Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera štandovi

Bandićeva obrana: Za akciju Ž. Markić Grad još nije platio ni kune

Milan Bandić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
27.02.2015.
u 12:30

Podmetanje?
 Svjedočenje Sandre Švaljek obrana drži politički motiviranim podmetanjem

“Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek ne zna ništa o pokroviteljstvu Grada Zagreba udruzi U ime obitelji prilikom prikupljanja potpisa za referendum ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’ niti je na bilo koji način u tome sudjelovala. Njeno svjedočenje protiv Milana Bandića moglo bi se shvatiti kao politički motivirano”, komentari su u braniteljskom timu zagrebačkog gradonačelnika Bandića, koji vode Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković, u povodu optužnice koja je nedavno podignuta protiv njega, Ivice Lovrića, predstojnika Ureda za obrazovanje, i Zdenke Palac, i to zbog sponzorstva udruzi Željke Markić.

Pokroviteljstvo po Statutu

USKOK ih u optužnici tereti za zlouporabu položaja kojom su Grad Zagreb oštetili za 203.420 kuna, a Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb, za najmanje 105.468 kuna. Usto ih se optužuje da su udruzi U ime obitelji priskrbili korist od najmanje 308.888 kuna. U Bandićevu timu tvrde da optužbe nemaju temelj, a S. Švaljek prozivaju za podmetanje. USKOK-u je sporno tiskanje plakata i drugih promotivnih materijala koje je naručivao Grad Zagreb. Naime, tvrtke koje su ih izrađivale fakture su isporučile udruzi U ime obitelji, ali ih je Markić vratila jer su, kako je tvrdila i u istrazi, štandove od grada dobili besplatno, a Grad je bio pokrovitelj i za promotivni materijal.

Obrana ističe da je Bandić na temelju članka 26. stavka 2. Statuta Grada Zagreba 19. rujna 2014. donio zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva nad organizacijom akcije građanske inicijative U ime obitelji od 21. rujna do 5. listopada. Spomenutim člankom Statuta propisano je kako gradonačelnik može prihvatiti pokroviteljstvo nad političkim, znanstvenim, kulturnim, sportskim ili drugim manifestacijama, priredbama i skupovima značajnim za Grad Zagreb. Nadalje, po vlastitoj procjeni gradonačelnik na sponzorstva može darovati do milijun kuna.

Pokroviteljstva, nastavljaju, mogu biti počasna ili s financijskom obavezom. Kod ovih drugih isplata može ići zajedno s odlukom, ali i naknadno. “U slučaju skupljanja potpisa za referendum ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’ radilo se o pokroviteljstvu s financijskom obavezom koja će se naknadno precizirati, kada se vide svi troškovi”, objašnjavaju u Bandićevu timu. Gradonačelnik nije odmah plaćao troškove i zbog toga, kažu, što je želio vidjeti može li smanjiti trošak nalaženjem sponzora. Uglavnom, do danas nije plaćeno ništa pa je obrani i nejasno kako bi Grad bio oštećen.

Omelo ga uhićenje

Kad je riječ o štandovima, tvrde da je USKOK korištenje štandova obračunao kao da su se na njima prodavale kobasice i rakija umjesto da se u obzir uzmu samo manipulativni troškovi kao što je to uobičajeno kad se ustupaju različitim udrugama.

Bandićeva se obrana, uz tvrdnju kako se nitko nije mogao okoristiti od sponzorstva udruzi U ime obitelji, osvrće na optužbu USKOK-a da je pogodovao udruzi Ž. Markić i pita kako to da onda i Markić nije optužena kao netko tko bi od svega imao koristi. Zaključno kažu da financijsku obavezu koja proizlazi iz pokroviteljstva Bandić nije mogao naknadno zaključiti naprosto stoga što je 19. listopada prošle godine bio uhićen.

>>Bandić Lovriću: To što Željka Markić zna o politici ja sam odavno zaboravio

>>Ukinite zabranu obnašanja gradonačelničke dužnosti

>>'Državne institucije zloupotrebljavaju se za progon građanskih aktivista'

Komentara 12

MA
markus2000
16:34 27.02.2015.

Bandic je car i jedva cekam da se vrati na mijesto na koje smo ga Mi građani izabrali. Ako treba opet cemo ga izabrati, uopce ne sumnjam!!!

DZ
dz80
17:15 27.02.2015.

bandic je nas najbolji gradonacelnik.....nitko vise nece biti ko on....DAJMO MU DA BUDE NAS GRADONACELNIK.....

3D
3d
16:16 27.02.2015.

<bravo crveni kmeri, zatrite demokraciju ,kakve donacije, stolovi ,suncobrani ,sve to treba na goli .preispitat ko su organizatori, a za sudce postavit frljića ,teršelićku,savu štrpca,zorana pusića,...sve same drugove od povjerenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije