Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krediti u švicarcima

Banke majke šalju pismo Lalovcu, traže da nitko ne bude povlašten

boris lalovac
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
31.08.2015.
u 09:30

Pravila ne mogu biti ista za one koji su prestali otplaćivati kredit, kao ni za one koji su ga uzeli za apartmane

Banke majke domaćih vodećih banaka, prema našim informacijama, poslat će pismo ministru financija Borisu Lalovcu kako bi upozorile da konačno rješenje vezano za kredite u švicarskim francima mora biti ravnopravno prema korisnicima kredita u drugim valutama, odnosno da se svi moraju izjednačiti i da nitko ne smije biti povlašten.

Zbog toga smatraju da treba voditi računa o kamatnoj stopi, o korisnicima kredita u švicarskim francima koji su zbog visoke rate prestali otplaćivati dug te da se ne mogu staviti u isti položaj oni koji su uzeli kredit za stan ili za apartmane. I preporuka EK i MMF-a je da se nikoga ne smije stavljati u povlašteni položaj, a prvotni prijedlog države je upravo takav.

Memorandum iz 1998. godine kaže pak da svaka intervencija u financijskom sektoru mora biti koordinirana s ECB i EK, jer se u suprotnom plaćaju penali.

Bankari smatraju da se prvi prijedlog previše upleće u ugovorne odnose i nije ravnopravan te očekuju da Lalovac sjedne s njima za stol.

>>Švicarci postaju prošlost: Konverzija kredita u eure i otpis dijela glavnice

>>Ivan Šuker: Reći da trošak neće snositi građani je smiješno

Komentara 117

UI
Uvijek_iskreno
09:37 31.08.2015.

Čekali ste izbore da počnete rješavati situaciju. Imali ste vremena, namjerno ste iskorištavali tragedije ljudi kako bi za sebe čekali povoljan trenutak. Zbilja jadno i sramotno, stići će vas kazna na izborima!

ZA
zagabria1
09:52 31.08.2015.

A jel banke-majke šalju pismo o pljački kojom godina uzimaju od hrv. građana puno više kamate nego u svojim zemljama. I nek se izjasne o nedopuštenoj praksi da same svojim podružnicama tobože posuđuju novac na visoke kamate da bi tako izvlačile zaradu iz naše zemlje bez plaćanja poreza. I o tome se treba izjasniti EK i ECB, ali sumnjam da naši imaju m*da da to pokrenu. Ova EU postaje gora nego Juga

KR
kresimirn
09:47 31.08.2015.

nek lalovac posalje pismo bankama majkama u kojem stoji : drugovi, imate 6 mjeseci da kamate za gradanstvo moze biti max. 4%, a za poljoprivredu i sve grane ekonomije max. 2%, u protivnom, dobivate dozivotni izgon, sa zamjenom ruskih i kineskih banaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije