Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domaća sindikalna scena

Banski dvori u šakama vječnih vođa sindikata

28.11.2013., Zagreb - Celnici sindikata Kresimir Sever, Mario Ivekovic, Vilim Ribic, Damir Jakus i Mladen Novosel odrzali su konferenciju na Markovom trgu dok se u Vladi RH odrzavala sjednica Vlade. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
07.10.2015.
u 19:45

Jadranka Kosor povećala je PDV na 23% i uvela harač od tri posto na svaku plaću kako ne bi rezala plaće državnim zaposlenicima

Hrvatska već 25 godina balansira između želje za tržišnom ekonomijom i potrebe političara da kupovanjem socijalnog mira zadrži pozicije. Građane je pak takva politika nezamjeranja koštala visokih poreza i milijardi kuna javnog duga.

Matijašević protiv PDV-a

Stječe se dojam da sindikati, naročito oni koji predstavljaju zaposlenike javnog sektora, drže cijelu državu u šaci. I dok se političari smjenjuju, menadžeri velikih kompanija odlaze, neki sindikalni čelnici opstaju u svojim foteljama ne mijenjajući retoriku. U političke anale ušli su pregovori sindikata i vlade Jadranke Kosor koji su rezultirali povećanjem stope PDV-a na 23 posto i novim porezom, popularnim "haračem" koji je oduzimao građanima tri posto primanja u korist države kako ne bi bilo rezanja plaća državnim zaposlenicima. Iako su se sindikati iz privatnog sektora kroz usta Ozrena Matijaševića protivili većim porezima, presudna je bila riječ Vilima Ribića iz Hrvatske matice sindikata. Ribić je od 1993. na čelu Velikog vijeća Sindikata i osnivač je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Prvi veći poraz od Vlade i zaokret u odnosu na praksu povlađivanja sindikatima u javnom sektoru, a na teret ostalih građana i nauštrb stabilnosti javnih financija, nedavni je debakl štrajka u osnovnim i srednjim školama kojim se nastojalo izboriti povećanje plaća za 4 posto.

Zaustavili reforme

I dok je čelnik sindikata Preporod Željko Stipić dao ostavku, što je moralni čin jer je pozvao osam tisuća ljudi u štrajk bez očekivanih rezultata, Ribić je podnio ostavku koju će razmatrati Veliko vijeće Sindikata, kojim predsjeda upravo on, i to već sedmi mandat zaredom. Stipić je aktivni sindikalac, ali prije svega profesor hrvatskog jezika i književnosti koji već 30 godina radi u vrbovečkoj gimnaziji i dijeli sudbinu kolega kojima je ovaj štrajk bio pokušaj podizanja nevelikih prihoda pa njegovu strastvenu borbu za povećanje prava možemo kvalificirati kao iskrenu, dok potezi nekih sindikalnih čelnika više djeluju kao dokazivanje moći svima koji dođu u Banske dvore. Podsjetimo, sindikati su spriječili tzv. outsourcing, zaustavili monetizaciju Hrvatskih autocesta i privatizaciju Imunološkog zavoda, a zaustavljanjem restrukturiranja i otkaza nerijetko su sačuvali radna mjesta u tvrtkama koje su završile u stečaju.

Time su zakočili put Hrvatske prema tržišnoj ekonomiji u kojoj državni sektor i državne tvrtke neće držati 70 posto BDP-a uz nisku profitabilnost nauštrb privatnog sektora kojem je profitabilnost na razini od 80 posto. Dio čelnika sindikata poput Mladena Novosela iz SSSH-a ili pak Krešimira Severa iz Nezavisnih sindikata Hrvatske čije članstvo čine zaposlenici u tim tvrtkama pomalo mijenja retoriku pa i pokušava ići ruku pod ruku s poslodavcima i umjesto kočenja privatizacija i promjena Zakona o radu traže rješavanje neisplate plaća, nadzor provedbe kolektivnih ugovora te razvijanje radničkog dioničarstva. To je put kojim idu i europski sindikati, koji nisu gurali zemlje u recesiju niti odluke koje će bildati javni dug, već su svojim vladama pomogli da iz krize izađu jači.

>> Stipić podnio ostavku: Sindikalni čelnici moraju odgovarati za poteze koje vuku

Komentara 11

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:51 07.10.2015.

U ovoj državi se priča o svemu, samo ne o onome kakoće sirotinja sutra skupiti 150kn da pošalje dijete na izlet preko škole, a da se ne osramoti pred drugom djecom, a ako ih ima troje...........

MB
mintz_bon
20:01 07.10.2015.

dobro da nas je večernji prosvjetlio da su za naše probleme i male plaće krivi ni manje ni više nego sindikalci - a ja naivan mislio političari!

MI
Mirnadob
19:59 07.10.2015.

Sva ta gospoda sindikalni vodje,rade prvenstveno za,osobni interes.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije