Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu u imovinskoj kartici

Žalba obznanila: Bandići u Zagrebu imaju četiri stana!

Milan Bandić
Foto: Grgur Zućko/PIXSELL
1/7
28.02.2015.
u 15:03

Dva stana Bandić je kupio gotovinom položenom na posebno otvorene račune

Što sve točno od imovine ima Milan Bandić, otkrilo se nakon što se Bandić žalio na odluku USKOK-a koji je njemu, njegovu bratu i supruzi blokirao imovinu odmah nakon što je zagrebački gradonačelnik sa sudskom zabranom obnašanja te funkcije uhićen u listopadu lani u aferi Agram.

Skrili se iza tvrtki

Naime, ako je suditi po odluci Vrhovnog suda, kojom je odbijena Bandićeva žalba, osim stana i garaže u Bužanovoj od 176,76 kvadrata te vikendice u okolici Samobora od 55 kvadrata, Bandić i njegova supruga imaju još tri stana s garažama na području Zagreba. To je podatak koji do sada javnosti nije bio poznat, niti je naveden u bilo kojoj od Bandićevih imovinskih kartica kojima je on od 2005. prijavljivao imovinu. To nije bilo poznato možda i zato što su u zemljišnim knjigama kao vlasnici tih stanova upisana trgovačka društva Geoprojekt d.o.o i Paron d.o.o. Ta su društva navedena kao knjižni vlasnici, dok USKOK smatra da su Bandić i njegova supruga izvanknjižni vlasnici, a na sva tri stana Županijski sud u Zagrebu upisao je hipoteku 21. listopada 2014.

Da stanovi imaju veze s Bandićem, svjedoči i to što je na njima 11. studenog 2014. upisan i Bandićev prigovor protiv upisa hipoteka. Riječ je o stanu od 95 kvadrata i garaži od 14 kvadrata na Krugama 5, stanu od 78 kvadrata i garaži od 22 kvadrata na Horvaćanskoj cesti 75, gdje se kao izvanknjižni vlasnik vodi Bandić, te o stanu od 93,85 kvadrata i parkirnom mjestu od 12,50 kvadrata na Gračanskoj cesti 145 F, gdje se kao izvanknjižni vlasnik vodi Bandićeva supruga. Osim da posjeduje četiri nemala stana na području Zagreba, iz odluke Vrhovnog suda doznalo se i da Bandić u Samoboru posjeduje pašnjak i šumu od 7020 kvadrata, što je također nekretnina koja nije bila navedena u njegovim dosadašnjim imovinskim karticama.

Više od zakonitih prihoda

Još je zanimljivije da je prvi put zapravo javno objavljeno da je Bandićev brat samo formalni vlasnik stana od 177,41 kvadrata, koji je zapravo pripojen Bandićevu stanu u Bužanovoj. Tvrdnje da na adresi stanovanja u Bužanovoj ima dva stana koja su spojena u jedan proteklih je godina Bandić žestoko demantirao, navodeći da je drugi stan u vlasništvu njegova brata te da je kupljen gotovim novcem.

No iz obrazloženja odluke Vrhovnog suda proizlazi da je riječ o stanovima koji su fizički međusobno povezani te kojima se kao jedinstvenom stambenom cjelinom koristi upravo Bandić. Što se tiče stanova uknjiženih na trgovačka društva Geoprojekt i Paron, u obrazloženju odluke Vrhovnog suda navodi se da su Bandić i njegova supruga kupili te stanove, iako se njima ne koriste i u njima ne borave, navodi se i da oni nisu uknjiženi kao vlasnici iako su stanovi kupljeni i preuzeti od Geoprojekta i Parona prije više godina. No ono što je u toj priči za Bandića posebno inkriminirajuće jest navod da ih je on osobno kupio i platio gotovinom, koja je prethodno bila položena na posebno otvorene bankovne račune 2008. i 2011.

Polaganje novca na račune poklapa se s kupnjom stanova, a indikativno je da su oba spomenuta računa zatvorena 2011. Što se tiče stana koji se vodi na Bandićevu suprugu, nije jasno kojim je sredstvima taj stan kupljen, no navodi se da je kupnja spomenutih nekretnina znatno prešla zakonite prihode Bandića i njegove supruge. Iz svega navedenog očito je da će se Bandić jako namučiti dok dokaže da je svoju imovinu, i skrivenu i neskrivenu, stekao na zakonit način.

>>Nije točno da Milan i Vesna Bandić u Zagrebu imaju četiri stana

>>Bandiću odbijen zahtjev za ukidanjem mjera opreza

>>Bandićeva obrana: Za akciju Ž. Markić Grad još nije platio ni kune

Komentara 303

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
15:09 28.02.2015.

Koliko ono bivši predsjednik ima stanova i stambenih kvadrata u centru Zagreba..? Sve stečeno teškim, dugotrajnim i mukotrpnim radom... Lideri "socijaldemokracije".

FR
Franciskoo
15:26 28.02.2015.

Jel to sve dokazano? Koliko vidim, radi se o uskok-ovim i vašim medijskim sumnjama. Ivo ima 8 stanova, pardon, stančina i niko ga ništa ne pita kako je to ostvario. Volite vi mediji "secirati" sve koji su Milanoviću trn uu oku pa bi mogli pročešljati i Milanovića te njegov stan koji mu je prodao (poklonio?) Vojković, a istom tom Vojkoviću ministar Varga daje poslove bez natječaja vrijedne 8 milijuna kn.

ME
Meter
15:24 28.02.2015.

Nema tu cile, Mile!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije