci bili tiskani u svrhu demokratizacije te da je riječ o donaciji.

– Lecima su se educirali građani i gradonačelnik je to dobro prepoznao – kazao je Planinić.

>> Inicijativa 'U ime obitelji' od Sabora traži pokretanje pitanja povjerenje Arsenu Bauku

Komentara 87

DI
didazeljko
08:44 19.12.2014.

Najteže je Bauku i njegovima odgovoriti na jednostavno pitanje:"Zašto nisu uredili spiskove birača"?????Iako je odgovor jasan:.........da mogu mutiti i u mutnom i dalje loviti-od Vukovara do Prevlake i natrag!

DU
Deleted user
08:37 19.12.2014.

bauk, pedja i dr.....svjesni su svojih postupaka..tu se nista ne dogadja slucajno....a znaju i da u civiliziranom svijetu ministri daju ostavke i zbog puno puno laksih gresaka....ovo su ogromne pogreske ( citaj namjera). u hrv. nitko ne daje ostavke osim kad je smjenjen jer je toliko zaglibio da mu je uskok vec srocio optuznicu. sto ministar mora napraviti da bi dao ostavku? trebalo bi ga pitati...

DU
Deleted user
08:40 19.12.2014.

Grčić,Jovanović,Bauk i Opačić, 4 naj nesposbnija minstra u vladi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije