Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanović o 'švicarcima'

'Banke će morati preuzeti trošak u ovom slučaju'

Zoran Milanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
26.01.2015.
u 15:55

Premijer Zoran Milanović danas je u službenom posjetu Estoniji

Premijer Zoran Milanović kazao je danas da će Hrvatska najranije moguće, odnosno, 1. srpnja 2015. godine, poslati zahtjev za članstvo i ulazak u Schengensku zonu. Milanović je to poručio u Estoniji u kojoj trenutno boravi u službenom posjetu, javlja televizija N1.

Premijer se osvrnuo i na problem s kreditima u švicarskom franku. Kazao je da se razmatra konverzija kredita u kune po uzoru na model koji je prošle godine primijenila Mađarska, a koji je kao jedno od rješenja ponudila Hrvatska narodna banka.

– Srećom, hrvatski bankarski sustav bio je dosta pouzdan. Nikad nije bio izložen rizičnim zaduživanjima i ne postoji znak bankarske krize u Hrvatskoj. Nisu bili dovoljno oprezni kada su nudili jeftine kredite prije šest, sedam i osam godina. Banke će morati preuzeti trošak u ovom slučaju. Osim toga, razmatramo mogućnost uvođenja posebne izlazne klauzule koja bi se primjenjivala retroaktivno pa će ljudi morati procijeniti žele li ostati u nekretnini ili odustati od nje kao vlasnik i u njoj boraviti kao podstanari. Čak i ako će to utjecati na njihovu kreditnu sposobnost – rekao je premijer i poručio: "Čuvao sam municiju tri godine i bio vrlo blag prema bankama. Sada i one moraju sudjelovati u rješenju".

Pojasnio je da se razgovaralo o ulasku RH u Schengensku zonu te kako se od ulaska u schengenski prostor puno očekuje jer smo turistička ekonomija, zavisimo od profitabilne turističke industrije te slobode kretanja i sigurnosti naših gostiju, koji su većinom iz zemalja EU.

>>Milanović o Kukuriku koaliciji: Idemo dalje na parlamentarne izbore!

>>Milanović na gradilištu bolnice: Ono što smo obećali, to smo i ostvarili

Komentara 35

TE
TechnoCroat
16:23 26.01.2015.

"Čuvao sam municiju tri godine i bio vrlo blag prema bankama. Sada i one moraju sudjelovati u rješenju". Znaci li to Milanovicu da nase cjelokupno zakonsko okruzenje ovisi o tvojem momentalnom raspolozenju?

VE
velika
16:16 26.01.2015.

Zaba posudila Novom Listu , tj vlasniku milijune kuna ..to se ne vraća Zaba spušila 500 milijuna kuna na optimi o tome ne pišu ...a boli ih i to jako što će izgubiti na građanima... ali mozda grijesim ..mozda jea je neko vraćao 30 posto kredit a članovima uprave...uuups to je krivično djelo ..gdje je Bohaček ..o tome ne piše ...ups

RI
RimskoCarstvo
17:14 26.01.2015.

ovaj nulanovicev zakon bu pao na ustavnom sudu kao i mnogi drugi zakoni,tak da ovaj prica gluposti,pokusava kao i sanader kupit novi mandat iz drzavnog proracuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije