Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Morski vukovi na suhom

Barbe s Čiova ogorčeni što više ne smiju u ribarenje

16.03.2015., Slatine - Gajeti Viktoria 163 je godine, a vlasniku tek 83. Brod u vlasnistvu Antona  Antise  Domica izgradjen davne 1851 godine medju ostalim drvenim brodovima krasi lucicu u Slatinama na Ciovu. Ako ga zdravlje posluzi vlasnik ce i ove godin
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
01.04.2015.
u 19:00

Prodat ću brod jer umjesto srdele moram jesti kobasice, kaže Antiša

Ovo je moja "Viktorija", najstarija gajeta na Jadranu! Sagrađena je u Trogiru prije 164 godine. Dok su mi propisi dopuštali, išao sam s njom u ribe, a sad su moje mreže napuštene već par mjeseci. Prodat ću je, ali ću još jednom s njom do Splita na Svetog Duju, kao i svake godine – kaže nam Anton Domić – Antiša, 85-godišnji bivši pomorac.

Poludjet ću preko ljeta

U lučici u Slatinama na Čiovu njegova drvena ljepotica privlači pozornost svih koji se razumiju u brodove. Bukovina i hrastovina od koje je sagrađena u dobrom su stanju, a "Viktorija" ima i dokumente na talijanskom jeziku. Sagrađena je 1851., duga je šest metara, široka 2,30, teška dvije tone, za pet članova posade...

Barba Antiša stari je morski vuk, iza njega je radni vijek od 33 godine navigavanja na Jadroliniji, od čega je dobar dio bio zapovjednik, a "Viktoriju" su on i brat kupili 1946. godine.

– Nijemci su je granatirali, ali kalafat Tonči Bakica iz Trogira jamčio mi je za taj brod. On ju je popravio, ali konstrukciju joj nije dirao. Mogla bi u muzej, ondje ionako ima i puno mlađih brodova – govori barba Antiša. Umirovljeničke je dane, kaže, provodio idilično, dok je smio s "Viktorijom" u ribe, ali izgubio je pravo na dozvolu za mali ribolov jer mu mirovina prelazi imovinski cenzus, pa i gajeta mora u mirovinu.

– Ljubim je više nego ženu. Svako jutro dođem u mandrač i kažem joj "Dobro jutro, 'Viktorija'!" A ne smijem s njom ulovit dva kilograma srdele. Što će mi onda kad moram jesti kobasice! Poludjet ću ovo ljeto! – ljutit je barba Antiša. Njegov susjed i vršnjak, Tomislav Nakir, dijeli nezadovoljstvo.

– Moji su preci ovdje došli 1610. Svi su se bavili ribarstvom i od toga živjeli, a ja više ne mogu! – prisnažuje barba Tomislav.

To mi je gušt

– Ribarilo se pod Francuskom, Austrijom, i Talijani kad su nas okupirali puštali su nas na ribe i još nam davali petrol. Jugoslavija nas je puštala, svi smo išli na more, od ribe i s ribom živjeli, a sada smo dočekali da nam zabrane – žale se.

Ni barba Tomislav ne ide više u ribe, ali njemu nije dosadno. Više od deset godina izrađuje i vjerne makete brodova. Pod njegovim spretnim prstima nastaju bracere, gajete, leuti, trabakuli...

– Ne radim po nacrtima. Vidim brod, skiciram ga i napravim upravo onako kako izgleda, samo 10 puta umanjen. To mi je gušt, hobi i uživancija. Ne prodajem ih, previše sam zaljubljen u njih pa ih dijelim djeci i unučadi – uvodi nas u konobu u kojoj je nastala njegova flota, a potom i u dnevni boravak u kojemu je izložena. Za svaki od 20-ak brodova koje je izradio zna karakteristike: duljinu, širinu, gaz, nosivost...

– Ja samo što u brodu nisam rođen, cijeli sam život na brodu. Još kad bih mogao ulovit kilogram ribe, ni na što se ne bih žalio – zaključuje barba Tomislav. 

>> Novac EU ‘rezerviran’ je samo za najveće koće i plivarice 

>> Ribarima omogućeno korištenje novih kvota za plavi dizel

Komentara 11

Avatar maxist
maxist
19:59 01.04.2015.

Moram zlurado primjetiti da se nisu potrudili pa glasali protiv ulaska u eu........a još I nisu u "prometu " sve svinjarije koje če tek doći.....Hrvatski glas u tom mastodont parlamentu je 0-nula ,place nisu 0 nego s puno .00000.........Plaćeni su da izmisle pravila tipa koje boje smije biti škombra ili jagoda I dimenzije latica na tratinčici......da opravdaju svoje postojanje......."pregovarači" u ime hr su bili gluhi,slijepi I mutavi..........

ZO
zoom
19:46 01.04.2015.

jeste glasali za ulazak u EU? jeste! e pa sad "uživajte"...

BE
Belzzebubb
19:28 01.04.2015.

kapitalizam na djelu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije